Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Nu am invatat nimic? Situatia economica seamana cu cea din 2008, dar acum Romania e mai vulnerabila la crize

Nu am invatat nimic? Situatia economica seamana cu cea din 2008, dar acum Romania e mai vulnerabila la crize
Cresterea duratei medii de colectare a creantelor companiilor, subtierea clasei de mijloc si scaderea gradului de capitalizare a companiilor au marit vulnerabilitatea economiei romanesti, in comparatie cu anul 2008, in cazul aparitiei unei crize financiare, arata un studiu transmis marti de Iancu Guda, presedinte al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) si lector al Institutului Bancar Roman (IBR).

Guda atrage atentia ca datele macroeconomice din prezent seamana cu cele din anul 2008, acestea indicand o crestere economica record alimentata de consum, ceea ce determina adancirea deficitului comercial, un avans al creditarii si o majorare a deficitului fiscal.

Crestere economica de 5,9% in al doilea trimestru, peste asteptari, anunta INS

Contul curent al balantei de plati a inregistrat, dupa primele sase luni din acest an, un deficit de 2,745 miliarde euro, cu 40,2% mai mare decat nivelul inregistrat in aceeasi perioada din 2016, mai ales ca urmare a dezechilibrarii balantei comerciale, potrivit datelor publicate recent de BNR.

Singurele diferente notabile din prezent, in sens negativ, sunt reprezentate de o datorie publica de doua ori mai mare in PIB, o forta de munca mai redusa si scaderea semnificativa a investitiilor publice si a celor straine, considera Guda.

In plus, exista o crestere a duratei medii de colectare a creantelor companiilor, de la 60 zile in 2008 la 105 zile anul trecut, ceea ce face ca firmele sa fie mai interdependente, a avertizat Guda.

Astfel, intarzierea la plata a unei facturi din cauza problemelor temporare de lichiditate sau a insolventei clientului va determina un soc negativ de doua ori mai mare catre furnizorii creditori, arata studiul. Exprimand metaforic acest aspect, "o piatra aruncata in lac" (simbol al unei crize internationale) va genera "valuri de doua ori mai inalte", sustine Guda, in cadrul studiului.

Din acest punct de vedere, analistul avertizeaza ca sectoarele care inregistreaza cea mai extinsa durata de colectare a creantelor si care vor fi cele mai afectate de acest fenomen sunt constructiile, unde cresterea duratei este de la 131 zile in 2008 la 220 zile in 2016, serviciile prestate companiilor (unde cresterea este de la 126 la 216 zile) si agricultura (o crestere de la 108 la 198 zile).

Totodata, Guda atrage atentia asupra unei subtieri a paturii de mijloc din Romania si unui grad de concentrare mai mare in randul companiilor de top din perspectiva veniturilor, prof ...citeste mai departe despre "Nu am invatat nimic? Situatia economica seamana cu cea din 2008, dar acum Romania e mai vulnerabila la crize" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1095 ori