Agentia de protectie a datelor din Marea Britanie a amendat compania Facebook cu 500.000 de lire sterline pentru incalcarea securitatii datelor personale in legatura cu scandalul Cambridge Analytica.
Oficiul Comisarului pentru Informatii din Marea Britanie a comunicat ca sanctiunea a fost aplicata dupa ce agentia a concluzionat ca Facebook a esuat sa protejeze datele persoanele ale utilizatorilor sai si nu a dat dovada de transparenta privind modul in care datele sunt colectate de alte entitati.
"Sanctiunile si anchetele pedepsesc actori rau intentionati, insa scopul meu real este de a efectua o schimbare si de a restabili increderea in sistemul nostru democratic", a declarat Elizabeth Denham, comisarul pentru Informatii.
In primul semestru al anului in curs, Facebook a obtinut venituri de 500.000 de lire sterline la fiecare cinci minute si jumatate.
Datele a aproximativ 87 de milioane de utilizatori Facebook, majoritatea din Statele Unite si mai multe tari UE, inclusiv Romania, au fost accesate ilegal de compania de consultanta britanica Cambridge Analytica, a anuntat reteaua de socializare online.
Cambridge Analytica, o firma specializata in analizarea datelor online, implicata in campania presedintelui SUA Donald Trump si in cea pro-Brexit, a exploatat in scop electoral datele de pe Facebook a zeci de milioane de cetateni americani si europeni, utilizand datele sustrase pentru a le trimite reclame politice personalizate.
Citeste si:
Cambridge... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 11:07
Firma de consultanta Cambridge Analytica, acuzata ca a accesat ilegal datele a zeci de milioane de utilizatori in campania presedintelui SUA Donald Trump si in cea pro-Brexit, isi inceteaza operatiunile, afirma surse citate de publicatia The Wall Street Journal.
In martie, compania Cambridge Analytica a anuntat suspendarea directorului general, Alexander Nix, si initierea unei investigatii independente pentru a stabili daca au existat activitati ilegale in campanii electorale.
Datele a 87 de milioane de utilizatori Facebook, majoritatea din Statele Unite, probabil au fost accesate ilegal de compania de consultanta britanica Cambridge Analytica, a anuntat reteaua de socializare online.
Cambridge Analytica, firma specializata in analizarea datelor online implicata in campania presedintelui SUA Donald Trump si in cea pro-Brexit, a exploatat in scop electoral datele de pe Facebook a zeci de milioane de cetateni americani in ceea un membru al echipei lui Steve Bannon a numit drept "razboi psihologic".
Un activist pentru transparenta, Christopher Wylie, a dezvaluit pentru publicatiile The New York Times si Observer ca firma Cambridge Analytica, detinuta de miliardarul specializat in tranzactii speculative Robert Mercer si condusa la acea vreme de Steve Bannon, a participat la campania electorala a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a milioane de alegatori americani pentru a construi un puternic program software in scopul anticiparii si... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 22:23
La aproximativ o luna dupa ce a izbucnit scandalul legat de Facebook si Cambridge Analytica, Mark Zuckerberg a fost chemat in fata Congresului Statelor Unite.
Mark Zuckerberg este CEO-ul si fondatorul Facebook. Desi amploarea retelei de socializare a explodat in ultimii ani, principiile de baza pe care functioneaza platforma raman in continuarea cele definite de Zuckerberg in urma cu aproximativ 14 ani. Mai mult decat atat, spre deosebire de alti directori de companie, fondatorul Facebook continua sa se implice in activitatile de zi cu zi ale celei mai mari retele de socializare.
Vezi AICI LIVE declaratiile sefului Facebook! ...citeste mai departe despre "Mark Zuckerberg "da socoteala" in fata Congresului American despre Cambridge Analytica" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Aprilie 2018, ora 21:48
78 de romani se afla printre cei 87 de milioane de utilizatori ai Facebook afectati se scandalul furtului de date.
Mai exact, 78 de romani si-au instalat aplicatia "This is your digital life", conform datelor furnizate de Facebook catre Digi 24.
In plus, pe langa acestia, 112.343 de romani care erau in cercul de prieteni al celor 78 ar fi afectati de aceasta problema.
Vezi si Scandalul Cambridge Analytica: De la "Eu cu cine votez?" la "Eu stiu cu cine votezi si-ti voi schimba votul!"
Amintim ca Facebook se afla in mijlocul unui scandal dupa ce s-a descoperit ca datele a 87 de milioane de persoane - majoritatea din SUA - ar fi fost accesate ilegal de compania de consultanta britanica Cambridge Analytica.
