Kaspersky: Un sfert dintre companiile atacate cibernetic sunt din petrol si gaze

Vineri, 30 Iunie 2017, ora 22:57
1440 citiri
Kaspersky: Un sfert dintre companiile atacate cibernetic sunt din petrol si gaze
Foto: Arhiva Ziare.com

Jumatate dintre tintele malware-ului de criptare ExPetr sunt organizatii industriale, iar un sfert din total sunt companii din sectorul de petrol si gaze, potrivit unui comunicat al laboratorului rus Kaspersky.

Lista include companii din domeniul electricitatii, transportului, al logisticii si din industria de petrol si gaze.

"In acest moment este greu de spus daca ExPetr vizeaza in special o industrie anume sau daca a lovit intamplator atatea companii industriale. Totusi, acest malware ar putea opri cu usurinta functionarea unei unitati de productie pentru mai mult timp.

De aceea, acest atac este un exemplu atat de graitor ca organizatiile industriale ar trebui sa isi ia masuri de protectie eficiente impotriva amenintarilor cibernetice", a declarat Kirill Kruglov, security expert la Kaspersky Lab, citat in comunicat.

Raspandirea ExPetr a inceput pe 27 iunie. Acest malware a atacat cel putin 2000 de tinte - majoritatea fiind organizatii din Ucraina si Rusia. Au fost inregistrate atacuri si in Polonia, Italia, Germania, Marea Britanie, China, Franta, Romania si alte tari.

ExPetr este un malware de criptare. Atunci cand infecteaza computerul unei victime, cripteaza hard drive-ul si face computerul inoperabil, afisand un mesaj in care solicita o rascumparare.

Dupa cum au descoperit recent cercetatorii Kaspersky Lab, ExPetr este construit in asa fel incat decriptarea este imposibila, chiar daca se plateste rascumpararea.

Pentru companiile industriale si infrastructura critica, efectele unui atac reusit cu ajutorul acestui malware ar putea fi devastatoare.

Kaspersky Lab a confirmat ca acest malware are in comun elemente de cod cu Petya si foloseste instrumente PsExec. Are, in schimb, o functionalitate total diferita de Petya, de aceea a fost denumit denumit ExPetr. Solutiile Kaspersky Lab detecteaza aceasta amenintare.

Europol: Noul atac informatic este mai sofisticat decat WannaCryBitdefender: Atacul informatic care afecteaza Ucraina a lovit si Romania. Se numeste GoldenEyeAproape 2.000 de utilizatori sunt afectati de noul atac informatic: E vorba de un virus nemaiintalnit ...citeste mai departe despre "Kaspersky: Un sfert dintre companiile atacate cibernetic sunt din petrol si gaze" pe Ziare.com

#companii atacate cibernetic, #atac cibernetic industrie petrol, #malware ExPetr , #Stiri Internet