Limitarea interactiunii impune regandirea strategiei de piata si a fortei de vanzari in industria farmaceutica, iar numarul de reprezentanti medicali ar putea scadea cu 10% pana la 30%, conform unui comunicat al PwC Romania.
"Pana acum sase luni, majoritatea interactiunilor dintre medici si companiile farmaceutice erau face to face si implicau adesea calatorii de sute de kilometri. Masurile de distantare sociala si izolare impuse de pandemia COVID - 19 au schimbat modul de desfasurare a lucrurilor, restrictionand evenimentele si conferintele traditionale, accesul in spitale si contactul direct cu medicii. A crescut astfel presiunea pe vanzarile companiilor farmaceutice care trebuie sa-si regandeasca forta de vanzari si strategia de punere pe piata sau promovare a produselor utilizand o interactiune tot mai digitala", arata intr-un articol, Ruxandra Tarlescu, partener PwC Romania.
Conform analizei, una dintre principalele consecinte ale limitarii interactiunilor directe cu medicii va conduce in mod inevitabil la o reducere a fortei de reprezentanti medicali. Potrivit sondajului "Pharma companies' route to a Digitized go-to-market model - Drumul companiilor farma spre o strategie de piata digitala", aceasta reducere va fi in medie cu 10-30%. Companiile vor fi mai mult sau mai putin afectate, in functie de portofoliul pe care il detin.
Astfel, companiile fara portofoliu de produse folosite in tratarea COVID-19 sau cu portofoliu de produse care inregistreaza scaderi... mai mult
Vineri, 18 Septembrie 2020, ora 12:07
Industria farmaceutica din Romania va inregistra afaceri record in 2020, in contextul cererii crescute de medicamente si echipamente sanitare, generate de pandemia de Coronavirus.
Astfel, potrivit estimarilor analistilor KeysFin, ritmul de crestere se va dubla in acest an, iar cifra de afaceri generata de intreg lantul de productie si distributie va ajunge la aproximativ 68 de miliarde de lei, un maxim istoric pentru piata locala.
"Intreaga economie a Romaniei se resimte in urma pandemiei: potrivit estimarilor noastre scaderea anuala va avea o intre 5 si 7%, fiind influentata atat de durata starii de urgenta cat si de alti factori, precum abordarea autoritatilor in privinta celor cateva sute de mii de IMM-uri locale afectate direct sau indirect.
Totusi, exista si sectoare care inregistreaza cresteri, acesta fiind si cazul industriei farmaceutice, o industrie care a crescut constant in ultimii 10 ani si care in acest an va ajunge foarte probabil la un maxim istoric.
Putem spune asadar ca, in 2020, industria farma, aflata in linia intai in lupta cu coronavirusul, va contribui atat la stabilitatea economiei locale, cat si la sanatatea romanilor", a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.
Cifra de afaceri a producatorilor, distribuitorilor si farmaciilor din Romania a inregistrat o crestere cu 9% in comparatie cu anul 2017 si a depasit cu aproape 90% nivelul din... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 14:32
Cooperarea in sectorul medical si farmaceutic dintre Marea Britanie si UE trebuie mentinuta dupa momentul despartirii oficiale, anunta doi oficiali de la Londra.
Teama ca ar putea ramane fara noi medicamente testate si aprobate pe piata europeana ii forteaza pe britanici sa ia masuri de precautie in asigurarea unei cooperari viitoare cu organismele de profil din blocul comunitar, relateaza BBC.
Ministrii pentru Mediul de Afaceri si Sanatate, Greg Clark, respectiv Jeremy Hunt, au atras atentia ca o astfel de masura este in interesul "sistemului public de sanatate" al Marii Britanii.
In prezent, Agentia Europeana pentru Medicamente isi are sediul la Londra, dar retragerea acesteia pe continent a devenit o consecinta inevitabila a divortului de UE declarat de Marea Britanie.
Reprezentantii industriei pharma din Regat au avertizat ca izolarea tarii de piata unica europeana va duce la reducerea investitiilor, cu impact direct asupra sectorului de cercetare si a productie de medicamente, din cauza sistemelor diferite de testare si aprobare a medicamentelor.
Producatorii de medicamente din lumea intreaga prefera sa isi concentreze eforturile pe abordarea unor piete mai extinse, avertizeaza expertii din industria pharma.
Erik Nordkamp, directorul pentru Marea Britanie a gigantului Pfizer sustine ca sunt si alte probleme pe care guvernul de la Londra trebuie sa le rezolve in acest sector, prin perspectiva Brexitului.
