Ziare.com va prezinta lista tuturor candidatilor pentru functiile de presedinte CJ si primar in marile orase ale tarii, inscrisi pentru alegerile locale 2020.
Alegerilor locale pentru autoritatile administratiei publice din anul 2020 vor avea loc duminica, 27 septembrie 2020. In competitie s-au inscris peste 50 de formatiuni politice.
Numarul total de cetateni cu drept de vot inscrisi in Registrul electoral la data de 31 ianuarie 2020 este de 18.983.127, cu 5.685 mai putini fata de ultima informare publica realizata de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) pe aceasta tema, potrivit careia, la data de 31 decembrie 2019 figurau in Registrul electoral 18.988.812 alegatori romani.
Vezi harta Ziare.com cu candidatii la primariile si consiliile judetene din Romania
Alegeri locale 2020. Campania electorala, atipica
Pentru prima data, campania electorala va fi una atipica si se va desfasura dupa anumite reguli de protectie sanitara, in contextul pandemiei de coronavirus.
Astfel, organizatorii evenimentelor electorale au obligatia de a lua mai multe masuri:
- efectuarea triajului observational si dezinfectarea obligatorie a mainilor, pentru toate persoanele care intra/ sosesc in spatiul in care se desfasoara evenimentele/ intrunirile;
- mentinerea distantei fizice de un metru intre participantii la evenimente/ intruniri, inclusiv cele desfasurate pe strada sau din usa in usa;
afisarea regulilor de acces si de protectie individuala in locuri vizibile in... mai mult
Marti, 01 Septembrie 2020, ora 10:53
Toti furnizorii acreditati de servicii sociale din Romania si toate serviciile sociale licentiate sunt acum disponibile pe hartaserviciilorsociale.ro, alaturi de centralizarea la nivelul fiecarui judet a necesarului de materiale de protectie impotriva pandemiei COVID-19 in centrele rezidentiale.
Platforma realizata de Citizen Next si Social Innovation Solutions este un proiect castigator in competitia de proiecte organizat de OMV Petrom prin RO SMART in Tara lui Andrei.
Harta dinamica este disponibila aici: https://beta.serviciisociale.ro/nevoijudetecovid19/.
Pe baza informatiilor publice de la Ministerul Muncii si de la Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene, la sectiunea COVID poate fi vizualizat necesarul de materiale de protectie la nivelul fiecarui judet, pentru luna aprilie, harta devenind astfel un instrument prin care putem comunica publicului larg unde este nevoie de ajutor.
Datele arata o nevoie acuta de materiale si echipamente de baza in lupta impotriva CoVid-19. La nivel national, situatia arata in felul urmator: masti chirurgicale (1.305.952), manusi (1.982.125), dezinfectant maini (34.514), dezinfectant suprafete (37.534), masti FFP2 (168.341), viziere (27.829), clor (36.691), combinezoane (167.990), alcool sanitar (28.901), botosi (423.594), ochelari protectie (49.694), bonete (234.078), halate (203.955).
Mentionam ca Ordonanta Militara nr. 8 din 14.04.2020 stipuleaza la art. 89 ca, pe durata starii de urgenta, unitatile de asistenta... mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2020, ora 12:56
Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Liviu Rogojinaru, a declarat, sambata, ca in cel mult o luna se va finaliza harta economica a Romaniei, care va cuprinde oferta fiecarui judet din punct de vedere al productiei si al capacitatii fortei de munca.
"Poate ar fi trebuit sa incep cu el - programul de internationalizare - pentru ca la momentul actual facem niste analize foarte clare vizavi de modul in care putem sa exportam mai mult, cum putem sa producem mai mult. Incercam sa luam partea mai putin urata a acestei crize, si sa iesim foarte repede din criza printr-o incercare de a exporta si de a internationaliza mai mult firmele din Romania.
Am inceput deja analiza cu reprezentantii comerciali, economici, ai Romaniei, in tarile unde avem acesti reprezentanti. Avem un nou timp de abordare a modului in care vom internationaliza firmele romanesti, am inceput sa cream o asa-numita harta economica a Romaniei, pentru ca trebuie sa plecam de la premisa: ce mai putem sa facem si ce mai putem sa exportam", a precizat Rogojinaru, la Antena 3.
In opinia sa, harta economica a Romaniei va cuprinde informatii despre companiile fiecarui judet, iar finalizarea ei este estimata in maximum o luna.
