Marea Britanie va fi nevoita, cel mai probabil, sa amane iesirea din Uniunea Europeana daca parlamentarii vor respinge acordul Brexit-ului care va fi supus la vot pe 12 martie, a anuntat ministrul Finantelor, Philip Hammond.
Daca acordul nu va fi aprobat, parlamentarii vor trebui sa se decida daca doresc amanarea Brexit-ului sau iesirea din UE fara niciun acord, scrie Reuters.
"Guvernului ii este clara pozitia Parlamentului din acest punct de vedere. Parlamentul va vota impotriva iesirii din UE fara un acord. Sunt foarte increzator privind acest aspect", a declarat Hammond pentru postul de radio BBC.
Marea Britanie ar trebui sa plece din Uniunea Europeana pe 29 martie. Daca parlamentarii vor respinge acordul Brexit-ului si vor decide ca nu doresc o iesire din blocul european fara un acord, nu va exista destul timp pentru a se ajunge la un nou acord.
Hammond si-a avertizat colegii eurosceptici ca, daca nu vor sustine acordul Guvernului, exista riscul unei relatii economice mai apropiate cu UE.
"Vom fi apoi intr-un teritoriu necunoscut si va trebui ajuns la un consens in Camera Comunelor, iar acest lucru inseamna ca vor trebui facute compromisuri. Colegii mei pot evita acest lucru prin a vota in favoarea acordului", a afirmat Hammond.
Parlamentarii au votat pe 15 ianuarie - 432 la 202 - impotriva acordului la care ajunsese premierul Theresa May cu UE in mare parte din cauza plasei de siguranta prevazuta in document. Ea are ca scop evitarea unei granite... mai mult
Joi, 07 Martie 2019, ora 14:28
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si-a exprimat regretul pentru respingerea acordului privind Brexit si a cerut cerut Marii Britanii sa isi clarifice urgent intentiile.
"Observ cu regret rezultatul votului din aceasta seara. Riscul unei retrageri dezordonate a Marii Britanii din UE a crescut odata cu votul din aceasta seara. Solicit Regatului Unit sa isi clarifice intentiile cat mai rapid posibil. Timpul este aproape de final", a scris Juncker pe Twitter.
I take note with regret of the outcome of the vote in the @HouseofCommons this evening. I urge the #UK to clarify its intentions as soon as possible. Time is almost up #Brexit https://t.co/SMmps5kexn- Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) January 15, 2019
O reactie extrem de rapida a venit de la presedintele Consiliulu European, Donald Tusk.
"Daca un acord e imposibil sa fie gasit si nimeni nu il vrea, atunci cine va avea macar curajul in final sa spuna care e singura solutie pozitiva?", a scris Tusk pe Twitter.
If a deal is impossible, and no one wants no deal, then who will finally have the courage to say what the only positive solution is?- Donald Tusk (@eucopresident) January 15, 2019
La randul sau, presedintele Parlamentului European Antonio Tajani a afirmat ca votul impotriva acordului privind Brexitul este o veste proasta. El a precizat ca primele ganduri se indreapta catre cetatenii europeni care locuiesc in Marea Britanie si la britanicii care traiesc in alte state UE.
"Votul de... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2019, ora 22:37
Comisia Europeana a atentionat marti ca este 'firesc' sa desfasoare pregatiri pentru un eventual scenariu in care Uniunea Europeana si Marea Britanie nu vor reusi sa ajunga la un acord privind Brexit-ul, mai ales ca si guvernul de la Londra are in vedere o asemenea posibilitate si se pregateste pentru ea.
Purtatorul de cuvant al executivului comunitar, Margaritis Schinas, a raspuns astfel unei scrisori publicate de cotidianul Financial Times, pe care ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a trimis-o luna trecuta premierului Theresa May.
In acest text, David Davis scria ca pregatirile Bruxellesului pentru o iesire a Marii Britanii din UE fara niciun acord dauneaza intereselor britanice si incalca drepturile Marii Britanii ca stat inca membru al UE, informeaza agentia EFE.
"Suntem surprinsi la Comisia Europeana ca Marea Britanie este surprinsa ca ne pregatim pentru acest scenariu anuntat chiar de guvernul britanic", a replicat Schinas, amintind de o delcaratie in care premierul Theresa May a spus ca "decat un acord prost, mai bine niciun acord".
Sefa executivului de la Londra a anuntat luni o remaniere guvernamentala, ce cuprinde si crearea unui post de ministru pentru "no Brexit".
Potrivit cotidianului spaniol ABC, aceasta miscare este vazuta ca o concesie facuta sustinatorilor unui asa-numit "Brexit dur" si o modalitate de sporire a presiunii in momentul in care negocierile dintre Londra si Bruxelles privind conditiile Brexit-ului intra intr-o etapa... mai mult
Marti, 09 Ianuarie 2018, ora 17:42
Premierul britanic Theresa May a dezvaluit componenta intregului Guvern. Chiar daca a pastrat majoritatea membrilor din vechiul Executiv, exista insa si cateva schimbari.
