In ciuda tensiunilor din Catalonia, nu Spania este cel mai mare risc acum pentru Europa

Duminica, 08 Octombrie 2017, ora 13:36
765 citiri
In ciuda tensiunilor din Catalonia, nu Spania este cel mai mare risc acum pentru Europa
Foto: Pixabay

Popularitatea tot mai mare a partidelor extremiste din Italia ar trebui sa fie principala ingrijorare a investitorilor din regiune si nu ambitiile separatiste ale catalanilor.

"Italia nu genereaza o crestere economica sustinuta si inca se confrunta cu problema creditelor neperformante", a transmis un oficial european, care a preferat sa ramana anonim din cauza faptului ca participa la intalniri economice organizate de UE, transmite CNBC.

"Zona euro e pe crestere, pana si Grecia avanseaza... dar haideti sa nu ne lasam purtati de val si sa fim influentati doar de succesul pe termen scurt", a adauga acesta.

Per total, regiunea pare ca si-a revenit dupa criza. Economia e pe linia de plutire, somajul e in scadere, iar activitatea firmelor se extinde.

Insa oaia neagra a blocului este acum Italia. Cu o crestere de doar 1% prognozata pentru acest an si cu alegerile care bat la usa, situatia tarii peninsulare nu e chiar roz.

"E clar ca Miscarea Cinci Stele (partid extremist - n.red.) va avea succes la viitorul vot", a spus Claus Vistesen, economist la Pantheon Macroeconomics.

Italieni vor merge la urne la inceputul anului viitor pentru a-si alege un nou Guvern. In acest moment, Miscarea Cinci Stele e cotata cu acelasi procent din voturi ca partidul aflat la putere, condus de fostul premier Matteo Renzi.

Ideea este ca liderul formatiunii extremiste, Luigi Di Maio, cu toate ca si-a indulcit discursul legat de iesirea din zona euro, vrea in continuare sa negocieze acele tratate europene care "franeaza dezvoltarea Italiei".

"In afara de problema cu Catalonia, alegerile din Italia reprezinta o ingrijorare reala pentru noi", a punctat si Andrea Cicione, care conduce divizia de strategie a firmei TS Lombard.

Programul politic al Miscarii Cinci Stele e vazut ca un pericol pentru indeplinirea regulilor fiscale ale UE, cum ar fi pastrarea unui deficit bugetar sub nivelul de 3% din PIB si a datoriei publice sub 60% din PIB. Motivul? Un guvern populist va deteriora si mai mult finantele Italiei.

Cat despre separarea Cataloniei de Spania, economistul Claus Vistesen sustine ca acesta va fi un proces indelungat si tocmai de aceea nu reprezinta o amenintare imediata pentru bunastarea continentului.

Guvernul spaniol respinge orice mediere in criza catalanaReferendum pentru independenta: 10 fapte care descriu criza din Cataloniahttps://ziare.com/index.php?module=AmvcNews&id=1484067... citeste mai departe despre "In ciuda tensiunilor din Catalonia, nu Spania este cel mai mare risc acum pentru Europa" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Italia risc Europa, #riscuri Europa, #alegeri Italia, #alegeria Italia Europa, #riscuri alegeri Italia , #Stiri Macroeconomie