Au aparut noi informatii in scandalul LIBOR. Se pregatesc primele arestari

Sambata, 10 Noiembrie 2012, ora 09:02
3423 citiri
Au aparut noi informatii in scandalul LIBOR. Se pregatesc primele arestari

Sectorul bancar se afla in atentia opiniei publice mai mult ca oricand, dupa ce au fost descoperite noi informatii in scandalul LIBOR, considerat cea mai mare manipulare din istorie a pietei interbancare. In comparatie cu acesta, frauda bancara din Romania pare un joc de copii.

Frauda bancara din Romania, in care sunt implicati mai multi bancheri si angajati ai statului, a avut un prejudiciu estimat de procurori la 22 de milioane de euro. O suma aparent mica, tinand cont ca au fost implicate 16 unitati ale celor mai mari trei banci din Romania, respectiv BCR, CEC si BRD.

Frauda bancara - Reteaua avea relatii in Senat, ANAF si AVAS

Cazul Libor, in care sunt implicati angajati UBS si RBS, are un prejudiciu estimat la cel putin 460 de milioane de dolari, iar traderii si bancherii care au contribuit la influentarea pietei interbancare vor fi arestati luna viitoare, precizeaza Bloomberg, care citeaza o sursa oficiala anonima.

Manipularea dobanzilor Libor: Care sunt cele 9 banci suspectate de incalcarea legii

Scandalul a fost considerat cea mai mare manipulare din istorie a sectorului bancar, pentru ca mai multe banci europene au influentat ratele de referinta LIBOR si TIBOR. Cei doi indici reprezinta referinta unei piete de 350.000 de miliarde de dolari, conform Asociatiei Bancherilor Britanici, care au confirmat aceste cifre la inceputul lunii martie.

Printre bancile anchetate de la acea data s-au numarat Credit Suisse, Deutsche Bank, Societe Generale si Barclays. Bancile ar fi mentinut in mod artificial LIBOR la un nivel redus pentru a nu parea vulnerabile sau pentru a-si mari profiturile, scrie ziarul elvetian "Le Temps".

Acum, procurorii britanici se pregatesc sa faca primele arestari, potrivit unui angajat al ministerului de Interne britanic, care a confirmat informatiile, pentru publicatia amintita.

Ancheta a inceput in iulie, la cererea unor politicieni britanici, dupa ce Barclays a fost amendat cu 462 de milioane de dolari, o suma record, pentru manipularea pietei interbancare. David Green, unul dintre principalii anchetatori, a precizat, pentru publicatia aminita, ca "au fost facute progrese semnificative" si ca "vor fi anuntate in viitor".

#frauda bancara, #frauda bancara Romania, #scandal Libor, #banci corupte, #scandal banci Marea Britanie , #Banci internationale