Autoritatile americane si britanice au avertizat impotriva unui val de atacuri cibernetice simultane, care a afectat zeci de tari din intreaga lume, cu ajutorul unui virus utilizat pentru a se obtine rascumparare si au recomandat ca piratii informatici care il folosesc sa nu fie platiti.
"Am primit mai multe rapoarte despre infectarea computerelor printr-un virus de rascumparare. Persoanele particulare si organizatiile sunt incurajate sa nu plateasca rascumpararea pentru ca aceasta nu le garanteaza ca accesul la date le va fi redat", a subliniat Ministerul Securitatii Interne american intr-un comunicat, potrivit AFP.
Acest val de atacuri informatice "la scara mondiala" suscita ingrijorarea expertilor in securitate cibernetica, care indica exploatarea unei vulnerabilitati in sistemele Windows, divulgata in documente piratate ale agentiei de informatii americane NSA.
Virusul blocheaza fisierele utilizatorilor si ii forteaza sa plateasca o suma de bani sub forma de bitcoins pentru a le reda functionalitatea. Din aceasta cauza este numit "virus de rascumparare".
"Astazi am asistat la o serie de atacuri cibernetice impotriva a mii de organizatii si persoane fizice in zeci de tari", indica intr-un comunicat Agentia britanica pentru securitate cibernetica (NCSC), care recomanda actualizarea programelor de securitate si antivirus.
"Am inregistrat peste 75.000 de atacuri in 99 de tari", a indicat Jakub Kroustek, de la firma de securitate informatica Avast pe blogul... mai mult
Sambata, 13 Mai 2017, ora 11:01
Serviciile de informatii germane sustin ca Rusia ca s-ar fi aflat in spatele unui atac informatic impotriva OSCE, organizatie care monitorizeaza eforturile de pace in Ucraina, in timp ce Moscova acuza Casa Alba de "vanatoare de vrajitoare", pentru ca americanii au gasit-o responsabila pentru implicarea hackerilor in alegerile prezidentiale.
Anchetatorii germani au prezentat dovezi ca un cunoscut grup de hackeri rusi, despre care se crede ca ar avea legaturi cu Kremlinul, a atacat luna trecuta computerele Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).
Anuntul a fost facut de Hans Georg Maasen, seful serviciului de informatii interne din Germania, BfV, citat de The Guardian.
Maasen a spus ca gruparea responsabila este APT28, un alt nume pentru Fancy Bear, care a fost implicata si in furtul de documente de pe serverele Partidului Democrat din SUA, in timpul campaniei prezidentiale, in efortul de a-l ajuta pe Donald Trump sa castige alegerile.
Trump accepta, in ...citeste mai departe despre "Serviciile secrete germane acuza Rusia de un nou atac informatic. Kremlinul vorbeste de o "vanatoare de vrajitoare"" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2017, ora 08:43
Baza de date a Parlamentului german atacata informatic anul trecut probabil a fost vizata de hackerii rusi care au spart si serverele Partidului Democrat din Statele Unite, scrie presa germana, care adauga ca parlamentarii au primit asigurari ca datele lor sunt in siguranta.
"Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" (FAS) citeaza un oficial de rang inalt din domeniul securitatii, care spune ca este "foarte paluzibil" ca furtul unor fisiere ale unei anchete parlamentare din 2015 sa fi fost comis de hackeri rusi, scrie Deutsche Welle.
Rusia a negat in mai multe randuri asemenea activitati de spionaj, iar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat in octombrie ca astfel de acuzatii sunt nedovedite.
Amintim ca, la inceputul lui 2015, un atac cibernetic a vizat baza de date a Administratiei Bundestagului, ceea ce a provocat ingrijorari puternice la Berlin si a condus la indemnuri de imbunatatire a securitatii cibernetice a Germaniei.
FAS scria, duminica, faptul ca 2.420 ...citeste mai departe despre "Rusii s-ar afla in spatele atacului informatic de la Parlamentul german" pe Ziare.com mai mult
Luni, 12 Decembrie 2016, ora 09:53
Autoritatile germane incercau, joi, sa stabileasca ce grup este responsabil de atacul cibernetic care ar putea forta Parlamentul german sa isi refaca reteaua de computere de la zero.
Un guvern strain este suspectat de lansarea unui atac impotriva Bundestag, a declarat joi pentru DPA un oficial guvernamental de rang inalt. Desi mare parte din speculatii se concentreaza pe Rusia in presa germana, nicio tara nu a fost indicata decisiv in ancheta.
Presedintele Biroului federal pentru protectia Constitutiei, Hans-Georg Maassen, s-a aratat ingrijorat ca este vorba despre "un atac cibernetic al unui serviciu strain".
"Serviciul meu a confirmat in mod repetat ca atacurile cibernetice ale serviciilor ruse sunt foarte sofisticate si creeaza o ...citeste mai departe despre "Atac informatic fara precedent asupra Parlamentului german: De vina ar fi un guvern strain" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Iunie 2015, ora 09:43
Guvernul german crede ca atacul informatic asupra Parlamentului acestei tari din luna mai a venit din Rusia. In plus, actiunea pare a fi una sponsorizata de stat.
Der Spiegel a relatat ca Rusia este "principalul suspect" al anchetei care investigheaza atacul cibernetic de luna trecuta, potrivit Business Insider.
Totodata, Deutsche Welle a transmis ca oficialii germani au recunoscut ca serverul camerei inferioare a Parlamentului - Bundestag - a fost spart, iar hackerii au reusit sa sustraga numeroase date.
Parlamentul german a fost tinta unui atac cibernetic
Atacul a fost descoperit in momentul ...citeste mai departe despre "Rusia loveste din nou? Atac informatic asupra Parlamentului Germaniei, date furate" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Iunie 2015, ora 15:10