Arie David, membru al Bursa de Diamante din Tel-Aviv: Investitiile in diamante isi confirma profitabilitatea

Vineri, 14 Martie 2014, ora 13:35
2804 citiri
Arie David, membru al Bursa de Diamante din Tel-Aviv: Investitiile in diamante isi confirma profitabilitatea

Investitiile in diamante se plaseaza in preferintele oamenilor de afaceri. Potentialul lor ca activ investitional si capacitatea de a genera profit sunt confirmate de evolutia ascendenta a preturilor, data de plafoanele atinse in tranzactii in cadrul celor mai prestigioase case de licitatii, precum Christie's si Sotheby's.

"Dincolo de splendoarea acestor pietre, diamantele au fost abordate paralel consumului si din perspectiva investitiilor, directie confirmata si de infiintarea unor institutii de tranzactionare, cum ar fi recent fondata Bursa de Schimb din Singapore", sustine unul din cei mai mari slefuitori de diamante, Arie David, membru la Bursa de Diamante din Tel-Aviv, potrivit administratie.ro.

Taietura, culoarea, claritatea si marimea sunt, in ordine, coordonatele ce influenteaza valoarea diamantelor.

In opinia acestuia, complexitatea factorilor ce sustin evaluarea pietrelor nu permit un pret generic stabilit, dar cu toate acestea, sunt utilizate facultativ, strict cu rol orientativ, rapoartele emise de anumite institutii proeminente ale pietei.

Dincolo de impresionanta lor raritate, in spatele pretului si al potentialului ca activ investitional se regaseste profunzimea nuantei. Cu o crestere anuala in aproximatia valorii de 25%, diamantele colorate sau natural Fancy au o probabilitate de aparitie de 1 la 10 000 carate extrase.

"Aceasta trasatura incadrata intr-o scara ce cuprinde intr-o ordine ascendenta urmatoarele grade ale intensitatii: Faint, Very Light, Light, Fancy Light, Fancy, Fancy Intense, Fancy Vivid, Fancy Dark si Fancy Deep" afirma Arie David.

Modul de slefuire, aspectul fundamental, afecteaza atat conservarea dimensiunilor si sporirea transparentei, cat in special realizarea fenomenelor ce dezvaluie spectrul.

Pietrele transparente, generatoare de profit

Nici pietrele transparente, abordate mai degraba pentru uz personal nu sunt private de capacitatea de a genera profit, in investitii cele mai cautate fiind insa de la D la I colour.

Claritatea este influentata de prezenta imperfectiunilor date de varii sedimente infiltrate in procesul de geneza al pietrei. Incluziunile sunt semnale de certificare a pietrei in 11 grade de claritate, grupate in cinci categorii majore: Flawless (F), Internally Flawless (FI), Very, Very Slightly Included (VVSI), Very Slightly Included (VSI), Slightly Included (SI) si Included (I).

In investitii sunt abordate pietrele ce depasesc in dimensiuni 1 carat, valoare obtenibila in urma escavarii a 250 tone de roca.

Una dintre autoritatile emitente ale ghidurilor privite cutumiar in interiorul pietei, Rapaport Diamond Trade Index, prezinta o crestere cu 145% pentru diamantele de 3 ct si 171% pentru pietrele de 5 ct in intervalul 1999-2011.

Ca o consecinta a receptivitatii acestor active ce demonstreaza un randament maxim pe termen lung, analistii economici au remarcat doua noi tendinte, de achizitii de actiuni in cadrul companiilor miniere de extractie a pietrelor si chiar a fondurilor de investitie in diamante.

Din punctul de vedere al lui Arie, in achizitia pietrelor, maximum de eficienta este atins prin tranzactiile ce au ca partener un diamantar, prezenta intermediarilor, intre care se numara inclusiv maestrii bijutieri, afectandu-le pretul.

"Atat autoritati ale domeniului si ale pietelor de investitii, cat si analistii financiari recomanda urmarea a patru repere esentiale in alegerea diamantelor: transparenta pretului, asigurarea calitatii, ponderea costurilor de tranzactie si de lichiditati, aspecte respectate exclusiv in tranzactiile prin diamantari", sustine membrul Bursei de Diamante din Tel-Aviv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#diamant activ investitional, #diamante investitie, #pret diamante, #Arie David , #Stiri Lifestyle