Scenariul de crestere economica ce fundamenteaza constructia bugetului pe 2019 este excesiv de optimist in raport cu evaluarile similare ale altor institutii, avertizeaza Consiliul Fiscal.
In plus, adoptarea intempestiva a unor masuri fiscale (prin OUG nr. 114/2018), cu impact negativ asupra economiei (precum introducerea taxei pe activele bancare si taxarea suplimentara din sectoarele energetic si comunicatii), este de natura sa amplifice riscurile externe, subliniaza autoritatea intr-un comunicat.
In acest context, mentinerea ipotezei de accelerare a cresterii economice reale la 5,5% in 2019 (comparativ cu un nivel situat probabil intre 4 si 4,5% in 2018) in varianta de proiectie a cadrului macroeconomic elaborata ulterior adoptarii OUG nr.114/2018 apare drept surprinzatoare si, in opinia Consiliului fiscal, nejustificata.
"Cu toate acestea, dinamica estimata a deflatorilor in 2019 comparativ cu anul anterior (pentru PIB si consum privat) este probabil subdimensionata, existand spatiu ca nivelul variabilelor nominale ale cadrului macroeconomic (relevante din perspectiva veniturilor fiscale cu exceptia accizelor) sa poata acomoda, cel putin partial, o situare a variabilelor reale pe un palier semnificativ inferior de crestere", se arata in comunicat.
Ipotezele extrem de favorabile ale castigului salarial brut, o alta problema
Un alt aspect problematic il reprezinta, in opinia Consiliului Fiscal, ipotezele extrem de favorabile cu privire la dinamica... mai mult
Marti, 05 Februarie 2019, ora 15:00
Romania a inregistrat in trimestrul patru din 2017 cel mai semnificativ avans al Produsului Intern Brut (PIB) dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, de 7% comparativ cu perioada similara din 2016, conform unei estimari revizuite publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).
In ultimele trei luni din 2017, PIB-ul a crescut in ritm anual cu 2,6% in Uniunea Europeana si cu 2,7% in zona euro, dupa un avans de 2,7% in perioada iulie-septembrie 2017 in ambele zone. Datele Eurostat arata, insa, ca ritmul de crestere a economiei romanesti a incetinit in trimestrul patru 2017, pana la 7%, dupa un avans de 8,5% in precedentele trei luni.
Cele mai mari cresteri din UE in perioada octombrie-decembrie 2017 s-au inregistrat in Romania (7%), Slovenia (6,2%), Estonia (5,3%) si Cehia (5,2%). Nu s-au raportat scaderi ale PIB-ului in UE in trimestrul patru din 2017 comparativ cu perioada similara din 2016.
De asemenea, in trimestrul patru din 2017 comparativ cu precedentele trei luni, PIB-ul zonei euro si cel al Uniunii Europene au urcat cu 0,6%, dupa un avans de 0,7% in perioada iulie-septembrie 2017.
Cel mai semnificativ avans trimestrial din UE in ultimele trei luni din 2017 s-a inregistrat in Estonia (2,2%), Slovenia (2%) si Lituania (1,4%) iar cel mai redus ritm de crestere a fost raportat in Grecia si Croatia (ambele cu 0,1%), Italia si Letonia (ambele cu 0,3%). Nu s-au raportat scaderi ale PIB-ului in UE in trimestrul patru din 2017... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 14:14
Institutul National de Statistica (INS) informeaza ca in cursul anului trecut tara noastra a inregistrat o crestere economica de 4,8%, cu 0,1% peste varianta provizorie. Contributii mai importante decat se raportase initial la majorarea PIB au avut industria, constructiile si cheltuielile populatiei.
PIB este principalul indicator care masoara dimensiunea unei economii. Potrivit INS, valoarea acestuia a depasit 762,341 de miliarde lei la preturi curente, in urma cresterii de 4,8% fata de nivelul din 2015.
Statisticienii au constatat ca in industrie si constructii cresterile fusesera mai importante decat aratau cifrele raportate anterior.
"In anul 2016, modificari mai importante ale contributiei la cresterea PIB, intre cele doua estimari, au inregistrat industria, de la +0,4% la +1,3%, ca urmare a modificarii volumului de activitate cu +3,5 puncte procentuale (de la 101,8% la 105,3%), constructiile, de la +0,1% la +0,7%, ca urmare a modificarii volumului de activitate cu +10,9 puncte procentuale (de la 101,8% la 112,7%) si activitatile profesionale, stiintifice si tehnice, activitatile de servicii administrative si activitatile de servicii suport, de la +0,5% la +0,1%, ca urmare a modificarii volumului de activitate cu -7,0 puncte procentuale (de la 107,9% la 100,9%", potrivit INS.
