Frauda bancara - Cat au incasat bancile de la Fondul de Garantare, pentru credite nerambursate

Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 11:27
3155 citiri
Frauda bancara - Cat au incasat bancile de la Fondul de Garantare, pentru credite nerambursate

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), condus de Aurel Saramet, anchetat de procurorii DIICOT in cazul unei fraude bancare de peste 22 de milioane de euro, estima in luna februarie a acestui an ca va plati intre 23 si 24 de milioane de euro in 2012 catre banci, pentru credite acordate si nerambursate, in scadere cu 30% fata de suma achitata in 2011.

Cea mai mare frauda bancara din Romania: 22 mil. de euro - Statul, implicat LIVE TEXT

In 2011, FNGCIMM a platit bancilor 33 de milioane de euro, potrivit lui Aurel Saramet, presedintele Fondului.

Reprezentantii institutiei estimau ca in 2012 aproximativ 11.000 de IMM-uri vor beneficia de garantia Fondului, fata de 10.000 inregistrate in 2011.

Cele mai afectate companii pentru care Fondul a platit bancilor garantii au fost cele din comert si industrie.

Fondul garanteaza creditele acordate de bancile comerciale in limita a 80% din suma imprumutata.

Cadrul legal

FNGCIMM a fost infiintat in decembrie 2001 prin H.G. nr. 1211/2001 in scopul sustinerii activitatilor intreprinzatorilor (IMM-uri, societati cooperatiste si persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice potrivit legii).

Ca societate pe actiuni, avand drept unic actionar statul roman, reprezentat prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, FNGCIMM este un instrument al Guvernului Romaniei pentru implementarea politicilor sale de sprijinire a dezvoltarii acestui sector ce constituie o prioritate a politicii economice si sociale a Guvernului Romaniei.

Infiintarea Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii a fost motivata de importanta sectorului IMM in ansamblul economiei nationale si de potentialul lui de a participa la crearea produsului intern brut, la dezvoltarea exporturilor, precum si la crearea de noi locuri de munca.

#fond garantare IMM, #Alexandru Saramet presedinte fond garantare, #frauda bancara Romania , #Stiri Banci