Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Am avut cea mai mare crestere economica din UE, in trimestrul trei. Misa: E singura cale pentru imbunatatirea nivelului de trai

Am avut cea mai mare crestere economica din UE, in trimestrul trei. Misa: E singura cale pentru imbunatatirea nivelului de trai
Romania a inregistrat in trimestrul al treilea al acestui an cel mai semnificativ avans al Produsului Intern Brut (PIB) dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, de 8,6% comparativ cu perioada similara din 2016.

Potrivit datelor preliminare publicate marti de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat), PIB-ul zonei euro si cel al Uniunii Europene au crescut in ritm anual cu 2,5%, comparativ cu perioada similara din 2016.

Cele mai mari cresteri din UE in perioada iulie-septembrie 2017 s-au inregistrat in Romania (8,6%), Letonia (6,2%), Cehia si Polonia (ambele cu 5%). Nu s-au raportat scaderi ale PIB-ului in UE in trimestrul trei din 2017 comparativ cu perioada similara din 2016.

De asemenea, in trimestrul trei din 2017 comparativ cu precedentele trei luni, PIB-ul zonei euro si cel al Uniunii Europene au urcat cu 0,6%, dupa un avans de 0,7% in perioada aprilie-iunie 2017.

Cele mai mari cresteri trimestriale din UE in perioada iulie-septembrie 2017 s-au inregistrat in Romania (2,6%), Letonia (1,5%) Polonia si Finlanda (ambele cu 1,1%). Singurul declin s-a inregistrat in Danemarca, minus 0,3%.

Misa: Cresterea economica reprezinta singura cale pentru imbunatatirea nivelului de trai

Totodata, conform estimarilor "semnal" publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut in 2017 in termeni reali cu 2,6% in trimestrul trei fata de trimestrul precedent, in timp ce raportat la perioada similara a anului trecut avansul a fost de 8,8% pe serie bruta si de 8,6% pe serie ajustata sezonier.

Potrivit ministrului de Finante Ionut Misa, faptul ca Romania inregistreaza prima crestere economica din Uniunea Europeana reprezinta singura cale pentru imbunatatirea nivelului de trai.

"Romania inregistreaza prima crestere economica din Uniunea Europeana, iar aceasta reprezinta singura cale pentru imbunatatirea nivelului de trai. Situatia economica a Romaniei este incomparabil mai buna decat in anul 2016. In prezent, tara noastra se situeaza printre cele mai dinamice economii ale Uniunii Europene, iar directia de dezvoltare este apreciata de investitori si de organismele internationale. Asa cum estimeaza INS in raportul dat publicitatii astazi, in primele noua luni din acest an, economia Romaniei a inregistrat o crestere cu 7% pe serie bruta si cu 6,9% pe seria ajustata sezonier", a declarat ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa

Citeste si:
Crestere economica de 5,9% in al doilea trime ...citeste mai departe despre "Am avut cea mai mare crestere economica din UE, in trimestrul trei. Misa: E singura cale pentru imbunatatirea nivelului de trai" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 884 ori
Citeste mai multe despreRomania crestere economica