WanaCrypt0r: Cel mai mare atac de tip ransomware din istorie a afectat 99 de tari

Sambata, 13 Mai 2017, ora 11:01
852 citiri
WanaCrypt0r: Cel mai mare atac de tip ransomware din istorie a afectat 99 de tari
Foto: Arhiva Pixabay

Autoritatile americane si britanice au avertizat impotriva unui val de atacuri cibernetice simultane, care a afectat zeci de tari din intreaga lume, cu ajutorul unui virus utilizat pentru a se obtine rascumparare si au recomandat ca piratii informatici care il folosesc sa nu fie platiti.

"Am primit mai multe rapoarte despre infectarea computerelor printr-un virus de rascumparare. Persoanele particulare si organizatiile sunt incurajate sa nu plateasca rascumpararea pentru ca aceasta nu le garanteaza ca accesul la date le va fi redat", a subliniat Ministerul Securitatii Interne american intr-un comunicat, potrivit AFP.

Acest val de atacuri informatice "la scara mondiala" suscita ingrijorarea expertilor in securitate cibernetica, care indica exploatarea unei vulnerabilitati in sistemele Windows, divulgata in documente piratate ale agentiei de informatii americane NSA.

Virusul blocheaza fisierele utilizatorilor si ii forteaza sa plateasca o suma de bani sub forma de bitcoins pentru a le reda functionalitatea. Din aceasta cauza este numit "virus de rascumparare".

"Astazi am asistat la o serie de atacuri cibernetice impotriva a mii de organizatii si persoane fizice in zeci de tari", indica intr-un comunicat Agentia britanica pentru securitate cibernetica (NCSC), care recomanda actualizarea programelor de securitate si antivirus.

"Am inregistrat peste 75.000 de atacuri in 99 de tari", a indicat Jakub Kroustek, de la firma de securitate informatica Avast pe blogul sau.

ForcePoint Security Labs, o alta unitate de securitate informatica, evoca la randul sau "o campanie majora de difuzare a unor emailuri infectate", cu circa 5 milioane de emaluri trimise in fiecare ora raspandind virusul numit WCry, WannaCry, WanaCrypt0r, WannaCrypt si Wana Decrypt0r.

Organizatii din Spania, Australia, Belgia, Franta, Germania, Italia si Mexic au fost de asemenea afectate, potrivit analistilor. In SUA, compania de livrare a coletelor FedEx a recunoscut ca a fost si ea afectata.

Ministerul de Interne din Rusia a anuntat de asemenea ca a fost afectat de un virus informatic vineri, chiar daca nu a precizat daca este vorba despre acelasi atac.

Aceste atacuri informatice au afectat in special Serviciul public de sanatate (NHS) din Marea Britanie. "In acest stadiu nu dispunem de elemente care sa permita sa ne gandim ca au avut loc scurgeri de date personale ale pacientilor", a incercat sa linisteasca opinia publica directia serviciului britanic de sanatate public ...citeste mai departe despre "WanaCrypt0r: Cel mai mare atac de tip ransomware din istorie a afectat 99 de tari" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#atac informatic mondial, #virus WannaCry, #atac cibernetic ransomware , #Stiri Internet