Guvernul elen a profitat de prima vizita a reprezentantilor creditorilor sai dupa iesirea oficiala a Greciei din criza pentru a cere renuntarea la o noua taiere a pensiilor, care era prevazuta sa se aplice de la 1 ianuarie.
Ministrul grec de finante, Euclide Tsakalotos, le "va explica" reprezentantilor creditorilor tarii - Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI) - "ca nu exista nicio ratiune bugetara" pentru aceasta masura, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Dimitris Tzanakopoulos.
"Problema va fi ulterior transmisa la niveluri europene mai inalte", a adaugat el, cu putin timp inainte de o intrevedere cu reprezentantii creditorilor care au inceput o misiune la Atena.
Acestia nu au formulat o opozitie de principiu, potrivit agentiei ANA care citeaza o sursa guvernamentala, insa au insistat asupra necesitatii ca Grecia sa-si respecte angajamentul de a inregistra in 2019 (si pana in 2022) un excedent primar de 3,5% din PIB.
La presiunile FMI si Germaniei, Grecia a trebuit sa se angajeze iarna aceasta ca va opera o noua scadere de pensii, a 14-a din 2010, si ca o va pune in aplicare in 2019, an electoral.
Intre timp, Grecia, care a iesit la 20 august din programele de imprumuturi ale UE-FMI ce asigurau supravietuirea ei financiara din 2010 pana de curand, a depasit cu mult, pentru al treilea an consecutiv, obiectivele bugetare dictate de creditorii sai.
Premierul grec Alexis Tsipras le-a cerut deja sambata creditorilor... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2018, ora 16:00
Al treilea pachet de asistenta financiara pentru Grecia va fi probabil mai mic de 86 miliarde de euro, cat se estimase initial, deoarece testele de stres derulate de Banca Centrala Europeana au aratat ca sumele necesare recapitalizarii creditorilor eleni sunt mai reduse, a anuntat un purtator de cuvant al Mecanismului European de Stabilitate (ESM) - fondul de salvare al zonei euro, transmite Reuters.
Necesarul de capital al bancilor din Grecia se ridica la 14,4 miliarde de euro (15,9 miliarde de dolari), potrivit scenariului negativ al testelor de stres anuntate sambata de Banca Centrala Europeana, si de 4,391 miliarde de euro conform scenariului de baza.
"Deficitul total de capital pentru bancile elene este mult sub nivelul de 25 miliarde de euro prevazut in programul ESM pentru recapitalizarea creditorilor eleni. Aceste date arata ca programul ESM a fost finantat adecvat pentru acest scop si al treilea pachet de asistenta financiara pentru Grecia va fi probabil mai mic decat ...citeste mai departe despre "Grecia va avea nevoie de mai putini bani decat se estimase initial" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Noiembrie 2015, ora 13:44
Agitatia de pe scena politica din Grecia da fiori reci creditorilor din zona euro care se tem ca tranzitia puterii dupa alegerile anticipate, programate pe 20 septembrie, nu va fi una usoara.
Aceasta ar putea periclita punerea in practica reformelor acceptate pin memorandmul semnat cu ocazia demararii celui de-al treilea program de asistenta financiara, in valoare de 86 de miliarde de euro, anunta The Guardian.
Solutii radicale
Dupa demisia din 21 august a premierului Alexis Tsipras, scena politica elena a dat din nou in clocot.
Premierul demisionar a refuzat sa negocieze cu alte partide pentru obtinerea unui vot de incredere sau crearea unui nou guvern, iar aripa dura a Syriza si opozitia se intrec in atacuri dure la adresa acestuia.
Perspectiva unor noi alegeri anticipate in Grecia ridica temeri privind incapacitatea viitorului guvern de a respecta acordul incheiat cu creditorii in privinta implementarii reformelor in economie si a asigurarii continuitatii celui de-al treilea program bailout.
Politicienii europeni si investitorii interesati de Grecia privesc atent forfota politica declansata de premierul Tsipras.
Acesta a afirmat ca are nevoie de o reconfirmare a mandatului din partea electoratului elen dupa semnarea acordului cu creditorii europeni.
Tsipras a ales sa demisioneze saptamana trecuta, dupa ce revolta gruparii euroscepticilor din Syriza l-a lasat fara majoritate parlamentara.
Seful guvernului a preferat o demisie rapida in locul... mai mult
Luni, 24 August 2015, ora 12:13
Grecia este la mai putin de 24 de ore de referendumul care ii decide viitorul. Premierul Alexis Tsipras a reusit nu doar sa imparta Grecia in doua tabere, ci intreaga Europa, care asteapta sa vada daca elenii vor spune "da" sau "nu" acordului cu creditorii externi si unor noi reforme si masuri de austreritate.
