Șantierele de construcții necesită investiții constante pentru realizarea facilităților proiectate, iar monitorizarea acestora trebuie făcută cu mare atenție. Pentru că multe sunt costisitoare, trebuie să iei în calcul acele investiții cu adevărat necesare, așa că le prezentăm în cele ce urmează.
Drujbe profesionale
Pe un șantier se găsește întotdeauna ceva de tăiat. Însă, spre deosebire de o locuință sau de o gospodărie, vei vedea că există nenumărate materiale pe care va fi nevoie să le tai. Este necesar, așadar, să te echipezi cu drujbe profesionale pe benzina care să eficientizeze procesele de tăiere și care să îți ofere rezultatul dorit într-un timp foarte scurt.
Generatoare de curent
Pe șantier ai întotdeauna nevoie de electricitate, pentru că sunt multe echipamente care trebuie alimentate. Un șantier nu poate funcționa fără energie electrică, așa că aceasta va trebui să fie, de fapt, principala ta grijă. Găsești multe modele de generatoare din care poți alege, astfel încât să poți asigura buna funcționare a șantierului. Ai în vedere caracteristicile generatoarelor, astfel încât acestea să îți ofere nivelul de energie de care ai nevoie.
Scule de mână
Automatizarea proceselor de muncă a evoluat foarte mult în ultimii ani, însă, cu toate acestea, operatorii umani sunt încă indispensabili. Pentru că multe dintre finisaje și lucrări de construire sunt realizate manual, ai... mai mult
Miercuri, 03 Noiembrie 2021, ora 15:15
O viata fără griji, după ani de muncă serioasă, cu vacanțe de neuitat si investiții cu risc zero ar fi un tablou idilic. Teama față de risc ne împinge să renunțăm la multe dintre planurile care ne-ar putea realiza acest tablou. Cu toate acestea, dacă am analiza în profunzime, ne-am da seama că, practic, investim și riscăm în orice, utilizand diferite unități de măsură.
Iar cand vine vorba despre investitii financiare, e important sa înțelegem că orice investiție vine la pachet cu o anumită doză de risc.
Ziare.com iți explică, în cadrul rubricii Banii tăi, de ce un nivel ridicat de control ne asigură liniștea și cum ne poziționăm vis-a-vis de risc.
Cel mai important lucru, înainte de a investi, este sa știm exact ceea ce ne dorim si să calculăm foarte bine orizontul de timp. Daca reușim să stabilim aceste două puncte, cu siguranță vom gasi acel portofoliu de fonduri de investiții care să se muleze nevoilor.
Apoi, la fel de important este să analizăm atent pasii inainte de a acționa. Un plan financiar este esențial în acest sens, care să prevadă ce s-ar întâmpla în cazul unui scenariu negativ, care e bugetul de start și care sunt riscurile.
Un alt lucru important este sa intelegem ce inseamnă „riscul” și să intelegem mecanismele pieței. Apoi, să înțelegem de ce este bine sa avem o abordare sistematică, care presupune o investiție mai mică, dar regulată și în creștere, in functie de... mai mult
Miercuri, 28 Iulie 2021, ora 08:30
Deficitul bugetar a ajuns la 2,96% din Produsul Intern Brut (P.I.B.), după primele șase luni ale anului, în urcare față de minusul de 2,29% din primele cinci luni, potrivit datelor publicate, marți, 27 iulie, de Ministerul Finanțelor. In aceeași perioadă a anului trecut, în plină pandemie, deficitul era de 4,28%, după prima jumătate a anului.
Raportul arată că execuția bugetului general consolidat, în primele șase luni ale anului 2021, s-a încheiat cu un deficit de 33,81 miliarde lei, față de deficitul de 45,17 miliarde lei, înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2020. Acest rezultat a fost realizat în condițiile în care, în perioada ianuarie-iunie 2021, cheltuielile de investiții au fost cu 5,23 miliarde lei mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, iar plățile cu caracter excepțional generate de epidemia de coronavirus au fost de 8,11 miliarde lei (13,34 miliarde lei, respectiv 1,17% din PIB).
Veniturile bugetului general consolidat au însumat 176,38 miliarde de lei, în prima jumătate a anului 2021, cu 20,6% peste nivelul încasat în aceeași perioadă a anului trecut. Acest avans a fost influențat de baza redusă aferentă 2020 (în principal perioada martie-mai – caracterizată preponderent de lockdown), redresarea indicatorilor economici, dar și de recuperarea parțială a unor categorii de venituri (contribuții de asigurări și TVA).
