Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia

Miercuri, 17 Aprilie 2024, ora 17:49
161 citiri
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
ASF notează că există înșelătorii care se folosesc de numele instituției pentru a păcăli consumatorii FOTO/ Pixabay

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a declarat miercuri, 17 aprilie, unul dintre directorii de sector din cadrul instituției.

Autoritatea are în lucru mai multe proiecte de lege care se referă la investiții, inclusiv la aspectul protecției consumatoruluia declarat Ovidiu Petru, director general Sectorul Instrumente și Investiții Financiare din ASF, conform Agerpres.

“Deși Strategia pieței de capital este pentru un orizont de trei ani, 2023 – 2026, de fapt a început să fie implementată din 2022, iar acum suntem pe o fază foarte avansată de promovare a unor proiecte legislative. (...) Avem, de asemenea, o propunere zicem noi nu curajoasă, dar foarte necesară, și care necesită acțiuni rapide de blocare a site-urilor entităților neautorizate care operează pe teritoriul României. În ultimul an, aș zice eu, activitatea aceasta a început să fie tot mai prezentă în rețelele de socializare, în mesaje, telefoane. Sunt inclusiv call center-uri care au folosit chiar și numărul ASF prin clonare”, a spus directorul.

Pe site-ul autorității există o avertizare generală pentru consumatori, care sunt sfătuiți să nu se încreadă în oportunități d einvestiții care vin de la persoane care se recomandă drept angajați ASF. În iunie 2023, ASF atenționa că existau peste 170 de entități neautorizate apăreau în mediul online.

instituția transmitea, în februarie, că și-a dat aprobarea pentru un proiect de act normativ care se referă la piețele de capital. Acesta include mecanisme pentru protejarea publicului. pentru combaterea publicităţii înşelătoare şi a tehnicilor agresive de comunicare practicate de entităţile care nu sunt înscrise în Registrul ASF, se va restricţiona accesul de pe teritoriul României către website-urile acestor entităţi neautorizate, care promovează servicii de investiţii înşelătoare, transmitea Agerpres la momentul respectiv.

...citeste mai departe despre "Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia" pe Ziare.com

Pericol pentru marile hypermarketuri străine din România: soluție ingenioasă descoperită de un fermier
Pericol pentru marile hypermarketuri străine din România: soluție ingenioasă descoperită de un fermier
De două decenii, marile lanțuri de magazine străine controlează autoritar retailul alimentar din România. Magazinele românești și producătorii autohtoni au avut de suferit, însă noi...
Unul dintre cei mai importanți brokeri de asigurare rămâne fără autorizație. Acuzații de fraudă
Unul dintre cei mai importanți brokeri de asigurare rămâne fără autorizație. Acuzații de fraudă
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizaţia de funcţionare a FAST Brokers, după ce șeful companiei a fost arestat pentru infracţiuni de instigare la fraudă informatică...
#inselatorie online, #asf, #investitii, #piata de capital , #Stiri Macroeconomie