"Sunt riscuri legate de comert,... mai mult
Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 06:18
4O revenire pe o evolutie pozitiva a pietei farmaceutice va fi strans legata de generozitatea pe care o va avea noua lista de compensare, atat de mult asteptata.
In lipsa acesteia sau in contextul in care se va continua adaugarea sporadica a una, doua molecule la lista deja existenta, vorbim de o scadere a acestei piete generale, in cel mai optimist caz, de o stagnare.
Evident ca vor exista si domenii terapeutice care vor putea inregistra o evolutie usor pozitiva, dar acestea vor fi doar cazuri punctuale, dictate de conjuncturi sau situatii particulare.
Tot legat de noua lista de compensare, trebuie mentionat ca aceasta va cuprinde si o serie de medicamente care se vor incadra in categoria produselor compensate pe baza unor contracte cost-volum incheiate intre firmele ce detin autorizatiile de punere pe piata a produselor respective si autoritatile statului.
Faptul ca inca nu au fost stabilite nici forma contractului si nici normele, metodologia de negociere, incheiere si monitorizare a implementarii si derularii acestui tip de contract va constitui inca o frana in recastigarea unei evolutii pozitive a acestei piete.
Daca luam in considerare si faptul ca datorita preturilor minime practicate in aceasta piata (reglementarile actuale prevad ca pretul la medicamente se calculeaza in prezent pe baza pretului minim din 12 tari membre ale UE), medicamentele din Romania au ajuns sa fie mult mai pretabile pentru export paralel decat sa fie dedicate consumului... mai mult
Marti, 30 Decembrie 2014, ora 16:41
Romania nu este pregatita pentru liberalizarea pietei farma, care ar insemna mai multe farmacii, crede Robert Popescu, directorul general al grupului A&D Pharma, care detine reteaua Sensiblu, explicand ca Romania se afla intre primele tari din Europa dupa numarul de farmacii la mia de locuitori.
Legea farmaciei ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2015.
"Cu o farmacie la 2.500 de locuitorii, Romania este intre primele patru tari din Europa dupa acest criteriu. In Romania ar trebui sa fie o farmacie la 3.500 de locuitori. Romania nu este pregatita pentru liberalizare. Cel mai bun exemplu pe care pot sa-l dau este cel al Ungariei, care in 2010 a facut ce ar urma sa facem noi. Este vorba despre o liberalizare a pietei in care au aparut multe farmacii, iar intr-un an si jumatate o buna parte din acestea dar si alte farmacii au dat faliment. Pana la urma Ungaria a reintrodus criteriul demografic, iar problemele create de aceasta liberalizare au avut costuri semnificative", a declarat Popescu, care este presedinte al Asociatiei Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutic din Romania (ADRFR), la ZF Pharma&Health Summit '14.
ADRFR cere mentinerea criteriului demografic
De altfel, potrivit lui Robert Popescu, piata farmaciilor este liberalizata doar in trei piete europene.
"Circa 80% dintre statele europene au criteriul demografic, geografic, de proprietate. Au introdus bariere de intrare pe piata", a mai spus Popescu.
Membrii Asociatiei Distribuitorilor si... mai mult
Marti, 30 Septembrie 2014, ora 08:50
De aproape 20 de ani, industria producatorilor de medicamente din Romania este 'rupta' intre doua axiome opuse: pe de o parte, consumul de medicamente din tara noastra este mai mic decat media europeana si cea mondiala - ceea ce ar trebui sa duca la cresterea cifrei de afaceri - pe de alta parte, plata de la CAS este inceata, lista de medicamente compensate se tot schimba, iar ministrii sanatatii si-au tot schimbat optica cu privire la cea mai buna abordare asupra actului medical, eficientizarii sistemului si asigurarii personalului calificat - toate cu efecte negative asupra actului de sanatate si rezultatelor financiare in domeniu.
Acesti factori afecteaza in masuri diferite producatorii romani de medicamente, importurile, distributia, farmaciile si spitalele. Profitabilitatea celor mai importanti jucatori din piata este in continuare ridicata. In anii urmatori, indiferent de competitia in domeniu, cifra de afaceri a liderilor de piata va creste, iar profitabilitatea se va pastra la nivel ridicat, sustine Dragos Cabat, Managing Partner RisCo.
