Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, atrage atentia asupra faptului ca riscul de frauda bancara se pastreaza, atat timp cat nu se fac progrese in privinta colaborarii cu autoritatile.
"Din pacate, nu intotdeauna se pot evita astfel de situatii. Exista in continuare posibilitatea de a aparea documente false. Va reamintesc eforturile pe care le-a facut comunitatea bancara pentru a putea obtine acordul autoritatilor, pentru a avea acces la baza de date a Directiei pentru Evidenta Populatiei.
Nu am obtinut acel aviz, dar am reluat aceasta discutie. Nu rezolva decat partial problema veridicitatii actelor de identitate. In ceea ce priveste persoanele juridice, lucram cu ANAF ca sa gasim o solutie", a declarat Radu Gratian Ghetea, in cadrul unei conferinte.
Frauda bancara - Reteaua avea relatii in Senat, ANAF si AVAS
Aproximativ 100 de persoane au fost duse pe 1 noiembrie la sediul DIICOT-Bucuresti, cu acuzatia de frauda banacara. Procurorii DIICOT au efectuat 50 de perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Calarasi si Giurgiu la locuintele si societatile comerciale ce apartin membrilor unei grupari formate din 48 de persoane, printre care si angajati ai Ministerului Economiei.
Gruparea era specializata in obtinerea de credite bancare cu documente falsificate, valoarea totala a prejudiciului produs ridicandu-se la 22 de milioane de euro.
Potrivit DIICOT, in perioada 2010 - 2012, membrii gruparii, sub coordonarea liderului sau,... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 18:45
Inca cinci persoane au fost arestate dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis recursul Parchetului in cazul fraudei bancare de 22 de milioane de euro.
Toma Mihai, Denisa-Mihaela Amuza, Georgiana Piturca, Sorina Costea si Marilena Moga au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, iar Georgeta Popa a fost eliberata, urmand sa fie cercetata in libertate, transmite Agerpres.
Frauda bancara - Reteaua avea relatii in Senat, ANAF si AVAS
Sase persoane au primit pe 1 noiembrie ordonante de retinere de 24 de ore din partea procurorilor DIICOT in acest dosar, in care sunt implicati atat bancheri, cat si angajati ai Ministerului Economiei si ai Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Aproximativ 100 de persoane au fost duse pe 1 noiembrie la sediul DIICOT-Bucuresti, dupa ce procurorii DIICOT au efectuat 50 de perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Calarasi si Giurgiu la locuintele si societatile comerciale ce apartin membrilor unei grupari formate din 48 de persoane, printre care si angajati ai Ministerului Economiei.
Gruparea era specializata in obtinerea de credite bancare cu documente falsificate, valoarea totala a prejudiciului produs ridicandu-se la 22 de milioane de euro.
Potrivit DIICOT, in perioada 2010 - 2012, membrii gruparii, sub coordonarea liderului sau, Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine 40 de credite de la 16 unitati... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 14:28
Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a amanat luni, cu o saptamana, judecarea recursurilor a sase persoane arestate in dosarul fraudelor bancare in care sunt implicati bancheri, angajati ai Ministerului Economiei si ai Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Sase persoane au primit pe 1 noiembrie ordonante de retinere de 24 de ore din partea procurorilor DIICOT in acest dosar.
Aproximativ 100 de persoane au fost duse pe 1 noiembrie la sediul DIICOT-Bucuresti, dupa ce procurorii DIICOT au efectuat 50 de perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Calarasi si Giurgiu la locuintele si societatile comerciale ce apartin membrilor unei grupari formate din 48 de persoane, printre care si angajati ai Ministerului Economiei.
Frauda bancara - Reteaua avea relatii in Senat, ANAF si AVAS
Gruparea era specializata in obtinerea de credite bancare cu documente falsificate, valoarea totala a prejudiciului produs ridicandu-se la 22 de milioane de euro.
Potrivit DIICOT, in perioada 2010 - 2012, membrii gruparii, sub coordonarea liderului sau, Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine 40 de credite de la 16 unitati bancare de pe teritoriul Romaniei prin utilizarea unor documente falsificate. mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 14:32
Raiffeisen Bank a depus, vineri, la DIICOT, o plangere penala privind operatiuni frauduloase descoperite in urma unui control intern la agentia bancii din Sighetu Marmatiei.
Potrivit raportului preliminar al Departamentului Anti-frauda al bancii, directorul agentiei si alti angajati au savarsit fapte incriminate de legea penala ca delapidare, fals si uz de fals sau au fost complici la aceste fapte.