"Harta economica a Romaniei ar trebui sa fie gata in cel mult o luna de zile. Va cuprinde detalii despre fiecare judet si care mai este oferta pe care poate sa o aiba din punct de vedere a ceea ce produce, care sunt companiile, pe ce coduri CAEN... mai mult
Sambata, 11 Aprilie 2020, ora 14:05
Locuitorii din Hong Kong s-au confruntat in ultimele zile cu un deficit de masti medicale necesare pentru a se proteja de epidemia de coronavirus insa acum ar putea sa se confrunte cu o problema mult mai grava, lipsa de hartie igienica, informeaza Bloomberg.
Sulurile de hartie igienica nu erau disponibile miercuri seara in mai multe supermarketuri din oras dupa ce pe retelele de social media au circulat postari care aratau rafturi goale si cumparatori care stateau la coada in incercarea de a cumpara hartie igienica. Aceasta este ultima criza cu care se confrunta un oras care incearca sa se izoleze de China continentala si sa impiedice raspandirea coronavirusului.
Deocamdata nu este clar care este cauza acestei crize de hartie igienica insa pe retelele de social media circula zvonuri referitoare la posibile intarzieri aparute in lanturile de aprovizionare din China continentala.
Un jurnalist de la Bloomberg care a vizitat opt supermarketuri din principalul district financiar din Hong Kong nu a gasit hartie igienica la niciunul dintre aceste magazine.
Doi tineri stateau langa un supermarket din cartierul Sheung Wan incercand sa gaseasca o solutie la criza de hartie igienica. "Am fost la cinci magazine si nu am gasit hartie igienica. Avem niste servetele umede dar nu se stie niciodata. Mai bine sa fii precaut decat sa iti para rau", spune Lok Gork, 30 de ani, un designer care traieste in Hong Kong. mai mult
Joi, 06 Februarie 2020, ora 12:13
"Comisia de taiat hartii" a Ministerului Educatiei si Cercetarii a prezentat luni un prim raport in care propune eliminarea si simplificarea unor documente in vederea eficientizarii procesului de predare - invatare - evaluare.
Potrivit unui comunicat de presa remis de Ministerul Educatiei si Cercetarii, lista de masuri a comisiei urmeaza sa fie supusa consultarii publice, cu partenerii de dialog social, iar interventiile privind debirocratizarea vor fi realizate in etape pe termen scurt (incepand cu semestrul al II-lea), mediu si lung (aplicabile incepand cu anul scolar 2020-2021) pentru a nu afecta in niciun fel desfasurarea actului educational.
Printre masurile propuse in raport se numara: eliminarea Comisiei metodice si realocarea atributiilor catre alte comisii, revizuirea atributiilor Comisiei de curriculum, in sensul acoperirii activitatilor de didactica si mentorat, eliminarea obligatiei de a intocmi procese verbale la activitatile care nu implica probarea modului de luare a deciziei, eliminarea portofoliului dirigintelui, eliminarea obligativitatii realizarii de raportari si analize privind situatia sociala a elevilor, eliminarea obligativitatii realizarii in forma actuala a raportarilor aferente programelor sociale "Cornul si laptele", "Fructe in scoli", se va opta pentru raportare integrata, cu asumare de responsabilitati si de catre personalul unitatilor administrativ-teritoriale (UAT).
Comisia propune si o serie de masuri de simplificare, printre care:... mai mult
Marti, 24 Decembrie 2019, ora 09:54
Romanii din strainatate incep sa voteze de vineri si au la dispozitie 3 zile sa-si exprime dreptul constitutional de alege cine sa le reprezinte tara pentru urmatorii 5 ani, astfel ca ambasadele de peste hotare sunt cu organizarea pe final si au inceput sa informeze cetatenii cand si unde sa vina la urne.
Ambasada Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, impreuna cu Consulatul General al Romaniei la Manchester si Consulatul General al Romaniei la Edinburgh, au organizat 72 de sectii de votare in vederea exercitarii dreptului de vot pentru alegerea Presedintelui Romaniei din 2019 si au pus la dispozitia alegatorilor o harta interactiva astfel incat sa poata identifica cea mai apropiata sectie.
"Cele 72 sectii de votare (cu 43 mai multe fata de alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai 2019) acopera, in opinia ambasadei, in mod judicios teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si au menirea de a asigura, in contextul noilor reglementari legislative care prevad pentru votul din strainatate programul de votare de 3 zile, exercitarea in conditii optime a dreptului de vot de catre cetatenii romani aflati in Regatul Unit. (...)
Lista celor 72 de sectii de votare care vor fi organizate pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, precum si alte informatii utile referitoare la conditiile exercitarii votului in strainatate, sunt disponibile la sectiunea dedicata alegerilor pentru Presedintele... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2019, ora 14:37
Teoria conform careia hartia este mai buna decat plasticul nu se bazeaza pe stiinta sau fapt. Este mai degraba vorba de conceptii gresite cu privire la modul in care se fabrica pungile de plastic, cum functioneaza depozitele de deseuri si ca produsele care nu sunt biodegradabile sunt rele pentru planeta.