Analistii politici spun ca May a facut atat de putine modificari in componenta Guvernului dat fiind pozitia sa fragila, dupa ce a pierdut majoritatea absoluta in alegerile legislative joi, relateaza The Associated Press.
Iata componenta noului Guvern al Marii Britanii
Premier - Theresa May
Primsecretar de stat (vicepremier) - Damian Green
Cancelarul Trezoreriei - Philip Hammond
secretar-sef al Trezoreriei - Liz Truss
Ministru de Externe - Boris Johnson
Ministru de Interne - Amber Rudd
Ministru insarcinat cu Brexitul - David Davis
Ministrul al Justitiei si Lord Cancelar - David Lidington
Ministrul Apararii - Michael Fallon
Ministrul Afacerilor - Greg Clark
Ministrul Muncii si Pensiilor - David Gauke
Ministrul Educatiei si secretar de stat insarcinat cu Femeile si Egalitatea - Justine Greening
Ministrul Sanatatii - Jeremy Hunt
Ministrul Transporturilor - Chris Grayling
Ministrul pentru Dezvoltare Internationala - Priti Patel
Ministrul Comunitatilor si guvernarii locale - Sajid Javid
Ministrul Mediului - Michael Gove
Ministrul Culturii, Media si Sportului - Karen Bradley
Ministrul insarcinat cu Irlanda de Nord - James Brokenshire
Ministrul insarcinat cu Scotia - David Mundell
Ministrul insarcinat cu Tara Galilor - Alun Cairns
Alte posturi
Sefa Camerei Comunelor - Andrea... mai mult
Luni, 12 Iunie 2017, ora 09:02
Downing Street a anuntat duminica dimineata ca se poarta in continuare discutii cu partidul unionist nord-irlandez DUP pentru a se ajunge la un acord final de guvernare, dupa ce cu cateva ore inainte informase ca a fost gasit un acord de principiu, relateaza AFP.
"Premierul britanic, Theresa May, a vorbit sambata seara cu DUP pentru a discuta despre finalizarea unui acord atunci cand Parlamentul isi va relua lucrarile saptamana viitoare", a precizat un purtator de cuvant al Downing Street intr-un comunicat.
"Dorim sa ajungem la acest acord pentru ca va oferi stabilitatea si siguranta de care tara are nevoie in momentul in care se indreapta spre Brexit si pentru dupa aceea", a subliniat Downing Street.
Sambata seara, un purtator de cuvant al Downing Street anuntase ca "Partid Unionist Democrat nord-irlandez a dat unda verde unui acord asupra liniilor directoare pentru a sustine guvernul conservator".
"Pana acum, discutiile au fost pozitive. Ele vor continua saptamana viitoare pentru a stabili detaliile si a gasi un acord", a declarat duminica intr-un comunicat DUP, o mica formatiune nord-irlandeza.
Sustinerea celor zece parlamentari ai DUP, partid regionalist protestant ultraconservator, este necesara pentru a le oferi conservatorilor condusi de Theresa May o majoritate, dupa rezultatul dezastruos la legislativele anticipate de joi.
In loc sa isi extinda dominatia in Camera Comunelor in perspectiva Brexit-ului, conservatorii au pierdut 12 mandate, ajungand... mai mult
Duminica, 11 Iunie 2017, ora 10:00
Conservatorii britanici au obtinut in alegerile legislative 301 mandate - cu zece mai putin decat fosta legislatura -, dupa numararea voturilor in 624 de circumscriptii (din 650).
Laburistii au capatat 256 - cu 30 mai multe -, liberal-democratii 12 - cu cinci mai multe -, iar SNP 34 - cu 18 mai putine, potrivit The Guardian.
In total 192 de femei au fost alese joi - un record, potrivit Associated Press.
Conservatorii Theresei May ar urma sa castige 318 pozitii in noul legislativ, in vreme ce 267 de locuri le-ar reveni laburistilor lui Corbyn, potrivit ultimelor proiectii prezentate de catre jurnalistii BBC.
Alte proiectii ii arata pe conservatori oriunde intre 305 si 328 de circumscriptii castigate in Marea Britanie.
Aceste rezultate sunt extrem de apropiate de primele exit-poll-uri, care sugerau ca conservatorii vor obtine 314 parlamentari, iar 266 de pozitii ar urma sa mearga spre laburistii lui Corbyn.
Desi conservatorii vor avea cei mai multi parlamentari, aceste rezultate reprezinta un mare esec pentru premierul May, care voia sa-si intareasca pozitia si sa-si consolideze mandatul pentru negocierile de Brexit.