E alba sau neagra? Viitorul Greciei se decide duminica - Scenarii posibile (Infografic)
Cu doar o zi inainte, la Atena au avut loc proteste masive ale ambelor tabere, in jur de 40.000 de oameni iesind in strada sa-si sustina optiunea pentru votul de duminica.
Ziare.com va prezinta, in format LIVE TEXT, cele mai recente evolutii din Grecia:
20:36 - Cancelarul german Angela Mergel a dat sambata o replica inspirata unui grup de protestatari fata de austeritate, care i-au intrerupt un discurs, scandand "Nu". De la pupitru, Merkel a raspuns: "pentru a echilibra lucrurile, as vrea sa spun 'Nai' care inseamna 'Da' in greaca".
Cancelarul a primit un rand de aplauze pentru ...citeste mai departe despre "Grecia se pregateste de referendum: Merkel face glume inspirate cu "Da" si "Nu" - LIVE" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 04 Iulie 2015, ora 20:36
Un vot de respingere a propunerii creditorilor din partea grecilor ar pune tara intr-o pozitie asemanatoare din punct de vedere economic cu cea care a destramat in 1991 fosta Uniune Sovietica, este de parere istoricul Leonid Bershidsky.
Chiar daca nicio tara nefericita nu seamana cu alta si niciun economist nu este de acord cu altul in privinta situatiei economice a Greciei de acum si a URSS din 1991, rezultatul final al celor doua crize va fi asemanator, opineaza Bershidsky intr-un editorial Bloomberg.
Politici de stanga
Efectele celor doua crize economice plasate la 20 de ani distanta una de cealalta par sa rezide in doctrina politica a fortelor de guvernamant.
In ambele cazuri, guvernarea s-a aflat in mana unor partide de stanga, incapabile sa asigure platile sociale, sa dezvolte locuri de munca si sa mentina accesul la resursele financiare de pe pietele externe.
La fel ca si Grecia, URSS, in anii dinaintea prabusirii - si Rusia, imediat dupa -, nu a avut acces la creditorii de pe piata internationala.
Imaginati-va o tara a carei economie cade rapid si este incapabila sa se imprumute pe pietele internationale. Acesta a fost cazul economiei sovietice in 1990, cand a inregistrat o contractie de 5 procente.
Uniunea Sovietica a incercat sa dea de capat problemei introducand in piata o masa monetara suplimentara pentru mentinerea standardelor de viata. In acelasi timp, guvernul lui Mihail Gorbaciov incerca sa impuna un control al preturilor.
Piata... mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 14:11
1In cazul in care lucrurile nu vor lua o turnura favorabila pentru Grecia, ministrul de Finante Yanis Varoufakis sustine ca este posibil sa emita o moneda digitala paralela operabila pe piata din Grecia.
Ar uma sa folosesca sistemele de securitate si transparenta ale Bitcoin, dar sa actioneze in sens contrar fata de aceasta.
Nu este doar o vorba in vant daca privim mai atent la situatia grecilor.
Datoriile Greciei sunt aproape imposibil de platit, pretul platit de populatie se arata deja insuportabil.
Asa ca, fie saptamana aceasta, fie peste patru sau sase luni, Atena se va trezi in punctul in care nu isi va putea indeplini obligatiile fata de creditorii externi.
Un scenariu din care rezulta si riscurile abia evitate de Grecia si Uniunea Europeana: impunerea masurilor de control a capitalului, prabusirea sistemului bancar si intrarea tarii in incapacitate de plata.
Speranta si nu prea
Noul acord semnat cu partenerii europeni ofera un strop de speranta grecilor, dar criza economica din aceasta tara este mult prea inradacinata pentru a da solutii de rezolvare rapida.
In acest conditii analistii sunt tot mai convinsi ca, daca Grecia si creditorii sai nu vor gasi o punte comuna de a trata criza economica din vechea Elada, un plan indraznet ar putea fi pus in aplicare.
"Guvernul elen nu va ezita sa foloseasca o moneda digitala ca masura alternativa pentru rezolvarea crizei financiare", arata Paul Mason, analist economic al postului tv britanic Channel... mai mult
Luni, 23 Februarie 2015, ora 15:44
Premierul grec Alexis Tsipras a cerut, sambata, "timp pentru a respira", intr-un comunicat transmis de biroul sau, asigurand ca "nu cauta conflictul" cu partenerii europeni si internationali.
