Micii intreprinzatori catre Guvern: Dati drumul banilor primiti de la UE

Vineri, 29 Mai 2009, ora 09:49
857 citiri
Micii intreprinzatori catre Guvern: Dati drumul banilor primiti de la UE

Reprezentantii IMM-urilor afirma ca asteapta de luni de zile fondurile de la UE, desi au proiecte declarate castigatoare.

Functionarii din ministere ezita sa dea drumul la bani pentru ca le e frica de controalele ulterioare. Oamenii de afaceri prezenti ieri la evenimentul "Afacerile mici si mijlocii in vartejul crizei.

Cine si cum va supravietui?", realizat de Ziarul Financiar in parteneriat cu Accor Services si BAS/BERD Romania, au cerut socoteala reprezentantilor Ministerului pentru IMM, Comert si Mediul de Afaceri pentru modul in care se deruleaza programele de accesare de fonduri europene.

Reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii spun ca principalul impediment este perioada foarte lunga de evaluare a dosarelor.

Unii dintre ei spun ca nu au primit nici pana acum un raspuns din partea ministerului pentru cererile pe care le-au depus inca din 2008, iar altii care au fost declarati castigatori nu au primit banii.

Guvernul are in conturi 2 miliarde de euro primiti de la Uniunea Europeana pentru finantari pentru diverse axe prioritare, dar frica de a nu fi anchetati pentru eventuale erori ii face pe cei din structurile de aprobare a finantarilor sa lungeasca luni de zile selectia, aprobarea si virarea banilor catre intreprinzatori.

"Am aplicat anul trecut pentru un proiect in valoare de 50.000 de euro pentru achizitionarea de calculatoare si software din fonduri europene.

Nu am primit un raspuns nici pana in prezent, si dupa trei luni, pentru ca aveam nevoie sa devenim operativi, am facut achizitiile din fonduri proprii", spune Marius Stefan, general manager al firmei de inchirieri auto Autonom.

Iar experienta sa nu este unica. "Am demarat o cerere pe partea de fonduri nationale, iar dupa cinci luni de intocmire a documentelor ni s-a spus ca fondurile pentru care am aplicat nu se mai acorda", a declarat Eugen Ilea, directorul comercial al firmei de publicitate Oxygen.

Totusi, antreprenorii care au trecut prin experiente neplacute in trecut spun ca nu vor renunta sa incerce sa acceseze in viitor astfel de fonduri.

"Vom continua sa incercam, pentru ca speram ca lucrurile se vor indrepta. Deocamdata problema este timpul foarte mare de evaluare a dosarelor", a adaugat Ilea.

Mariana Spranceana, consilier in Ministerul pentru IMM, Comert si Mediul de Afaceri, spune insa ca au fost operate o serie de modificari legislative constand in principal tocmai in reducerea perioadei de evaluare a cererilor, de la trei la doua etape.

Ea a subliniat, in acelasi timp, ca problemele intampinate de antreprenori se datoreaza si faptului ca Ministerul pentru IMM-uri nu dispune de personal suficient, dar ca deficientele ar putea fi remediate odata cu noile modificari legislative.

Spranceana a precizat, de asemenea, ca in 2009 fondurile europene pentru investitii de care pot beneficia IMM-urile sunt in cuantum de circa 180 mil. euro, dublu fata de anul trecut. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#UE, # fonduri, # investitii, # IMM-uri, # proiecte , #UE