Cu ajutorul acestor date, companiile de consultanta precum Cambridge Analytica pot elabora mesaje personalizate in numele unui partid politic, asa cum s-a intamplat in Statele Unite si pot influenta astfel electoratul.
Citeste si:
Scandalul Cambridge Analytica: Playboy si-a sters mai multe pagini oficiale de FacebookMozilla isi ajuta utilizatorii sa nu mai fie urmariti de FacebookAncheta federala din SUA impotriva Facebook a provocat o scadere abrupta pe bursa a actiunilorUE pune presiune pe Facebook sa ofere explicatii in scandalul Cambridge AnalyticaCel mai simplu ghid prin care afli tot ce stie Facebook despre tine ...citeste mai departe despre "Datele a peste 112.000 de romani ar fi fost colectate de Cambridge Analytica" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Aprilie 2018, ora 15:44
Christopher Wylie, fost director de cercetare la Cambridge Analytica, cel de la care a pornit scandalul privind datele personale de pe Facebook, spune ca este posibil sa fi fost afectati chiar mai multi utilizatori decat se crede in prezent si ca datele obtinute de fostul sau angajator ar putea fi stocate in Rusia.
Numarul utilizatorilor Facebook ale caror informatii personale au fost accesate de Cambrige Analytica "ar putea fi mai mare, cu siguranta" de 87 de milioane de utilizatori, numarul anuntat cel mai recent de compania lui Mark Zuckerberg, a spus Wylie, duminica, la NBC, potrivit CNN.
Fostul angajat Cambridge Analytica a adaugat ca "o multime de oameni" au acces la aceste date si ca exista "riscul real" ca ele sa fie stocate in Rusia.
"Ar putea fi stocate in diverse parti ale lumii, inclusiv in Rusia, tinand cont de faptul ca profesorul care a gestionat procesul de colectare de date s-a tot plimbat intre Marea Britanie si Rusia", a Wylie.
Cercetatorul rus Aleksander Kogan a colectat datele a milioane de americani, pe care le-a vandut apoi companiei Cambridge Analytica, care a lucrat la campania prezidentiala a lui Donald Trump.
Chiar daca Facebook a lansat o investigatie pentru a afla cine a avut acces la date si unde ar fi putut ajunge ele, nu se poate spune cu certitudine ca "toate aceste date au disparut pentru totdeauna", a mai spus Wylie.... mai mult
Luni, 09 Aprilie 2018, ora 12:38
De cand publicul din intreaga lume a aflat ca datele a peste 50 de milioane de conturi de Facebook au ajuns la o companie de marketing politic se discuta foarte mult despre efectele din viata de zi cu zi ale acestui transfer masiv de informatii personale.
Cambridge Analytica, o companie britanica specializata in dezvoltarea de strategii electorale, a avut un rol important in ceea ce priveste victoria lui Donald Trump din anul 2016. Acel succes a lansat compania la nivel international.
"Campaniile politice se bazeaza pe strangerea si prelucrarea datelor pentru a oferi strategilor de campanie posibilitatea de a lua o serie de decizii: unde sa organizeze mitinguri, care sunt statele, orasele, circumscriptiile pe care sa se concentreze si cum sa comunice cu sustinatorii, cu nehotaratii, dar si cu opozantii. In esenta, companii precum Cambridge Analytica fac doua lucruri: creeaza profiluri de alegatori si folosesc aceste profiluri pentru a personaliza mesajele politice", descrie Medium.com obiectul de activitate al celebrei companii britanice.
Psihografia, stiinta care se ocupa cu citirea gandurilor
Campania lui Donald Trump s-a bazat pe doua componente importante: analiza psihografica a comunitatilor de alegatori si realizarea unui flux adecvat de mesaje cu care trebuiau bombardate aceste comunitati.
Donald Trump a beneficiat din plin de modelul dezvoltat de Cambridge Analytica prin care a realizat milioane de profiluri de alegatori - Foto Hepta.ro... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2018, ora 06:57
Comisia Europeana a cerut, luni, explicatii Facebook daca datele utilizatorilor de Internet din Uniunea Europeana (UE) figureaza printre cele colectate de Cambridge Analytica.
Biroul pentru Protectia Consumatorilor al Comisiei Federale pentru Comert a SUA (Federal Trade Commission /FTC/) a confirmat investigarea utilizarii informatiilor personale ale abonatilor grupului american.