"Raiffeisen Bank a depus azi plangere penala impotriva a 6 angajati din agentia Sighetul Marmatiei", au declarat pentru Business24 reprezentantii bancii.
"Dat fiind ca ancheta este in desfasurare si pot aparea elemente noi, nu putem avansa o valoare a prejudiciului in acest moment. In masura in care apar dovezi cu privire la un prejudiciu cert pe care faptele angajatilor nostri l-ar fi adus unor clienti, Raiffeisen Bank va intreprinde toate demersurile necesare pentru despagubirea clientilor respectivi. In orice caz, niciun client nu va fi pagubit", au spus oficialii Raiffeisen.
La inceputul lunii, directorul bancii, Steven van Groningen, declara ca nu crede ca Raiffeisen Romania este implicata in scandalul fraudelor bancare.
Potrivit oficialului, bancile trebuie sa aiba filtre specifice pentru a evita fraude mai ales in cazul in care vorbim despre grupuri de persoane.
In urma controlului, comisia disciplinara a decis desfacerea contractelor de munca ale angajatilor implicati, pentru incalcarea normelor si procedurilor interne, precum si pentru incalcarea... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 13:34
Ancheta DIICOT vizeaza 0,28% din numarul de sucursale bancare, eventualul prejudiciu echivaleaza cu 0,04% din creditul neguvernametal, iar faptele verificate par "un fenomen exterior sistemului bancar", sustine Asociatia Romana a Bancilor (ARB).
ARB isi exprima ingrijorarea fata de modul in care a fost prezentata opiniei publice evolutia anchetei efectuate de DIICOT privind fraudele bancare si considera ca aprecieri precum "caracatita bancara" sunt fortate si extrem de periculoase.
"Facem apel la tratarea subiectului cu mentionarea aspectului referitor la prezumtia de nevinovatie, la discernamant si responsabilitate, avand in vedere ca orice fel de exagerare poate avea impact negativ asupra sistemului bancar romanesc, cu ecouri semnificative in economia tarii.
Conform comunicatului de presa al DIICOT, ancheta este in derulare, factorii implicati beneficiind de prezumtia de nevinovatie", subliniaza ARB.
ARB a reactionat in urma aparitiei unor formulari care fac referire la "destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si spalarea banilor" si a unor acuzatii, pe care le considera nefondate, privind "virusarea sistemului bancar in proportie de 80%".
Asociatia bancherilor arata ca o companie obtine un credit bancar pe baza unui dosar de credit complex care cuprinde documente referitoare la situatia legala si financiara a firmei respective, afacerile derulate de aceasta,... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 14:21
Procurorii DIICOT au declarat ca membrii retelei de frauda bancara aveau legaturi la nivel inalt in institutii ale statului precum Senat, ANAF si AVAS.
Autoritatile au cerut deja arestarea preventiva a vicepresedintelui, BRD Claudiu Cercel, dupa cum a confirmat si Tribunalul Bucuresti. In dosar mai sunt inca 21 de inculpati.
Cu toate acestea, Mugur Isarescu a declarat ca nu se poate vorbi despre o "caracatita a bancherilor", salutand actiunile de aplicare a legii in dosarul fraudei bancare anchetata de DIICOT. Guvernatorul BNR a invitat mass-media la moderatie.
"Nu este vorba de caracatita bancherilor. E mai degraba vorba de un grup infractional din afara bancilor. E vorba de 16 unitati bancare, din 3 banci. Cele trei banci au vreo 2.000 de unitati bancare", a declarat Mugur Isarescu.
Ziua 1 - Frauda bancara - Doua persoane retinute de DIICOT, alte 4 suspendate din functie
Business24 iti prezinta cele mai importante informatii pe tema cazului de frauda bancara:
- Premierul Victor Ponta a spus vineri, la Targu Jiu, ca se bucura ca autoritatile statului combat asemenea retele precum cea din sistemul bancar si ca ureaza succes "in orice fel de asemenea actiune", referindu-se la audierile procurorilor DIICOT in dosarul privind fraudele din sistemul bancar.
- Mihai Grigoroiu, angajat la Ministerul Economiei, il consilia direct pe Mihai Stan la intocmirea documentelor si in procedurile pentru accesarea de fonduri europene, prin societatea de consultanta unde... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 17:52
Averea lui Aurel Saramet, directorul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, unul dintre invinuitii in cazul celei mai mari fraude bancare din Romania, cu prejudiciu evaluat la 20 milioane de euro, are o avere estimata la 97.000 de euro.