"In pofida perspectivelor diferite, sunt absolut convins ca vom gasi in curand un acord favorabil atat Greciei, cat si Europei in ansamblu", scrie el intr-un comunicat in engleza adresat agentiei Bloomberg si transmis ulterior intregii prese, relateaza AFP.
Merkel nu ii face pe plac noului premier al Greciei - exclude o noua stergere a datoriei tarii
"Nimeni nu vrea conflict si noi nu am avut niciodata intentia de a actiona unilateral in ceea ce priveste datoria noastra", a declarat seful Guvernului, liderul partidului Syriza, in intentia de a calma jocul la o zi dupa tensiuni puternice.
"Avem nevoie de timp pentru a respira si a ne pune la punct propriul program de relansare pe termen mediu, care va lua in considerare obiectivele de excedent bugetar ...citeste mai departe despre "Premierul Greciei: Am nevoie de timp pentru a respira. Nimeni nu vrea conflict" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Februarie 2015, ora 09:58
In asteptarea deciziei Troicai in privinta celei de-a doua transe de bani destinate Greciei, situatia statului elen devine din ce in ce mai critica, pe masura ce companiile grecesti isi inchid portile.
In centrul Atenei, 29,6% dintre afaceri locale au fost inchise, cifre asemanatoare inregistrandu-se si in alte zone.
"Slabirea capacitatii de supravietuire a sectorului comercial e ingrijoratoare", considera Vasilis Korkidis, presedinte al Confederatiei Nationale a Comertului Elen, scrie Business Insider.
Companiile detinute de stat, precum cele din sectorul public de sanatate, nu se pot sustine singure, iar datoriile catre furnizori ating 5,73 miliarde de euro.
Rata somajului este dezastruoasa, cifra anuntata pentru decembrie fiind de 21%, in timp ce 51,1% dintre tineri nu au un loc de munca, de doua ori mai multi decat inainte de criza. Astfel, din cei 10,8 milioane de greci, doar 3,9 milioane mai au slujbe, iar 1,03 milioane sunt in somaj.
PIB-ul pe cel de-al patrulea trimestru a fost revizuit la -7,5%, in timp ce economia Greciei s-a contractat cu aproximativ 20% din 2008 si pana acum.
Nicio economie nu poate suporta o datorie de marimi astronomice cand doar 36,1% din populatie contribuie la buget. Deficitul de cont curent la sfarsitul lui 2011 a atins 24,9 miliarde euro, sau 11,5% din PIB, cu mult peste deficitul general.
"Le datoram copiilor si nepotilor nostri sa ii scapam de aceasta datorie", sustine ministrul de Finante al Greciei,... mai mult
Luni, 12 Martie 2012, ora 13:20
Perspectiva turismului din Grecia este sumbra in acest an, mai ales pentru sezonul de vara, iar proprietarii a circa 1.000 de hoteluri, reprezentand 10% din total, si-au anuntat intentia de a vinde in viitorul apropiat.
Aproximativ 10% din proprietarii de hoteluri si-au anuntat intentia de a vinde in perioada urmatoare prin intermediul agentilor imobiliari, site-urilor specializate si altor canale de investitii, a declarat presedintele asociatiei hotelierilor, Giorgos Tsakiris, citat de cotidianul elen Kathimerini.
Procentajul de 10% este echivalent cu circa 1.000 de hoteluri.
Criza economica si lipsa de lichiditati a crescut numarul hotelurilor care s-au inchis, a spus Tsakiris. Aceeasi situatie face, insa, foarte dificila si gasirea de cumparatori, chiar daca pretul mediu de pornire a scazut cu aproximativ 10%.
In regiunea Atica, aproximativ 50 de proprietari de hoteluri au anuntat ca se afla in cautarea unui cumparator. Una din marile agentii imobiliare din Grecia are in prezent in oferta 22 de hoteluri in Atica, totalul preturilor fiind de 290,6 milioane de euro. Jumatate din acestea sunt in centrul Atenei.
Cel mai scump hotel scos la vanzare in Atena este situat in apropierea Pietei Omonia, are 385 de camere si un pret de 95 milioane de euro.
Gradul de ocupare a hotelurilor din centrul Atenei a scazut puternic din cauza grevelor si violentelor frecvente, care au redus rezervarile si au inghetat piata organizarii de conferinte. Printre companiile... mai mult
Luni, 12 Martie 2012, ora 11:14