Emperor concertează în premieră în România, la ARTmania Festival 2023. SAMAEL și Pain of Salvation completează line-up-ul festivalului, noi nume importante urmând să fie anunțate în curând

Joi, 06 Octombrie 2022, ora 19:44
641 citiri
Emperor concertează în premieră în România, la ARTmania Festival 2023. SAMAEL și Pain of Salvation completează line-up-ul festivalului, noi nume importante urmând să fie anunțate în curând
FOTO: artmaniafestival.ro

  • Abonamente disponibile pe artmaniafestival.ro

Emperor, avangardă a black metal-ului simfonic și nume legendar al scenei internaționale, va concerta pentru prima dată in România. Trupa se va sui pe scena ARTmania Festival, unde promite un show “imperial”. SAMAEL, promotori ai industrial black metal, se alătură, împreună cu Pain Of Salvation, festivalului care va avea loc între 28-30 iulie 2023 la Sibiu.

Cea de-a 16-a ediție ARTmania va aduce 3 zile pline de concerte, evenimente alternative și colaborări inedite. Noutățile, surprizele, dar și noi nume din line-up urmează să fie anunțate în curând

Emperor (NO), în cei peste 30 de ani de carieră, este trupa care a pus simfonic black metal-ul norvegian pe harta muzicală internațională. Povestea a început în 1991, odată cu lansarea acum legendarului demo „Wrath of the Tyrant”. Acesta s-a născut din colaborarea dintre Ihsahn (chitară/ voce), Samoth (tobe) și Mortiis (bas).

Materialul i-a adus în atenția scenei underground și a casei de discuri Candlelight records, fiind urmat la scurtă vreme și de albumul de debut, „In the Nightside Eclipse” (1994). Acesta îi propulsează în lumina reflectoarelor, aducându-le aprecierea criticilor, fanilor, dar și faima internațională. Succesul a adus cu sine și perioade dificile, marcate de schimbări în componența formației, momente care s-au încheiat, însă, cu lansarea EP-ului „Reverence” (1996) și a legendarului album „Anthems To The Welkin At Dusk” (1997). Cel din urmă a fost votat „albumului anului” în aproape toate topurile de pe întreg globul și a fost desemnat drept cel mai bun disc al anului de revistele Terrorizer (UK) și Metal Maniacs (USA).

După o serie de noi materiale de succes (amintim aici „IX Equilibrium”), turnee internaționale și show-uri la cele mai mari festivaluri din lume, Emperor lansează în 2001 „Prometheus – the Discipline of Fire & Demise”. Acest album dovedea din nou talentul extraordinar al uneia dintre cele mai valoroase trupe de black metal a tuturor timpurilor. „Prometheus” avea să fie însă și cântectul de lebădă al Emperor, formația anunțând la scurt timp un hiatus care urma să se întindă până în 2005. În acel an, trupa a luat pe nepregătite comunitatea metal cu un concert surpriză în Oslo (2005). Tot atunci, au anunțat și revenirea lor pe scenă, cu un număr de evenimente atent selectate din Europa și din SUA.

În 2014 Emperor a sărbătorit 20 de ani de la lansarea „In The Nightside Eclipse” cu o serie de show-uri în Europa și Asia, fiind headlineri la unele dintre cele mai mari festivaluri metal din lume - Wacken Open Air (Germania), Hellfest (Franța), Graspop Metal Meeting (Belgia), Tons Of Rock (Norvegia), Loudpark (Japonia), Heavy MTL (Canada) sau Summer Breeze Open Air (Germania).

Emperor sunt un fenomen care continuă să captiveze fanii din întreaga lume, trupa urmând să ofere un show grandios, chiar în inima Transilvaniei, la cea de-a 16-a ediție a festivalului ARTmania.

SAMAEL (CH), proiect muzical născut în 1988, într-un buncăr atomic din alpii elvețieni (da, ați citit bine: ) ), continuă de peste trei decenii să inspire pasionații de muzică, având la activ peste 1.000 de concerte susținute în întreaga lume.

Început de muzicienii Xy și Vorph ca un duet black metal, proiectul atrage atenția Century Media, label aflat în plină dezvoltare la acel moment. Cu susținerea lor, lansează „Blood Ritual”, cel de-al doilea album marca SAMAEL. Au urmat apoi„Ceremony Of Opposites” (1994), „Rebellion” (1995) și „Passage” (1996), fiecare material nou fiind acompaniat de turnee și de participarea la unele dintre cele mai cunoscute festivaluri ale momentului, precum Dynamo, Wacken Open Air sau With Full Force.