"In acest scandal recent exista sau nu unele date ale cetatenilor UE?", se intreaba comisarul pentru Justitie, Vera Jourova, intr-o scrisoare consultata de Reuters, adresata directorului financiar al grupului, Sheryl Sandberg.
"Regret, dar comunicatele oficiale ale Facebook, inclusiv cele ale directorului general, Mark Zuckerberg, nu mi-au alungat temerile", mai scrie ea.
"Aceasta este deosebit de dezamagitor, avand in vedere eforturile noastre de a construi o relatie intre dvs. si noi pe baza increderii (...) Aceasta incredere este acum afectata", isi exprima regretul Vera Jourova, care o intreaba direct pe Sheryl Sandberg daca este sigura ca o situatie similara "nu se poate repeta astazi?"
Comisarul european a spus ca doreste un raspuns in doua saptamani.
Facebook face obiectul unor critici dupa ce saptamanalul britanic The Observer si ziarul american New York Times au dezvaluit ca biroul londonez al societatii Cambridge Analytica, foarte implicat in campania miliardarului Donald Trump in 2016, a colectat ilegal datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook.
In pofida... mai mult
Marti, 27 Martie 2018, ora 09:55
Comisarul european pentru Justitie, Vera Jourova, ii cere companiei Facebook sa clarifice in ce masura utilizatorii europeni au fost afectati de sustragerea si utilizarea ilegala a datelor.
"Cer companiei Facebook sa ofere mai multe clarificari si sa precizeze ce utilizatori europeni sunt afectati", a declarat Vera Jourova pentru publicatia "Bild am Sonntag".
Astfel, Jourva a anuntat ca ii va trimite o scrisoare directorului general al companiei Facebook, Sheryl Sandberg.
"Utilizarea frauduloasa a datelor a 50 de utilizatori este complet inacceptabila", a adaugat aceasta.
Vineri, Congresul Statelor Unite i-a cerut fondatorului si directorului general al companiei Facebook, Mark Zuckerberg, sa depuna marturie in privinta situatiei generate de colectarea datelor a peste 50 de milioane de utilizatori de catre firma Cambridge Analytica.
Un purtator de cuvant al companiei Facebook a confirmat primirea documentului din partea Congresului american si analizarea acestuia, fara a preciza daca Zuckerberg va accepta sau nu sa depuna marturie.
Liderii Comisiei de Comert din Senatul SUA au cerut, de asemenea, audierea lui Mark Zuckerberg. Senatorul John Thune, presedintele comisiei, si Bill Nelson, liderul democratilor, au anuntat contactarea companiei Facebook "pentru a gasi o data potrivita pentru ca domnul Zuckerberg sa depuna marturie in urmatoarele saptamani".
Joi, Mark Zuckerberg a declarat ca este dispus sa fie audiat in Congresul SUA, daca in acest fel vor... mai mult
Duminica, 25 Martie 2018, ora 10:50
Mark Zuckerberg, fondatorul si directorul general al companiei Facebook, a admis miercuri seara ca au existat unele "erori", in prima reactie dupa aparitia informatiilor privind utilizarea ilegala a datelor in scop electoral de catre firma Cambridge Analytica.
"Vreau sa fac o actualizare a datelor despre situatia cu firma Cambridge Analytica, inclusiv despre masurile pe care le-am luat deja si pe care le vom lua. Avem responsabilitatea de a proteja datele utilizatorilor, iar, daca nu putem, nu meritam sa va oferim servicii. (...)
Am luat masuri pentru a intelege ce s-a intamplat si pentru a ma asigura ca nu se va repeta. Vestea buna este ca cele mai importante masuri pentru a evita repetarea acestor lucruri au fost luate deja acum cativa ani. Dar am facut si greseli, mai avem de facut lucruri si trebuie sa intensificam masurile", a explicat Mark Zuckerberg.
"Pentru a evita aplicatiile abuzive, in anul 2014 am anuntat modificarea intregii platforme pentru a limita semnificativ cantitatile de date pe care le pot accesa astfel de aplicatii", a spus Zuckerberg, referindu-se la sistemul software dezvoltat de expertul Aleksandr Kogan si de firma Cambridge Analytica.
Un cetatean american a intentat deja un proces in SUA impotriva retelei de socializare online Facebook si a firmei de analize politice Cambridge Analytica din cauza presupusei utilizari ilegale a datelor obtinute din conturile a aproximativ 50 de milioane de utilizatori.
O firma specializata in... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 22:46