Decizia gigantului Glaxo SmithKline de a inchide fabrica Europharm de la Brasov a fost luata la mijlocul anului 2013, va avea finalitate in 2015 si a facut ca firma sa dispara din clasamentul anului 2013, fata de locul 2 ocupat de fabrica in anul 2012. In rest, nu au fost miscari spectaculoase, fabricile "de traditie" Terapia, Antibiotice si Zentiva (fostul Sicomed) ocupand din nou locurile de frunte in acest top, a subliniat... mai mult
Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 15:12
Cei mai importanti oameni din companiile producatoare, importatoare si distribuitoare de medicamente, alaturi de autoritatile de resort, vor face o radiografie complexa a sistemului medical din Romania, in cadrul celei de-a cincea editii a Forumului Industriei Farmaceutice 2014.
Evenimentul are loc pe 29 mai 2014, la Hotel Howard Johnson, Bucuresti.
Dezbaterea isi propune o analiza lucida a provocarilor generate de situatia socio-economica si a efectelor acesteia asupra domeniului, asupra dinamicii pietei si business-ului cu medicamente, dar si o evaluare a sanselor reale de redresare a sistemului sanitar romanesc.
Sub tematica "Regandind viitorul - noi modele de business in pharma", agenda evenimentului propune subiecte de actualitate pentru domeniu, tangente tendintelor locale din industria farmaceutica pentru 2014-2015 si necesitatii optimizarii strategiilor de gestionare pe termen lung a sistemului de sanatate si a relatiei dintre industria farma si autoritatile publice.
O axa centrala a discutiilor Forumului Industriei Farmaceutice 2014 o va reprezenta bugetul alocat pentru acest an, evaluarea pentru lista de medicamente compensate si impactul pe termen mediu si lung a aprobarii sau a neaprobarii acestei liste, asupra sanatatii generale a populatiei si prin extensie asupra indicatorilor macroeconomici.
Dezbaterile vor viza si importanta utilizarii indicatorilor ce reflecta anii de viata castigati si calitatea vietii in procesul de luare a deciziilor... mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 13:58
Pfizer, cel mai mare producator american de medicamente, a confirmat luni ca este interesat sa preia grupul AstraZeneca, numarul doi in Marea Britanie, intr-o tranzactie de 58,8 miliarde lire sterline (98,7 de miliarde de dolari).
Daca se va materializa, preluarea AstraZeneca de catre Pfizer va fi una dintre cele mai mari tranzactii realizate vreodata in industria farmaceutica, transmite Bloomberg si, bineinteles, va reface si raportul de forte pe piata pharma. De asemenea, un alt gigant s-ar putea naste daca Allergen va accepta sa fie preluata de catre Valeant Pharmaceuticals International, in schimbul sumei de 47 de miliarde de dolari.
Pfizer a lansat in luna ianuarie o oferta de preluare pentru AstraZeneca la pretul de 46,61 lire pe actiune, insa compania britanica a refuzat sa intre in negocieri.
Pretul oferit la inceputul anului de grupul american este cu 14% peste cotatia bursiera a AstraZeneca de la finalul sedintei de vineri.
"O fuziune intre Pfizer si AstraZeneca ar creste abilitatea companiilor de a genera valoare pentru actionari si ar aduce un portofoliu extins de tratamente importante pentru pacienti. O posibila combinare cu AstraZeneca se aliniaza structurii actuale a Pfizer si sprijina in totalitate strategia de a construi o afacere de talie mondiala", a declarat intr-un comunicat directorul general al Pfizer, Ian Read.
Tranzactia ar crea cea mai mare companie din domeniul sanatatii la nivel global dupa venituri.
Pfizer a inregistrat anul... mai mult
Luni, 28 Aprilie 2014, ora 13:28
Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu si manageri din industria pharma se vor intalni la editia de anul acesta a Forumului Industriei Farmaceutice, unde vor incerca sa gaseasca solutii pentru scoaterea sistemului sanitar din colaps.
Ministrul a anuntat ca va participa la dezbaterea cu tema "Influenta politicilor sanitare asupra mecanismelor de business din industria farmaceutica", alaturi de mai multi oameni de afaceri, manageri din companiile producatoare si reprezentanti de rang inalt ai sistemului sanitar.
Printre subiectele nevralgice puse in discutie se numara listele de medicamente compensate si gratuite, centralizarea licitatiilor, eliminarea blocajului in domeniul rambursarii, noua formula a taxei clawback, prin excluderea de la supraimpozitare a TVA, salvarea costurilor si strategiile de reducere a lor, politica pretului impus, dar si cadrul legislativ care reglementeaza domeniul sanitar in general si piata de profil in mod particular. mai mult
Marti, 28 Mai 2013, ora 16:27