Cresterea economica record a Romaniei e disecata in presa straina: Consum, consum si iar consum!

Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 08:36
1315 citiri
Cresterea economica record a Romaniei e disecata in presa straina: Consum, consum si iar consum!
Foto: Pixabay

Cresterea economica record a Romaniei a surprins pe toata lumea. In al treilea trimestru din acest an, PIB-ul tarii noastre a avansat cu 8,6% comparativ cu aceeasi perioada din 2016, astfel ca am avut cel mai accelerat avans dintre toate statele membre UE. Informatia a fost disecata si de presa straina, care a punctat ca cel mai important motor este consumul.

Trebuie sa mentionam ca datele reprezinta estimari "semnal" ale Institutului National de Statistica (INS), ceea ce inseamna ca e posibil sa fie revizuite.

Cat despre reactia autoritatilor de la Bucuresti, ministrul Finantelor Ionut Misa a precizat ca a fi cea mai dinamica economie din UE reprezinta "singura cale pentru imbunatatirea nivelului de trai".

De asemenea, si Banca Nationala a Romaniei (BNR) a salutat cresterea economica record, prin vocea purtatorului de cuvant, Dan Suciu, care a mentionat ca "e o veste incurajatoare", cu toate ca din "ingredientele" ce au determinat avansul PIB-ului lipseseste componenta de investitii.

Presa straina s-a concentrat, insa, pe principalul motor al economiei romanesti, anume consumul.

Bloomberg remarca faptul ca e o tendinta regionala, insa la noi se resimte cel mai puternic.

"Cresterea economica in randul statelor membre UE aflate in partea de est a accelerat in trimestrul al treilea, in contextul cresterilor salariale care au impulsionat consumul", se arata in analiza prestigioasei publicatii.

Sursa citata mentioneaza ca Romania a livrat cea mai mare surpriza, caci tara noastra a inregistrat un avans al PIB-ului de 8,6%, peste estimarea de 6,2% care a reiesit dintr-un sondaj realizat in randul analistilor.

Bloomberg noteaza ca redresarea zonei euro a impulsionat cererea pentru produsele din fostele state comuniste care fac acum parte din UE, in timp ce politica fiscala relaxata si somajul aflat la cote mici au impulsionat consumul.

De asemenea, si majorarile salariale au ajutat tarile est-europene sa avanseze mai repede ca tarile mai bogate, insa unele cazuri - inclusiv in Romania - inflatia galopanta va pune frana acestei cresteri.

Primariile se plang ca au ramas fara bani dupa marirea salariilor, Dragnea n-a auzit de asa ceva

Un alt efect direct al unei economii extrem de dinamice o reprezinta cresterea dobanzilor, mai rapid decat era asteptat.

Citeste mai departe despre "Cresterea economica record a Romaniei e disecata in presa straina: Consum, consum si iar consum!" pe Ziare.com.

#crestere economica presa straina, #economie romania, #economie romania presa straina , #Stiri Macroeconomie