Romania ar trebui sa directioneze fondurile europene disponibile, impreuna cu alte surse de finantare, pentru a asigura dezvoltarea zonelor urbane intr-un mod durabil, incluziv si competitiv, potrivit unui studiu al Bancii Mondiale privind dezvoltarea urbana durabila pentru perioada de programare 2021-2027, elaborat impreuna cu Comisia Europeana si actorii relevanti din Romania, parte a initiativei "Catching-up Regions".
Cele mai dinamice regiuni din Uniunea Europeana (UE) fie au una sau mai multe zone metropolitane sau aglomerari urbane intre granitele acestora, fie sunt aproape de o astfel de zona dintr-o alta regiune.
Polonia si Romania au fost primele tari care au testat aceasta initiativa, activitatea fiind extinsa punandu-se accentul pe determinarea modului in care regiunile pot sa devina mai competitive si mai incluzive.
"Analiza noastra arata clar ca orasele si aglomerarile urbane sunt motoare de crestere in Romania si in UE in sens larg", a afirmat Tatiana Proskuryakova, Directorul de Tara al Bancii Mondiale pentru Romania si Ungaria, citata intr-un comunicat al Bancii Mondiale, remis, marti, AGERPRES.
"Pentru a ajuta centrele urbane sa prospere, acestea au nevoie de o abordare globala a investitiilor si furnizarii de servicii, care sa evite fragmentarea pe sectoare sau oprirea dezvoltarii la limita administrativa a unei localitati", a adaugat ea.
Printre recomandarile facute de Banca Mondiala pentru perioada de programare 2021-2027 se numara: o... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2019, ora 15:32
Presedintele PNL, Ludovic Orban, a cerut luni Guvernului sa accelereze toate procedurile pentru absorbtia de fonduri europene, subliniind ca in caz contrar Romania risca sa piarda 10 miliarde de euro la care are dreptul in cadrul exercitiului financiar 2014 - 2020.
"Tragem un semnal de alarma in ceasul al 12-lea si somam Guvernul sa accelereze toate procedurile privitoare la absorbtia de fonduri europene.
Dupa ce ne-au mintit la elaborarea bugetului ca vor absorbi miliarde in cursul acestui an, Guvernul recunoaste in rectificarea bugetara ca nivelul absorbtiei va fi sub nivelul prognozat, deoarece la rectificare au recunoscut, scazand veniturile care provin din decontarile de la nivelul Comisiei Europene ale fondurilor europene alocate pentru proiectele din Romania cu o suma de peste un miliard.
Treziti-va, pentru ca altfel riscam sa pierdem peste 10 miliarde de euro, bani care pot fi folositi pentru o infrastructura moderna, spitale regionale, modernizarea institutiilor de invatamant", a declarat Orban, luni, la finalul sedintei Biroului Executiv al PNL.
Liderul liberalilor i-a reprosat prim-ministrului Viorica Dancila ca a folosit elicopterul pentru deplasarea prin tara, in timp ce romanii sunt "blocati in trafic". Totodata, el a acuzat Guvernul pentru modul "iresponsabil" in care a tratat marile proiecte de infrastructura.
"In timp ce Vasilica Viorica Dancila se plimba ca Voda in loboda cu elicopterul prin tara, milioane de romani sunt blocati in trafic,... mai mult
Luni, 19 August 2019, ora 17:36
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, ca este ingrijorat de rata redusa de absorbtie, apreciind ca optimismul ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, este "neacoperit de realitate".
"Aici e o problema, aceste doua lucruri ma ingrijoreaza pe mine, absorbtia fondurilor si optimismul domnului Teodorovici mi se pare neacoperit de realitate", a afirmat Basescu la B1 TV.
Nici premierul Ponta nu crede in tinta avansata de catre ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, privind o absorbtie a fondurilor UE de 50% pana la sfarsitul acestui an, comentand, la sfarsitul lui aprilie, ca ministrul "pacatuieste prin optimism".
Spre deosebire de presedinte, Ponta crede totusi ca rezultatul va fi unul multumitor.
Traian Basescu a aratat ca rata de absorbtie aferenta celor 19 miliarde de euro fonduri structurale pe care Romania le poate accesa pe exercitiul actual era la finalul lunii mai de 15,2%, fiind "grava" insa si valoarea decontarilor aflate in procesare.