Noile date ale INS arata si ca romanii au cheltuit mai mult anul trecut decat se constatase initial.
"Pe categorii de utilizari, in anul 2016, modificari mai importante ale... mai mult
Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 11:07
Judetele Maramures, Cluj si Alba, toate din regiunea bogata a Transilvaniei, au inregistrat anul trecut cele mai mari rate de crestere economica la nivel national.
In schimb, judetele Calarasi, Braila, Gorj si Salaj au incheiat anul cu majorari modeste ale produsului intern brut (PIB) comparativ cu 2015, potrivit datelor publicate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
Economia romaneasca a inregistrat, in ansamblu, o crestere de 4,8% in 2016, arata datele preliminare publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Produsul intern brut al Romaniei a fost anul trecut de 169,6 miliarde euro, ceea ce corespunde unui nivel de circa 8.600 euro/locuitor.
Insa intre judete au existat diferente mari in ceea ce priveste evolutia PIB, releva estimarile CNP.
Astfel, judetele Maramures, Cluj si Alba, cu rate de crestere economica de 6,2%, 6%, respectiv 5,8% in 2016, au fost urmate de judetul Harghita, cu o crestere a PIB de 5,7% in 2016, si de judetele Bacau, Iasi, Caras-Severin si Covasna (toate cu 5,5%).
Acestea au fost singurele judete in care cresterea economica a fost de cel putin 5,5% anul trecut, potrivit datelor disponibile in prezent. In Bucuresti, economia a crescut anul trecut cu 5,4%, peste media la nivel national.
La polul opus, in cinci judete din tara s-a inregistrat in 2016 o rata de crestere a PIB de sub 2,5% comparativ cu anul precedent.
Cel mai modest avans a fost in Calarasi, judet al carui PIB a crescut anul trecut cu 1,6%, in timp... mai mult
Sambata, 27 Mai 2017, ora 13:48
Reprezentantii Institutului National de Statistica vor fi chemati in fata Comisiei de buget, finante, din Senat, pentru a prezenta cifrele privind cresterea economica, a declarat, marti, senatorul PNL Florin Citu, precizand ca nu este prima data cand exista suspiciunea ca INS prezinta "date umflate".
"Astazi INS a prezentat cifrele-semnal pentru primul trimestru, 5.6% crestere economica relativ la primul trimestru din 2016 si 1.7% fata de trimestrul anterior. Am decis sa-i chemam pe cei de la INS sa vina sa prezinte cifrele in Comisia de buget, finante, la Senat, pentru ca pana acum avem Comisia Europeana care a spus ca se asteapta la o incetinire a cresterii economice, FMI care se asteapta la incetinirea cresterii economice, Banca Nationala care a spus ca in primul trimestru cresterea economica a fost sub asteptari (...) ", a declarat senatorul PNL Florin Citu, la Parlament.
El a precizat ca nu este pentru prima data cand exista suspiciunea ca INS ar avea "date umflate". "Avem experienta comisiei nationale de prognoza care a facut copy-paste din programul national de guvernare, si acolo am cerut o comisie de ancheta, dar nu s-a aprobat, se aproba dor cele ale PSD-ului. (...) Este bine sa vedem datele si apoi sa ne dam cu parerea. (...) ", a spus Citu.
Citeste si INS: Economia Romaniei a crescut in primul trimestru cu 5,7%, peste estimari
Senatorul PNL a spus ca social-democratii spun "o poveste frumoasa", in timp ce analistii economici, institutiile economice... mai mult
Marti, 16 Mai 2017, ora 17:34
Institutul National de Statistica a confirmat rezultatul de crestere economica pe anul trecut la nivelul de 4,8%, in prima varianta provizorie data publicitatii dupa estimarea initiala cu rol de semnal.
Vor urma dupa aproximativ o luna varianta provizorie 2 si dupa un an varianta semidefinitiva, iar datele vor ramane "batute in cuie" de-abia dupa doi ani.
Rezultatul ajustat sezonier pentru trimestrul 4 a fost de 1,3% fata de trimestrul anterior, valoare care pare a fi cea mai buna din ultimii trei ani.
Pe seria bruta, se poate vedea o evolutie in ultimul trimestru din 2016 foarte apropiata de media anuala.
Varful de +6% consemnat in trimestrul 2 fata de acelasi trimestru al anului precedent a ramas izolat, dar ar fi de remarcat dependenta intre performanta in crestere de la an la an pe acest segment de timp si valoarea finala consemnata la final de an.
Fata de anul de referinta 2008, PIB-ul Romaniei a avansat cu ceva mai mult de 10% si a revenit cu ceva mai mult de un procent peste nivelul maxim atins in 2008.
Practic, de-abia la sase ani de la declansarea crizei economice am recuperat caderea si de-abia de trei ani ne inscriem inapoi pe o traiectorie de crestere.
