Brexit: Boris Johnson obtine suspendarea parlamentului si provoaca furia Opozitiei

Miercuri, 28 August 2019, ora 19:13
605 citiri
Brexit: Boris Johnson obtine suspendarea parlamentului si provoaca furia Opozitiei
Foto: Facebook Arhiva Boris Johnson

Amanarea pana pe 14 octombrie a discursului reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, solicitata miercuri de premierul Boris Johnson si acceptata de regina, este o practica obisnuita la inceputul sesiunilor legislativului de la Londra, insa acum ea a starnit protestele Opozitiei care din cauza acestei suspendari a activitatii parlamentului si-ar putea vedea zadarnicite eforturile de a impiedica un Brexit fara acord pe 31 octombrie, noteaza agentiile Reuters, AFP si EFE.

Regina Elisabeta a aprobat cererea lui Boris Johnson de suspendare a Parlamentului britanic

Prin Discursul Reginei, care de fapt este elaborat de guvern, se da startul unei noi sesiuni parlamentare si textul schiteaza planurile guvernului pentru urmatorul an, prezentand prioritatile si agenda legislativa. Discursul Reginei este sustinut de obicei in fiecare an, insa ultimul a fost in anul 2017, cand a inceput sesiunea parlamentara care se incheie acum, durata foarte mare a acesteia datorandu-se volumului foarte mare de proiecte de acte normative cerute de procesul retragerii din Uniunea Europeana.

Cum Boris Johnson este un premier recent investit in functie, este de asteptat ca el sa vina cu propriile prioritati legislative, noul executiv motivand de altfel solicitarea adresata Reginei prin intarzierea elaborarii programului de guvernare.

Activitatea legislativului britanic este de obicei suspendata inaintea discursului Reginei, in ultimii ani durata acestei suspendari variind intre cinci si 20 de zile. De data aceasta insa, suspendarea se suprapune cu perioada premergatoare ultimei date-limita a retragerii Regatului Unit din UE, amanata succesiv dupa ce Camera Comunelor a respins de trei ori acordul pe care fostul premier Theresa May l-a incheiat cu Bruxelles-ul.

Boris Johnson doreste renegocierea acestui acord si in special eliminarea clauzei privind ''plasa de siguranta'' nord-irlandeza, in virtutea careia Regatul Unit ar ramane in uniunea vamala europeana pana cand se va gasi o solutie care sa impiedice revenirea la o frontiera fizica intre Republica Irlanda si Irlanda de Nord, astfel ca aceasta clauza restrange marja de manevra a Londrei la negocierile privind viitoarea relatie cu UE.

Cum blocul comunitar a respins orice renegociere a acordului convenit cu Theresa May, Boris Johnson este hotarat sa scoata Regatul Unit din UE fara un acord pe 31 octombrie.

Or, in parlamentul britanic exista o majoritate ostila unui Brexit fara acord, opozitia laburista si liberal-d ...citeste mai departe despre "Brexit: Boris Johnson obtine suspendarea parlamentului si provoaca furia Opozitiei" pe Ziare.com

#suspendare parlament britanic reactii , #Stiri International