"Grav este cat avem la decontare. Deci fata de declaratiile domnului ministru Teodorovici cu 50% absorbtie anul acesta, avem facturi la Bruxelles pentru decontare in valoare de 435 de milioane de euro, iar in procesare facturi la Ministerul de Finante in valoare de 375 de milioane de euro. Sa speram ca facturile astea ajung mai repede la Bruxelles si ar mai fi un miliard si ne-am apropia pana acum cu facturile existente la Bruxelles si aici de 4 miliarde de euro absorbtie fata de 19... mai mult
Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 09:24
Conflictele de interese pe marginea fondurilor europene sau a achizitiilor publice au atins proportii ingrijoratoare, "chiar epice", a declarat Horia Georgescu, directorul Agentiei Nationale de Integritate (ANI).
Declaratia lui Horia Georgescu a fost facuta in cadrul conferintei "Problematica suspiciunilor de frauda si a conflictului de interese in domeniul achizitiilor publice aferente proiectelor finantate din instrumente structurale", organizata de Ministerul Afacerilor Europene.
Horia Georgescu a amintit ca ANI a realizat un studiu la nivelul autoritatilor locale, la nivelul consiliilor judetene si al municipiilor resedinta de judet, care a a aratat ca peste 25% dintre alesii locali redirectioneaza formal sau informal fonduri publice spre buzunarul propriu.
Georgescu a adaugat, in acest sens, ca acest tipar comportamental se intalneste si la functionarii care se ocupa cu fonduri europene.
Seful ANI a aratat ca sunt numeroase situatii in care firme ale rudelor functionarului care gestioneaza sau administreaza un proiect castiga, prin beneficiari, contracte, sau, dupa ce evalueaza un proiect, isi dau demisia din autoritatea de management si devine expert in cadrul proiectului evaluat.
Horia Georgescu a criticat faptul ca, in prezent, sistemul de combatere a conflictului de interese are proceduri, dar nu are finalitate.
El amintit ca, in 2011, ANI a semnat protocoale de colaborare cu toate autoritatile de management.
"Impactul este aproape de zero,... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 11:50
Comisia Europeana va aplica Romaniei corectii financiare definitive pentru cinci programe operationale, au anuntat reprezentantii ministerului Afacerilor Europene.
In perioada urmatoare, va incepe procesul de conciliere intre Comisia Europeana (CE) si partea romana cu privire la corectiile fic11 in cadrul celor patru programe pentru care s-au intrerupt platile la inceputul lunii iulie de catre Comisia Europeana: Programul Operational Sectorial Transport (POS-T), Programul Operational Regional (POR), Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) si Programului Operational Sectorial Mediu (POS Mediu).
De asemenea, pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), CE a propus o corectie definitiva de 25% pentru sumele rambursate de la bugetul Uniunii Europene catre bugetul national.
Comisia Europeana va reduce, prin corectii financiare, din fondurile puse la dispozitia Romaniei pentru programele legate de sectorul regional, mediu, transport si competitivitate, din cauza unor neregularitati identificate in zona achizitiilor publice, au declarat in data de 12 septembrie surse oficiale, potrivit Mediafax.
Potrivit datelor statistice oficiale ale MAEur, la data de 31 august rata de absorbtie pentru cele sapte programe operationale era la nivelul de 9,69%, insemnand fonduri rambursate de 1,861 miliarde de euro, dintr-un total de 19 miliarde de euro pus la dispozitie Romaniei in exercitiul bugetar european... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 08:33
Romania trebuie sa accelereze restructurarea companiilor de stat, sa creasca absorbtia fondurilor europene, sa continue implementarea politicilor fiscale solide si sa amplifice eforturile de reformare a sectorului energetic, recomanda Comisia Europeana.
Recomandarea a fost facuta in cadrul evaluarii programului national de reforma si a programului de convergenta pe 2012, prezentata miercuri la Bruxelles.
Documentul CE arata ca actualul program de asistenta financiara pentru Romania ramane pe drumul cel bun, tinta de deficit pe cash pentru 2011 a fost atinsa, in timp ce tinta ESA ar fi fost atinsa daca nu ar fi existat o masura considerabila legata de deciziile in instanta prin care guvernul a fost obligat sa plateasca compensatii anumitor categorii de angajati.
Bugetul pe 2012 este pe drumul cel bun in atingerea unui deficit de sub 3% din PIB in termeni ESA. Autoritatile vor continua sa implementeze politici fiscale solide. Sistemul bancar a ramas solid, in pofida deteriorarii continue a calitatii activelor, care a continuat sa aiba un impact nefavorabil asupra profitabilitatii sectorului bancar. Progresele in domeniile-cheie vizate de reforma structurala au fost inegale, dar in general satisfacatoare. In particular, reformele din sectorul energiei s-au accelerat recent. Totusi, implementarea programului ar putea fi imbunatatita in cateva domenii - releva executivul comunitar.