Cu doar 10,5% pe parcursul a opt ani, ar trebui sa fim mult mai prudenti in materie de crestere a veniturilor reale ale populatiei. Mai ales ca deja am acumulat sase ani de crestere, iar ciclurile de crestere si descrestere a economiei sunt o realitate implacabila in capitalism.
Oamenii de... mai mult
Miercuri, 08 Martie 2017, ora 08:39
Institutul National de Statistica (INS) a confirmat, marti, estimarile publicate la jumatatea lunii februarie privind cresterea produsului intern brut (PIB) din trimestrul 4 si din intregul an 2016.
INS a furnizat detalii legate de contributia sectoarelor economice la avansul economiei, care arata ca zona IT-Comunicatii si serviciile au sustinut cel mai mult economia anul trecut.
In 14 februarie, primele estimari publicate de catre INS indicau ca produsul intern brut (PIB), principalul indicator care masoara dimensiunea unei economii, a urcat anul trecut cu 4,8% fata de 2015.
In trimestrul IV, valoarea PIB a urcat, in termeni reali, cu 1,3% fata de trimestrul anterior cu 4,7%, pe serie bruta, fata de trimestrul IV din 2015.
Datele arata o accelerare a cresterii economice fata de trimestrul al treilea, cand PIB a crescut cu 4,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 0,5% fata de trimestrul doi.
In date ajustate sezonier, PIB a urcat cu 4,8% in trimestrul 4 fata de aceeasi perioada din 2015, dupa un avans de 4,4% in trimestrul trei, de 5,8% in trimestrul II si de 4,1% in primul trimestru al anului trecut.
Eurostat: Romania a inregistrat in trimestrul patru cea mai mare crestere economica din UE
Analistii se asteaptau la o acelerare a cresterii economice in trimestrul al patrulea, dupa rezultatele sub estimari din trimestrul trei.
INS a publicat marti si detalii privind evolutia sectoarelor economice, care arata ca, in trimestrul IV din 2016,... mai mult
Marti, 07 Martie 2017, ora 09:51
Economia romaneasca a crescut in trimestrul al patrulea al anului trecut cu 4,7%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada din 2015, astfel ca avansul pe intregul an 2016 a fost de 4,8%, arata primele estimari publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).
Rata de crestere a economiei este usor sub cea estimata de Comisia Europeana, de 4,9%, dar in linie cu ultima estimare a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
Cresterea economica din 2016 este cea mai mare inregistrata de Romania dupa 2008. In 2015, economia romaneasca a avansat cu 3,9%.
Citeste si FMI: Romania va avea cea mai mare crestere economica din Europa in 2016 si 2017
Datele publicate, marti, arata o accelerare a cresterii economice in ultimul trimestru din 2016 fata de trimestrul al treilea, cand Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 4,3%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada a anului 2015.
In date ajustate sezonier, PIB-ul Romaniei a urcat cu 4,8% in trimestrul al patrulea fata de aceeasi perioada din 2015, dupa un avans de 4,4% in trimestrul III, de 5,8% in trimestrul II si de 4,1% in primul trimestru al anului trecut.
In ceea ce priveste evolutia fata de trimestrul anterior, cresterea din trimestrul al patrulea a fost de 1,3%, dupa +0,5% in trimestrul III, +1,5% in trimestrul II si +1,3% in primul trimestru din 2016, arata seriile publicate de INS.
INS a revizuit in scadere, de la 1,5% la 1,3%, cresterea economica din trimestrul I 2016, si de la 0,6% la... mai mult
Marti, 14 Februarie 2017, ora 11:08
Economia Romaniei a crescut in primul trimestru din 2016 cu 4,3% fata de aceeasi perioada din 2015, iar principalul motor a fost consumul.
Datele preliminare publicate, marti, de Institutul National de Statistica (INS) confirma primele estimari publicate la jumatatea lunii mai.
Raportat la trimestrul anterior, produsul intern brut a avansat cu 1,6% si a ajuns la 185,74 de miliarde lei, echivalent cu circa 41,5 miliarde euro.
Cresterea economica a Romaniei din primul trimestru al acestui an, raportata la aceeasi perioada din 2015, este identica cu cea inregistrata in primele trimestre din 2014 si 2015, potrivit INS.
Ce sectoare au contribuit la cresterea economica
Datele publicate marti includ detalii legate de componentele cresterii economice. Astfel, pe partea de formare a PIB, cresterea economca a fost sustinuta in special de avansul cu 13,1%, fata de primul trimestru din 2015, din comertul en gros si en detail, service auto, transport, depozitare, hoteluri si ...citeste mai departe despre "Cat a crescut economia Romaniei in primul trimestru din 2016" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Iunie 2016, ora 10:09