Procurorii analizeaza implicarea a peste o suta de persoane, bancheri si angajati ai ministerului Economiei, printre care se numara Aurel Saramet, director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri si Claudiu Cercel, vicepresedinte al BRD-SocGen.
Directorul FNGCIMM are terenuri, case in Bucuresti si Snagov, dar si bijuterii, tablouri si o colectie numismatica, in valoare de 97.000 de euro, potrivit declaratiei de avere publicata pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate (ANI).
Saramet detine, conform declaratiei de avere, un teren intravilan de peste 200 de metri patrati in Bucuresti, achizitionat in 2003, 2, 25 hectare de teren agricol, in judetul Constanta, achizitionate in 2004 si 14 hectare de teren extavilan.
Sursa foto: Mediafax
Pe langa aceste bunuri, Saramet este proprietarul a doua case: una in Bucuresti, cu o suprafata de 272 de metri patrati si una la Snagov, de 372 de metri patrati, ambele dobandite in 2002. In aceeasi declaratie Saramet mai are trecute o casa de 164 de metri patrati in Bucuresti, cumparata in 1995, si o casa de vacanta de 77 de metri patrati in judetul Prahova, la ambele figurand ca titular Vladimir Saramet.
Directorul FNGCIMM mai are doua... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 16:15
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), condus de Aurel Saramet, anchetat de procurorii DIICOT in cazul unei fraude bancare de peste 22 de milioane de euro, estima in luna februarie a acestui an ca va plati intre 23 si 24 de milioane de euro in 2012 catre banci, pentru credite acordate si nerambursate, in scadere cu 30% fata de suma achitata in 2011.
Cea mai mare frauda bancara din Romania: 22 mil. de euro - Statul, implicat LIVE TEXT
In 2011, FNGCIMM a platit bancilor 33 de milioane de euro, potrivit lui Aurel Saramet, presedintele Fondului.
Reprezentantii institutiei estimau ca in 2012 aproximativ 11.000 de IMM-uri vor beneficia de garantia Fondului, fata de 10.000 inregistrate in 2011.
Cele mai afectate companii pentru care Fondul a platit bancilor garantii au fost cele din comert si industrie.
Fondul garanteaza creditele acordate de bancile comerciale in limita a 80% din suma imprumutata.
Cadrul legal
FNGCIMM a fost infiintat in decembrie 2001 prin H.G. nr. 1211/2001 in scopul sustinerii activitatilor intreprinzatorilor (IMM-uri, societati cooperatiste si persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice potrivit legii).
Ca societate pe actiuni, avand drept unic actionar statul roman, reprezentat prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, FNGCIMM este un instrument al Guvernului Romaniei pentru implementarea politicilor sale de sprijinire a dezvoltarii acestui sector ce constituie o... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 11:27
Doua persoane au fost retinute la sediul DIICOT, iar alte patru, printre care se numara presedintele FNGCIMM Aurel Saramet, au fost suspendate din functie. Circa 100 de persoane sunt anchetate in cea mai mare frauda bancara din Romania, pagubele depasind peste 22 milioane de euro.
BCR, cea mai mare banca din Romania, a instiintat DIICOT inca din trimestrul doi despre falsuri in dosarele de credit, descoperite de propria divizie antifrauda.
In acest caz sunt implicate persoane de la conducerea bancilor, precum vicepresedintele BRD, Claudiu Cercel, dar si functionari ai statului, precum Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare pentru IMM-uri, care a fost suspendat din functie.
Procurorii DIICOT au organizat joi dimineata 50 de perchezitii in Bucuresti, Ilfov, Calarasi si Giurgiu. Descinderile vizeaza angajatii a trei banci, suspecti ca dadeau credite false.
Pana in prezent, 100 de angajati de la BCR, BRD si CEC au fost ridicati si dusi la sediul DIICOT, unde procurorii vor decide daca emit ordonanta de retinere. Printre suspecti se afla si directori de banci.
Directori de banci, dar si alti angajati, erau implicati intr-o retea de credite false. Cu ajutorul directorilor se obtineau credite, banii se imparteau intre cei implicati, iar banii nu mai ajungeau niciodata la banca.
Astfel, in perioada 2010-2012, membrii grupului infractional organizat, sub coordonarea liderului Ruse Daniel - au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 08:41