Cristian Ghinea, ministrul Investitiilor si proiectelor europene, si Claudiu Nasui, ministrul Economiei, antreprenoriatului si turismului, au anuntat luni, 18 ianuarie, deblocarea celor trei masuri de finantare pentru antreprenori, lansate in contextul pandemiei COVID-19, dupa ce vineri a avut loc intrevederea cu reprezentantii Comisiei Europene pentru notificarea schemelor de ajutor de stat.
"Cristian Ghinea, ministrul Investitiilor si proiectelor europene, si Claudiu Nasui, ministrul Economiei, antreprenoriatului si turismului, anunta deblocarea celor trei masuri de finantare pentru antreprenori, lansate in contextul pandemiei COVID-19. Solutia identificata asigura resursele necesare de bani pentru a acoperi in intregime bugetul celor trei masuri de sprijin pentru antreprenori, inclusiv masura 3", arata ministerele.
Vineri, 15 ianuarie, a avut loc intrevederea cu Comisia Europeana pentru notificarea schemelor de ajutor de stat in forma asteptata de catre zecile de mii de antreprenori care au depus aplicatii.
"In saptamana 22 - 26 ianuarie vom avea acceptul pentru masuri. Schimbarea cadrului legislativ in timpul derularii procedurilor, sursele neclare de finantare, lipsa de dialog intre ministere si cu Comisia Europeana au afectat stabilitatea acestor interventii ale statului roman. Am depasit aceste probleme prin munca si dialog. Respectarea promisiunilor pe care statul roman le-a facut antreprenorilor reprezinta un punct crucial in crearea unui relatii de... mai mult
Luni, 18 Ianuarie 2021, ora 14:02
Romania are alocate, in proiectul de buget european 2021-2027, fonduri in valoare de 27,203 miliarde euro de la politica de coeziune, conform propunerilor publicate marti de Comisia Europeana.
La inceputul acestei luni, Comisia Europeana a prezentat, pentru prima data in istorie, propunerea sa pentru noul buget pe termen lung al UE, atat in preturile curente, cat si in preturile constante din 2018. Marti, Comisia a publicat toate cifrele relevante pentru diversele programe de cheltuieli, atat in preturile curente, cat si in preturile constante din 2018.
In cadrul urmatorului buget pe termen lung al UE pentru 2021-2027, Comisia propune modernizarea politicii de coeziune, principala politica de investitii a UE. Conform acestor propuneri, vor fi majorate fondurile de coeziune pentru Italia si alte state membre din sudul continentului afectate de criza economica si valul de emigranti, urmand ca in paralel sa fie redusa finantarea pentru regiunile mai sarace din statele estice ale blocului comunitar.
Potrivit unor surse comunitare, Polonia se poate astepta la o reducere cu 23% a fondurilor de coeziune in timp ce o scadere de 24% este avuta in vedere pentru Ungaria. In schimb, Italia se poate astepta la o crestere de 6%.
Bugetul pentru perioada 2021-2027, primul dupa ce Marea Britanie va iesi din UE, ar urma sa creasca pana la 1.100 miliarde euro, de la 1.000 miliarde euro in actuala perioada de sapte ani. Propunerile Comisiei vizeaza alocarea unor resurse mai mari... mai mult
Marti, 29 Mai 2018, ora 20:13
Nextebank lanseaza in premiera pe piata bancara din Romania creditul EaSI garantat de Comisia Europeana si Fondul European de Investitii, pentru a sprijini dezvoltarea intreprinderilor mici.
Comisia Europeana si Fondul European de Investitii au lansat pe 19 octombrie la Bruxelles creditul EaSI pentru microintreprinderi garantat de UE, sub Programul pentru Ocuparea Fortei de Munca si Inovare Sociala - EaSI, incheind conventii cu cinci institutii de finantare din cinci tari europene, printre care si Nextebank.
Nextebank este prima banca din Romania care intermediaza creditul EaSI, punand la dispozitie un plafon total de 25 de milioane de EUR, pentru a sprijini pana la 2.000 de antreprenori romani.
Un program similar a fost lansat in premiera la nivel national, in 2012, de catre PATRIA Credit IFN. Ulterior, in mai 2015, Nextebank a preluat portofoliul PATRIA Credit si a continuat sa sprijine dezvoltarea microintreprinderilor, obtinand acordul Comisiei Europene si al FEI pentru lansarea creditului EaSI.
"In ultimii ani, antreprenorii romani au inceput sa dezvolte proiecte din ce in ce mai inovative, insa dezvoltarea lor este ingreunata de lipsa garantiilor necesare obtinerii de credite.