Creativitatea a continuat să îi ghideze pe membrii trupei, aducând la lumină o serie de materiale ca „Eternal”, înregistrat în faimosul studio elvețian Mountain Studios (acum muzeu dedicat trupei Queen), „Reign Of Light” (2004), „Solar Soul” (2007), culminând cu „Lux Mundi” (2011). Acesta din urmă încununează cei peste 20 de ani de existență a formației și reunește toate abordările, stilurile și personalitățile care se îmbină pentru a forma ceea ce cunoaștem noi sub numele de SAMAEL.

Explorarea continuă, marcată de integrarea unor sonorități sau chiar genuri muzicale noi, a ajutat la conturarea unei amprente specifice SAMAEL. Începuturile black metal clasice au fost îmbogățite de-a lungul timpului, “sound”-ul trupei devenind un mix de metal și industrial, asezonat cu influențe de muzică electronică, și simfonică,. Ritmurile alerte, cadențele marțiale și blast beat-urile completează paleta sonoră SAMAEL, iar folosirea unui drum machine, atât în studio, cât și live, oferă trupei un sunet unic.

Mix-ul bogat și mereu impresionant de stiluri, influențe și abordări va surprinde fanii veniți la ARTmania Festival 2023, cu un show de o energie molipsitoare.

Pain of Salvation (SE) reconfirmă prezența în line-up și revin pe scena din Piața Mare, după șapte ani de absență. Trupa va aduce live și cel mai recent album de studio, „Panther”. Acest material urmărește explorarea adâncimilor și semnificațiilor încă neatinse ale sinelui, albumul fiind dedicat tuturor celor neînțeleși: de la introverți, la pasionați, de la cei timizi, la cei care nu se lasă învinși, de la visători, la cei plini de furie. Albumul propune o alinare pentru cei care nu găsesc încă un sens sau un loc în era în care trăim.

Suedezii care s-au păstrat în primele linii ale scenei progressive internaționale de aproape trei decenii sunt binecunoscuți pentru albumele conceptuale, iar materialul din urmă nu face excepție de la regulă. „Panther”, ce cuprinde 9 piese, vine la trei ani de la lansarea „In The Passing Light Of Day” și a fost înregistrat, mixat și produs de către Daniel Gildenlöw (liderul formației) și producătorul Daniel Bergstrand (In Flames, Meshuggah, Devin Townsend). Dacă pe materialele din trecut suedezii au abordat teme ca războiul și efectele lui asupra familiei și umanității, problemele de mediu, natura divinității sau formarea individului, „Panther” pune în centru demersul creativ al individului, umanitatea, universul interior și conflictele dureroase născute din contradicțiile societății moderne.

Abonamentele pentru ARTmania Festival 2023 sunt în vânzare pe website-ul oficial (www.artmaniafestival.ro), eventim.ro, iabilet.ro, ambilet.ro și eventim.ro la prețul de 350 lei/ buc. + taxe, disponibile în limita stocului, dar nu mai târziu de data următorului anunț, care va avea loc în decursul lunii octombrie 2022.

# # #

Despre ARTmania Festival:

ARTmania Festival, primul festival românesc care a dezvoltat în România ideea de îmbinare dintre artă și divertisment („entertainment”), este o platformă dedicată promovării tuturor formelor de expresie artistică inspirate din cultura rock.

De-a lungul edițiilor sale, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Însă ARTmania Festival nu înseamnă doar concerte ale unor mari formații internaționale și locale. Muzica este componenta de bază de la care a pornit totul, dar aceasta reprezintă doar o parte din experiența pe care festivalul a dorit să o ofere iubitorilor de artă din România și din străinătate.

Încă de la începuturi, ARTmania a fost gândită ca o platformă culturală menită să ofere publicului cât mai multe evenimente și moduri de a experimenta forme variate de expresie artistică, precum: concerte, expoziții, lansări de carte sau proiecții de film. Acest spațiu comun de întâlnire al artiștilor și publicului la nivelul sunetului, culorilor, imaginilor sau literelor, găzduit de Piață și de cetatea medievală, creează spațiul de poveste și magia care reprezintă, în esență, spiritului festivalului.

Fiind cel mai longeviv și mare festival rock din România și una dintre mărcile cu cea mai îndelungată tradiție de pe scena culturală regională, ARTmania și-a conturat propria identitate prin intermediul unui concept îndrăzneț și al unui ambient special: Piața Mare a uneia dintre cele mai frumoase cetăți medievale din Estul Europei.

ARTmania explorează mereu drumuri noi, capitalizând experiența edițiilor anterioare, când pe scena festivalului au urcat o serie de trupe importante, de la Steven Wilson, Serj Tankian și Devin Townsend, la Dream Theater, Opeth, Die Toten Hosen, Nightwish, Within Temptation, Apocalyptica, HIM, Gathering, The Sisters of Mercy, Lacuna Coil, Helloween, Lacrimosa, Poets of the Fall sau Deine Lakaien, printre mulți alții.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#emperor, #concert, #romania , #Muzica