Exista numeroase evaluari ale ciclului de viata care demonstreaza ca pungile de plastic sunt in anumite situatii mai bune decat pungile de hartie. Daca vorbim de pungile de plastic, acestea joaca un rol important in conservarea resurselor de gaze naturale.
Spre exemplu, in Canada pungile de plastic sunt fabricate din etan, adesea ars in procesul de rafinare a gazelor naturale. In ce priveste fabricarea pungile de hartie, aceasta este mult mai mare in resurse decat fabricarea pungilor de plastic.
Pe de alta parte, in industria alimentara folosirea pungilor din hartie este in continua crestere si asta este un lucru foarte bun avand in vedere efectele nocive pe care un ambalaj de plastic il poate avea asupra alimentelor.
Daca un produs alimentar este pastrat mai mult timp in ambalaje de plastic, la temperaturi inalte, el poate sa absoarba din plastic, anumite substante daunatoare, calitatea produsului fiind alterata. Pentru produsele alimentare, pungile din hartie sunt recomandate atat pentru transport cat si pentru pastrare intacta a alimentelor.
Multe tari au eliminat pungile din plastic subtire in favoarea pungilor din hartie. Spre exemplu, Maroc a renuntat... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2019, ora 16:21
Ministrul Finantelor, Eugen Tedorovici, a admis, marti dupa-amiaza, la Palatul Victoria, ca sistemul informatic al ANAF reprezinta in continuare principalul impediment in relatia intre stat si contribuabil.
In aceste conditii, Eugen Teodorovici pregateste publicul pentru revenirea - "temporara", a asigurat ministrul - la practica depunerii declaratiilor in format fizic, la sediile Fiscului.
Oficial, ministrul de Finante afirma ca masura pe care "o ia in calcul" are si ratiuni "umanitare", legate de accesul limitat al populatiei "la mijloace moderne de comunicare".
Capacitatea sistemului informatic al ANAF este astazi limitata la 9.000 de accesari simultane, ca urmare a renuntarii la programul de modernizare al Fiscului prin programul cu Banca Mondiala.
Anuntul ministrului Teodorovici
"Au fost solicitari justificate, nu multe, pentru depunerea declaratiei pe format hartie, pentru a avea o astfel de alternativa cel putin pentru o perioada, pana cand intregul sistem va fi modernizat.
Sunt deja 700.000 persoane contribuabili care au deja acest SPV (Spatiu privat virtual) . La inceputul lui 2018, in prima parte a anului, erau undeva la 5%. A crescut foarte mult acest numar. Pe de-o parte este vorba despre sistemul informatic. Pe de alta parte, este si vorba de accesul anumitor contribuabili la un astfel de mijloc modern de comunicare.
Pentru care situatie, luam in calcul inclusiv acceptarea depunerii Declaratiei Unice pe format hartie pentru o perioada de... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 12:41
Facebook vrea sa realizeze, cu ajutorul inteligentei artificiale, cea mai detaliata harta privind densitatea populatiei creata vreodata.
Facebook a anuntat ca a creat o harta a densitatii populatiei pentru majoritatea continentului african si ca va face acelasi lucru in timp pentru toate regiunile locuite ale planetei.
Compania americana continua astfel un proiect care a debutat in 2016, cand Facebook a realizat acelasi lucru pentru 22 de tari prin intermediul initiativei internet.org.
Facebook explica pe blogul companiei ca, desi exista imagini de mare rezolutie luate din satelit, crearea unor astfel de harti este in continuare o sarcina dificila pentru oameni, care trebuie sa parcurga fiecare regiune si fiecare casa pentru a verifica datele din cele mai recente recensaminte.
In schimb, AI-ul se dovedeste foarte eficient in acest caz si poate automatiza o mare parte a intregului proces.
Facebook a folosit proiectul Open Street Map pentru antrenarea AI-ului. Acesta a folosit zona inteligentei artificiale numita "computer vision" pentru a recunoaste cladirile in imaginile filmate din satelit si pentru a elimina zonele nelocuite.
In procesul de creare a hartii pentru Africa, AI-ul a procesat 11,5 miliarde de imagini cu o rezolutie de 64 x 64 pixeli. Rezultatele AI-ului au fost verificate apoi de catre cercetatorii de la CIESIN (Center for International Earth Science Information Network).
Facebook va face publice hartile pe care le va crea si spune ca... mai mult
Joi, 02 Mai 2019, ora 09:17