Misiunea pe care Nextebank o preia de la PATRIA Credit este sa propuna solutii de creditare simple si rapide, flexibile si personalizate pentru afaceri mici cu planuri mari, chiar daca firmele nu au garantiile necesare obtinerii finantarii", a declarat Bogdan Merfea, CEO... mai mult
Vineri, 13 Noiembrie 2015, ora 17:22
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat vineri, la Zalau, ca primele axe de finantare europeana din urmatorul cadru financiar 2014-2020 vor fi lansate in luna noiembrie si vor viza proiecte destinate tinerilor, cu o alocare financiara totala de circa 600 de milioane de euro.
"In principal, lansam pe probleme de capital uman, actualul POS DRU, cum il denumim noi, doua axe pentru tineri in care noi avem alocate ca fonduri undeva la 600 de milioane de euro, doar bani europeni.
Insistam foarte mult pe zona de tineri si de asta vor fi primele cereri de proiecte pe aceasta zona prin care vom putea finanta cam tot ce inseamna sprijin pentru zona de tineri, de la partea de pregatire, formare, partea de sprijin in acorda credite pentru burse pentru tineri.
De asemenea, in situatia in care sunt studenti care doresc sa se mute intr-o alta zona decat cea in care ei au invatat, putem deconta acele cheltuieli, prin care sa incurajam si o astfel de abordare. Subventionam si locuri de munca pentru absolventii unor forme de invatamant, fie superior fie mediu. (...) In noiembrie, veti vedea pe site ghidurile lansate de noi, in prima faza spre consultare publica, pentru cateva zile, iar dupa aceea lansare oficiala. Estimam ca undeva in decembrie deja se inchide depunerea de proiecte", a afirmat Eugen Teodorovici, intr-o conferinta de presa.
El a spus ca Guvernul va insista pentru un sprijin masiv pentru tineri, o zona in care trebuie investit foarte mult.... mai mult
Sambata, 01 Noiembrie 2014, ora 13:07
Pana si cel mai bine intentionati antreprenori pot cadea in capcanele birocratiei stufoase pe care o implica proiectele cu fonduri europene. Business24 a intocmit un ghid pentru beneficiarii care nu-si doresc batai de cap.
Potrivit unor recomandari ale administratiei publice centrale, care vizeaza autoritatile de management si organismele intermediare, cel mai des intalnite greseli din domeniul achizitiilor publice, care pot ascunde intentii de frauda sau conflict de interese, sunt:
Publicarea unor criterii de calificare si selectie discriminatorii, insuficient detaliate sau incomplete
Criteriile de calificare si selectie ce au ca scop demonstrarea potentialului tehnic, financiar si organizatoric al fiecarui operator economic participant la procedura de atribuire, nu pot fi utilizate ca factori de evaluare in cadrul criteriului de atribuire "oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic".
Asadar, la stabilirea criteriilor de calificare se va avea in vedere ca acestea sa fie: obiective, nediscriminatorii si proportionale cu complexitatea si obiectul contractului si sa reflecte posibilitatea concreta a operatorului economic de a indeplini contractul.
Criteriile de calificare si selectie publicate in anuntul de participare trebuie sa fie aceleasi cu cele precizate in documentatia de atribuire.
Utilizarea criteriului de atribuire "oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic" cu includerea unor factori de evaluare nerelevanti si/sau... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 17:47
Microintreprinderile sunt cele mai interesate de accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea regionala. Antreprenorii care finalizat deja proiecte in cadrul Programului Operational Regional (POR) se declara multumiti si se pregatesc sa aplice din nou.
Pana in prezent, pe Axa 4 a POR, linia de finantare 4.3 - Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor, lansata acum trei ani, au fost finalizate 340 de proiecte la nivel national, 900 sunt in implementare si multe alte sute sunt verificate in prezent.
Mai exact, doar in cadrul ADR Muntenia, linia de finantare dedicata microintreprinderilor este cea mai accesata, cu 466 de proiecte depuse si 293 de proiecte contractate, suma totala solicitata ridicandu-se la 61,2 de milioane de euro, peste suma alocata. Asadar, fondurile au fost suplimentate cu 24 de milioane de euro, dubland practic alocarea initiala.
"Regiunea noastra a devenit beneficiara celei mai mari alocari de fonduri nerambursabile Regio pentru domeniul major de interventie 4.3. Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor", au declarat pentru Business24, reprezentantii ADR Muntenia.
De altfel, regiunile Sud, Nord-Est si Sud-Vest sufera cel mai mult din cauza lipsei de competitivitate a mediului de afaceri. Densitatea societatilor comerciala ajunge abia la 60-70% din media nationala, medie care este de trei ori sub cea europeana, cu doar 20 de IMM-uri la 1000 de locuitori.
Intr-un astfel de context, banii eurooeni au facut fericiti multi... mai mult
Miercuri, 14 August 2013, ora 08:06