Conservatorii nu vor putea sa formeze singuri un nou executiv si vor trebui sa formeze o coalitie de guvernare, dar liberal-democratii si nationalistii scotieni nu s-au aratat prea incantati de posibilitatea sustinerii unui guvern condus de May.
Un blocaj politic in Legislativ ar putea sa intarzie negocierile pentru Brexit cu celalalte 24... mai mult
Vineri, 09 Iunie 2017, ora 07:53
Retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana pune din nou pe tapet problema Gibraltarului, mica peninsula disputata de Regatul Unit si Spania, care poate degenera inclusiv intr-un razboi intre cele doua tari.
Premierul britanic a transmis deja ca nu va permite niciodata ca Gibraltarul sa iasa de sub controlul Londrei, iar un fost lider conservator, lordul Michael Howard, a sugerat ca Theresa May va merge pana la a intra in razboi cu Spania, pentru a apara suveranitatea asupra Gibraltarului, asa cum Margaret Thatcher a facut cu Insulele Falklands.
Desi Marina Regala a Regatului Unit este mai slaba decat era in timpul razboiului din Insulele Falkland, aceasta tot ar putea infrange Spania, sustin experti militari pe care tabloidele din Regatul Unit s-au grabit sa-i intrebe ce sorti de izbanda ar avea Marea Britanie intr-un razboi cu Spania.
De exemplu, Chris Parry, un amiral in retragere, fost director din Ministerul Apararii, sfatuieste guvernul britanic sa investeasca mai mult in capacitatea militara a Marii Britanii, daca vrea sa-si pastreze influenta asupra Gibraltarului, informeaza The Telegraph. Totusi, Parry mentioneaza ca nu crede ca tensiunile actuale ar putea duce la un conflict militar.
"Activele noastre de razboi sunt slabe si dupa anii de operatiuni din Afganistan si Irak", a spus acesta, adaugand ca din cauza Guvernului s-a ajuns in aceasta situatie.
Cu toate acestea, Parry e sigur ca Marea Britanie ar putea paraliza Spania pe termen mediu si,... mai mult
Duminica, 02 Aprilie 2017, ora 22:08
Fara forta de munca adusa din UE, cea mai mare firma de contabilitate din lume, Deloitte, ameninta sa paraseasca Regatul Unit si sa se instaleze intr-una din tarile blocului comunitar.
Amenintarea cu relocarea vine dupa un intreg scandal in care surse din companie au scapat catre presa un document in care se arata ca guvernul britanic promoveaza Brexitul fara a avea o strategie clara in acest sens, relateaza The Independent.
Forta de munca vitala
Pentru David Sproul, seful sucursalei britanice a firmei de contabilitate, angajatii adusi din afara Marii Britanii reprezinta o forta vitala care asigura succesul companiei, in cazul interzicerii dreptului de libera circulatie a persoanelor, relocarea fiind o necesitate.
"Avem angajati din peste 100 de tari care lucreaza pentru noi in Marea Britanie. Diversitatea fortei de munca se dovedeste vitala in intretinerea cresterii si inovarii in cadrul comapniei.
O parte din munca pe care o facem aici ar putea fi facuta si in alta parte. Suntem o organizatie globala. Mai degraba lucram in afara Regatului Unit decat in interiorul lui, in aceste conditii", a precizat Sproul.
Este ultimul episod din razboiul care se poarta intre firma de contabilitate si guvernul Theresei May pe tema Brexit.
In raportul intern Deloitte, se mentiona faptul ca oficialii britanici nu au nicio strategie clara pentru negocierile care urmeaza intre Londra si UE, derularea acestora necesitand si angajarea a 30.000 de functionari in diverse... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 10:21
Guvernul Scotiei va contesta la instanta suprema planul Londrei de iesire din UE.
Premierul scotian, Nicola Sturgeon, este cel care a confirmat ca Scotia se va implica in disputa juridica impotriva Guvernului britanic, pe tema Brexitului.
"Activarea Articolului 50 pentru iesirea din UE va afecta interesele regionale si drepturile Scotiei, privand Scotia de drepturi si libertati", a declarat Sturgeon.
"Recunosc si respect drepturile Angliei si Tarii Galilor de a parasi Uniunea Europeana; nu incercam sa blocam acest proces, dar dorintele democratice din Scotia pur si simplu nu pot fi date la o parte. Parlamentul britanic trebuie sa legifereze si este necesara aprobarea Parlamentului Scotiei pentru activarea Articolului 50 al Tratatului UE", subliniaza Sturgeon.
Activista Gina Miller, un manager de investitii, a castigat deja la Inalta Curte, denuntand tendintele dictatoriale ale Guvernului Theresa May.
Miller a precizat ca se asteapta ca alte guverne sa se ...citeste mai departe despre "Scotia contesta in instanta iesirea Marii Britanii din UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Noiembrie 2016, ora 17:40