Cele mai însemnate creșteri nominale s-au înregistrat în... mai mult
Marti, 27 Iulie 2021, ora 10:55
Proverbul „Desperate Times Call for Desperate Measures” (adaptat pentru România ar fi „Vremurile grele creează oameni puternici”) s-a potrivit mănușă situației economice internaționale din 2020, din cauza apariției virusului SARS-CoV-2, când oamenii s-au speriat și au pus banii la „saltea” în stil record.
Nici anul acesta nu este scutit, chiar dacă simțim revirimentul și optimismul, consumul este încă fragil din cauza restricțiilor pandemiei de coronavirus. Totuși, banul economisit trebuie să circule ca să genereze alți bani și cel mai indicat este ca el să fie investit.
Ziare.com iți explică, în cadrul rubricii Banii tăi, în ce domenii de activitate poți face investiții în pandemie.
Și pentru că diversificarea este cea mai inteligentă manieră de maximizare a câştigurilor financiare pentru un investitor, indiferent de perioada istorică, observăm că bursa şi aurul au adus cele mai însemnate câştiguri, în decursul timpului. Cu toate acestea, evoluţiile lor sunt puternic volatile, putând să înregistreze scăderi semnificative.
Segmentul rezidenţial rămâne, totodată, un plasament financiar profitabil, indiferent de evoluţia preţurilor, luând în considerare randamentele care pot fi obţinute din închiriere sau din timpul fazelor de construcţie.
O altă variantă ar fi investițiile în piața de artă, obiecte de lux și ceasurile de colecție, care sunt certificate de o autoritate în... mai mult
Luni, 26 Iulie 2021, ora 08:30
In Romania, scaderea investitiilor straine directe a fost semnificativa, dar capacitatile Romaniei in sectorul IT, proiectele de logistica si proiectele de dezvoltare in comertul cu amanuntul au atras investitorii.
Un studiu realizat de EY Romania Attractiveness Survey, dedicat atractivitatii pietei din Romania, arata ca in 2020 s-au inregistrat 57 de proiecte economice noi care au generat aproape 2.000 de noi locuri de munca.
Pandemia provocata de COVID-19 a afectat investitiile straine directe (ISD) in intreaga lume.
In 2020, investitorii au fost interesati de modul in care a fost gestionata pandemia in tarile de destinatie, pe langa stabilitatea sociala si politica, oferta de forta de munca si competitivitatea tarii in materie de costuri.
"Romania a inregistrat cea mai mare crestere a PIB-ului din Uniunea Europeana in primul trimestru al anului 2021, insa provocarea nu este inca depasita. Pandemia a avut un impact puternic asupra tendintelor economice globale, provocand modificari ale planurilor investitionale si schimband factorii pe care liderii de afaceri ii iau in considerare atunci cand evalueaza destinatiile de investitii. Pentru a genera o crestere economica durabila si sanatoasa, Romania trebuie sa fie perceputa ca o destinatie de investitii stabila si atractiva", spune Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania si Moldova si Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrala si de Sud-Est si Regiunea Asiei Centrale.
Investitiile straine... mai mult
Miercuri, 16 Iunie 2021, ora 12:27
Investitiile nete realizate in economia Romaniei au totalizat, in primul trimestru din 2021, 20,356 miliarde de lei, in crestere cu 9,9% fata de acelasi interval din 2020, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
In primele trei luni ale acestui an, comparativ cu trimestrul I 2020, investitiile nete realizate in economia nationala au urcat cu 9,9%, crestere inregistrata la toate elementele de structura: utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 18,1%, lucrari de constructii noi cu 6,5% si la alte cheltuieli cu 1,0%.
In privinta structurii investitiilor nete pe activitati ale economiei nationale, statistica oficiala arata ca:
- 35,9% au mers catre Constructii (fata de 36,5%, in T1 din anul anterior),- 25,8% in Industrie (27,7%, in T1 2019),- 24,6% in Comert si Servicii (22,3%, anul trecut) si- 3,5% in Agricultura (5,8%, in aceeasi perioada din 2020).
Investitiile pe segmentul "Alte ramuri" au crescut de la 7,7% in T1 2020 la 10,2% in acest an.
Conform INS, investitiile nete reprezinta cheltuielile destinate crearii de noi mijloace fixe, dezvoltarii, modernizarii si reconstructiei celor existente, precum si valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente si al terenurilor preluate cu plata de la alte unitati sau de la populatie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc). ...citeste mai departe despre "Strainii au investit peste 20 de miliarde de lei in Romania, in primele 3... mai mult
Joi, 10 Iunie 2021, ora 11:45
85% dintre directorii executivi din Romania planifica o dezinvestitie in urmatorii doi ani, potrivit unui studiu EY. In contextul unei intensificari a activitatii de dezinvestitii, directorii executivii de la nivel global, cat si cei din Romania recunosc ca obtinerea castigurilor scontate din cedarile de active derulate a fost o provocare, potrivit studiului EY 2021 Global Corporate Divestment.