Atingerea tintelor nationale din cadrul Strategiei Europa 2020 in cazul Romaniei... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 17:12
Implementarea in teren a proiectelor din fonduri UE este intotdeauna mult mai lenta decat cele mai proaste previziuni, a declarat joi Catalina Melita, director general la Autoritatea de Management pentru POS Cresterea Competitivitatii Economice.
"Doar 7% dintre firme respecta calendarul de implementare, pe cale de consecinta 93% nu-l respecta. Aceasta ce inseamna? Insemna un impact asupra platilor directe care niciodata nu vor fi conform prognozelor noastre. Apropo de prognozele noastre. Noi adunam prognozele din calendare, organismele intermediare le mai taie o data, le mai taiem si noi o data si tot nu sunt realiste. De ce? Pentru ca implementarea din teren este intotdeauna mult mai lenta decat cele mai proaste previziuni ale noastre. Prin urmare, avem aceasta problema de implementare", a declarat Catalina Melita, director general, Autoritatea de Management pentru POS Cresterea Competitivitatii Economice, la Ministerul Economiei.
In ceea ce priveste problemele, ea a declarat ca acestea tin de cofinantare in cazul compaiilor private, sau de cash flow la cele de stat.
"Beneficiarii privati au o problema clara de cofinantare. Avem aici o problema de asigurare a surselor de cofinantare. Intreprinderile sunt afectate de criza, bat la usile bancilor si le deschid cam greu. Pentru institutiile publice avem o problema de cash flow", a spus Melita.
Ea a spus ca legislatia este complicata si ca se vorbeste de simplicare, dar ca este important ca aceasta sa se faca si... mai mult
Joi, 10 Mai 2012, ora 16:13
Statul roman ar trebui sa-si asume in urmatorul an posibilitatea pierderii a 400 milioane euro din fondurile structurale ca urmare a unei analize privind utilizarea banilor contractati pe fiecare program in parte, a explicat vicepresedintele AsociatiEI Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene, Marian Dobrila.
"Aproximativ 300 - 400 milioane de euro vor fi asumate ca pierdere de catre statul roman in cazul fondurilor structurale, fiind vorba de toate programele din finantare. In cazul POSDRU este vorba de banii care au fost dati fara avans, fara garantie, iar acestia nu pot fi recuperati", a spus vicepresedintele Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE), Marian Dobrila.
El a declarat ca o rezolvare a problemelor este o realocare a banilor din resurse umane la inceputul anului viitor pentru proiecte noi dupa o analiza in urmatoarele luni a proiectelor care sunt fezabile si care vor avea impact. mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 16:43
Prioritatile cheie ale Romaniei sunt cresterea absorbtiei fondurilor europene si a cheltuielilor de capital, iar pentru reducerea arieratelor este necesara restructurarea in sectoarele energetic si transporturi, se arata intr-un comunicat al FMI.
"Dupa doi ani de declin, cresterea economica a fost reluata, iar inflatia a scazut la minime istorice. Cu toate acestea, perspectivele economice pentru acest an sunt ingreunate de perspectivele declinului cresterii economice in zona euro. Continuarea angajamentelor privind reforma economica este cruciala pentru rezista incertitudinilor actuale si pentru imbunatatirea potentialului de crestere.
Autoritatile raman ferm tintei de dificit bugetar de sub 3% din PIB in 2012. Continuarea disciplinei stricta in materie de cheltuieli este necesara pentru a atinge aceasta tinta. Prioritatile cheie sunt cresterea absorbtiei fondurilor europene si a cheltuielilor de capital", a declarat miercuri Nemat Shafik, deputy managing director, la finalul discutiilor Consiliul Executiv al Fondului Monetar International (FMI).
Astfel, Romania a facut progrese in cadrul programului preventiv, toate obiectivele fiind atinse.
Shafik a aratat ca masuri suplimentare sunt necesare pentru reformarea sectorului de sanatate si pentru a imbunatati administrarea fiscala slaba.
"Reformele structurale ale intreprinderilor de stat au inregistrat progrese, dar pentru reducerea arieratelor, imbunatatirea eficientei si stimularea cresterii economice este... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 09:29