INS confirma ca economia a crescut cu 5,7% in primul trimestru

Miercuri, 07 Iunie 2017, ora 10:53
941 citiri
INS confirma ca economia a crescut cu 5,7% in primul trimestru
Foto: Arhiva Ziare.com

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat ca economia Romaniei a crescut cu 5,7% in primul trimestru. Sectorul IT, serviciile, comertul si industria au sustinut cresterea PIB, insa constructiile si sistemul financiar au scazut.

INS a confirmat astfel estimarile publicate la jumatatea lunii mai privind cresterea produsului intern brut (PIB) din primul trimestru al acestui an si a furnizat detalii legate de contributia sectoarelor economice la avansul economiei.

In 16 mai, primele estimari publicate de catre INS indicau ca produsul intern brut, principalul indicator care masoara dimensiunea unei economii, a urcat in primul trimestru cu 5,7% fata de aceeasi perioada din 2016, pe serie bruta, si cu 1,7% fata de trimestrul anterior.

Datele arata o accelerare a cresterii economice fata de ultimul trimestru din 2016, cand PIB-ul Romaniei a crescut cu 4,8% fata de aceeasi perioada a anului anterior, pe serie bruta, si cu 1,5% fata de trimestrul precedent.

In date ajustate sezonier, PIB-ul Romaniei a urcat cu 5,6% in primul trimestru din acest an fata de aceeasi perioada din 2016, dupa un avans de 5% in trimestrul IV din 2016, de 4,5% in trimestrul III si de 5,7% in al doilea trimestru al anului trecut.

Analistii se asteaptau la o mentinere a unei rate inalte de crestere economica in primul trimestru, dar primele date publicate de INS au depasit semnificativ estimarile.

Cum au evoluat sectoarele de activitate

INS a publicat miercuri si detalii privind evolutia sectoarelor economice, care arata ca, in primul trimestru din acest an, patru sectoare au avut o contributie determinanta la cresterea economica.

Astfel, activitatea din sectorul informatii si comunicatii a crescut cu 15,3% fata de primul trimestru din 2016, iar activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport - categorie care cuprinde cele mai multe servicii - au urcat cu 9,1%.

De asemenea, sectorul comertului a crescut in primul trimestru cu 7,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce industria - sector-cheie care contribuie cu aproape un sfert la PIB - a avansat cu 6,7%.

Statisticile oficiale arata ca, in primul trimestru, doua sectoare au fost pe minus: constructiile au inregistrat un declin de 0,6% fata de primul trimestru din 2016, iar sectorul intermedierilor financiare (ce include in special bancile, asigurarire si pensiile private) a scazut cu 0,7%.

De asemenea, rate mici de ...citeste mai departe despre "INS confirma ca economia a crescut cu 5,7% in primul trimestru" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere economica primul trimestru 2017 , #Stiri Macroeconomie