75% dintre respondentii romani au declarat ca nu au reusit sa obtina pretul asteptat in cea mai recenta cedare de active, o situatie foarte similara cu tendinta globala (79% dintre respondentii la nivel global). In acelasi timp, 70% dintre directorii executivi romani au declarat ca deficientele din analiza strategica si de portofoliu au afectat rezultatele asteptate din cedarile de active, un procent mai mic fata de cel global (77% din numarul total de respondenti la nivel mondial).
In plus, conform raspunsurilor a 55% dintre respondentii locali, cea mai recenta dezinvestitie nu a generat impactul asteptat asupra multiplilor de evaluare ai companiei ramase, un procent foarte apropiat de cel global (56%).
Ce cred directorii din Romania
La nivelul Romaniei, 75% dintre directorii executivi cuprinsi in studiu confirma ca au pastrat prea mult timp in portofoliu unele active, desi ar fi trebuit sa le cedeze.
In pofida acestor provocari si in contextul in care companiile se confrunta cu decizii dificile in privinta alocarii capitalului, majoritatea respondentilor (67% in... mai mult
Miercuri, 02 Iunie 2021, ora 14:05
De cele mai multe ori, investitorii neinitiati cad in aceasta capcana pe care noi o numim "cantecul sirenelor" in investitii. Am numit-o asa pentru ca, in goana dupa castiguri rapide, investitorii fara experienta se transforma in jucatori de loterie si muta banii dintr-un activ in altul fara rezultat, in cel mai bun caz, sau pierzand bani, in cel mai rau caz.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai,cum sa iti gestionezi corect investitiile.
Din acest motiv, analistii financiari cu ani de experienta recomanda un singur lucru. Daca esti la inceput de drum in investitii, documenteaza-te foarte bine despre potentialele active in care vrei sa iti pui banii si apoi alege maximum 5 dintre ele, care ti se par mai potrivite pentru nevoile tale.
Dupa ce le-ai ales, fa o investitie initiala de 20-25% din totalul banilor pe care vrei sa-i depui. Apoi mai pui o alta parte din ei peste doua saptamani sau o luna. In felul acesta vei putea urmari si reinvesti mai atent banii.
Revenind la "cantecul sirenelor", acesta este efectul situatiei ipotetice in care am fi castigat sume colosale. Adica, ne gandim ca daca investeam intr-un activ care a crescut fabulos intr-un timp scurt, acum am fi fost bogati. "Cum ar fi fost daca investeam acum 3 luni in Dogecoin sau in Shiba Inu coin? Acum aveam deja o mica avere".
Tot din discutiile cu analistii financiari, si ei au recunoscut ca nu au scapat de aceasta intrebare, dar au invatat sa o controleze, prin metoda de... mai mult
Miercuri, 19 Mai 2021, ora 08:30
Daca dobanzile de la depozitele bancare nu te mai multumesc si ai o suma mare de bani de pe urma careia vrei sa scoti ceva profit, atunci poti alege un fond de investitii.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum sa investesti in fonduri de investittii.
In Romania sunt mai multe astfel de fonduri de investitii, unele cu risc scazut, altele cu risc mediu, iar cele mai putine sunt cu risc ridicat.
Desi cele cu risc ridicat vin si cu castiguri pe masura, de 20-30% pe an, nici cele cu risc scazut nu sunt de neglijat.
In cazul fondurilor cu riscuri scazute la investitii, acestea au avut in ultimele 12 luni profituri de 5-8%, adica deloc rau, avand in vedere ca putine sunt investitiile care iti mai ofera acum un astfel de profit.
Daca te orientezi catre un fond de investitii, intereseaza-te foarte bine tot ce presupune din partea ta. Sunt destule comisioane de care trebuie sa tii cont, si conditii destul de drastice atunci cand te decizi sa pui banii in asa ceva. Apoi,, cantareste daca merita profitul care-ti va veni dupa un an.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Riscurile la care te expui cand investesti in criptomonede cu valoare mica
Singura investitie care a crescut de 75.000.000 de ori in 12 ani
Titlurile de stat Tezaur au ajuns mai profitabile decat depozitele bancare
Creditele pentru cei care nu-si permit nici chirie, nici ipotecar, dar vor o locuinta a lor
Creditul Prima masina:... mai mult
Miercuri, 14 Aprilie 2021, ora 08:30