Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Theresa May se duce la Bruxelles sa salveze Brexit-ul. Ce spun Opozitia din UK si statele UE

Theresa May se duce la Bruxelles sa salveze Brexit-ul. Ce spun Opozitia din UK si statele UE
Theresa May a anuntat ca se va duce la Bruxelles pentru a incerca noi negocieri in ce priveste acordul pentru Brexit, dupa ce Parlamentul UK l-a respins categoric saptamana trecuta. Premierul britanic nu a oferit parlamentarilor planul alternativ pe care-l asteptau, ci le-a pasat lor problema, cerandu-le sa se puna de acord.

Premierul i-a anuntat ca, dupa ce obtine solutia Parlamentului, se va duce cu ea la Bruxelles pentru a vedea daca liderii UE sunt de acord cu ea.

"Ziua cartitei (o trimitere la filmul 'Groundhog Day'): deputatii si mediul de afaceri, uniti pentru a condamna planul B al lui May, care este tot planul A", a ironizat The Independent situatia.

Insa tonul general in presa britanica marti viza mai ales ipoteza unui al doilea referendum, sustinut intens de Opozitie si respins categoric de May.

"Voi continua sa discut cu colegii mei saptamana aceasta, inclusiv cu (partidul nord-irlandez) DUP" despre aceasta problema a "plasei de siguranta", a declarat sefa Guvernului in Camera Comunelor.

"Si voi prezenta concluziile acestor discutii UE", a adaugat ea.

Aceasta "plasa de siguranta", criticata atat in cadrul majoritatii, cat si al Opozitiei, prevede o Uniune Vamala intre regat si UE, iar in cazul Irlandei de Nord o aliniere la anumite reglementari europene in domeniul sanitar si al taxelor. Ea va intra in vigoare doar daca nu se va gasi alta solutie pana la sfarsitul perioadei de tranzitie.

In pofida asteptarilor, May s-a multumit, in ceea ce priveste restul problemelor, sa anunte o "schimbare de abordare" - un Guvern "mai deschis, care sa tina cont mai mult de opiniile Parlamentului" - si "cele mai puternice masuri posibile" in ce priveste drepturile muncitorilor si protectia mediului, post-Brexit.

Ea a ramas insa de neclintit in ce priveste organizarea unui al doilea referendum sau amanarea Brexit-ului pin prelungirea Articolului 50. Scenariul unui divort fara acord ramane inca pe masa, in ciuda cererilor Opozitiei de a abandona aceasta "cale a pierzaniei".

"Negare totala"

Deputatii din cadrul partidului unionist nord-irlandez DUP, aliati ai lui May, au salutat "Planul B", insa Opozitia s-a aratat scandalizata de faptul ca premierul paseaza, practic, Parlamentului sarcina de a gasi un acord.

Liderul laburist Jeremy Corbyn a apreciat ca May nu si-a asumat esecul de martea trecuta, cand acordul sau cu privire la divortul negociat cu Bruxelles-ul a fost respins cu 432 la 202 voturi - cea mai zdrobitoare infrangere s ...citeste mai departe despre "Theresa May se duce la Bruxelles sa salveze Brexit-ul. Ce spun Opozitia din UK si statele UE" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 759 ori