Un indice al Bloomberg care include cele mai tranzactionate monede emergente a scazut, luni, cu 0,6% in Hong Kong, aproape de cel mai redus nivel din 19 martie, dupa ce Banca Centrala a Greciei a recomandat inchiderea bancilor si impunerea de restrictii asupra miscarilor de capital, in dorinta de a evita colapsul sistemului financiar.
Leul din Romania si forintul din Ungaria s-au depreciat fiecare cu 2%, zlotul din Polonia cu 1,7%, iar coroana din Cehia cu 1,4%, arata datele Bloomberg. Luni, euro s-a depreciat in tranzactiile din Asia cu 1,9%, ajungand la 1,0955 dolari, cel mai scazut nivel din aproape o luna.
Grecia se scufunda: Bancile, inchise pana pe 7 iulie. Grecii pot retrage doar 60 de euro pe zi
Fata de yen, euro s-a depreciat cu peste 3%, la 133,80 yeni, cel mai redus nivel din ultimele cinci saptamani.
Toate bursele din Asia inregistrau scaderi luni, din cauza problemelor din Grecia.
Proteste in Grecia: Tsipras cere din nou prelungirea ajutorului si striga ca e ...citeste mai departe despre "Leul si forintul, cele mai mari deprecieri in randul monedelor emergente, afectate de turbulentele din Grecia" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 Iunie 2015, ora 10:44
Euro s-a depreciat, luni, fata de celelalte valute, in contextul in care negocierile dintre Grecia si creditorii internationali au esuat in acest weekend.
Fara o intelegere, posibilitatea ca statul elen sa intre in faliment a crescut simtitor.
Oficialii europeni dau vina pe Atena pentru esecul discutiilor, precizand ca nu a renuntat la nicio pretentie.
Moneda unica s-a depreciat cu 0,4% pana la 1,1215 dolari/euro, iar fata de yen a scazut cu 0,5%, informeaza Reuters.
Negocierile de la Bruxelles privind soarta Greciei au esuat din nou
Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene a precizat, duminica seara, ...citeste mai departe despre "Euro se prabuseste dupa esecul total al negocierilor intre Grecia si Bruxelles" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 09:58
National Bank of Greece, cea mai mare banca elena, avertizeaza populatia din Grecia ca iesirea din zona euro ar conduce la prabusirea nivelului de trai, scaderea cu peste jumatate a veniturilor si cresterea abrupta a inflatiei si somajului.
Institutia de credit noteaza intr-un raport ca riscul iesirii Greciei din zona euro nu mai este doar teoretic si avertizeaza ca urmarile unei astfel de decizii ar fi dramatice.
Alegerile anticipate programate in Grecia pentru 17 iunie ar putea determina daca statul va ramane in zona euro cu pretul respectarii masurilor de austeritate convenite cu UE si FMI.
"Iesirea din zona euro ar conduce la un declin semnificativ al standardelor de viata ale cetatenilor greci", se spune in raport.
Banca noteaza ca venitul per capita s-ar prabusi cu cel putin 55%, noua moneda s-ar deprecia cu 65% fata de euro inainte sa se stabilizeze, iar recesiunea, care dureaza deja de cinci ani, s-ar adanci cu 22%.
NBG anticipeaza ca somajul ar creste la 34%, de la 22% in prezent, iar inflatia ar urca de la 2% la 30%. mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 16:56
Moneda unica s-a apreciat fata de majoritatea valutelor dupa ce sondajele grecesti din acest weekend au aratat o reintoarcere a votantilor catre partidele sustinatoare ale Uniunii Europene.
Euro si-a revenit luni de la valoarea atinsa vineri, minimul din iulie 2010, dupa ce noi date arata ca grecii isi doresc sa ramana in zona euro, iar rezultatele alegerilor din 17 iunie ar putea fi favorabile acestui scenariu., scrie Bloomberg.
"Orice semn ca partidele anti-austeritate raman fara votanti ar putea relaxa situatia", a spus un analist financiar din Tokio.
Dolarul s-a depreciat 0,7 procente pana la 1,2607 dolari/euro, de la maximul zilei de vineri de 1,2496 dolari/euro, cel mai inalt nivel din 6 iulie 2010 si pana acum. Moneda americana s-a depreciat si fata de yen cu 0,4 procente, pana la 79,35 yeni.
In ultima luna, moneda euro a pierdut 4,8 procente, cea mai mare depreciere lunara din septembrie. Speculatorii de pe piata valutara pariaza insa pe devalorizarea continua a euro.
Grecia pariaza pe Europa, dar investitorii se tem in continuare
Partiful Noua Democratie, care sustine planurile negociate de guvernul grec cu creditorii internationali, a ocupat locul intai in sase sondaje de opinie publicate in acest weekend, pe masura ce campaniile electorale continua pentru alegerile din 17 iunie. Partidul s-a detasat de Syriza, reprezentanti ai extremei stangi, cu un maxim de 5,7 procente.
Acest eveniment a impulsionat investitorii catre achizitia de... mai mult
Luni, 28 Mai 2012, ora 12:16
Europa trece printr-o perioada extrem de stresanta, in care pericolul de a se sparge zona euro devine iminent. Economistul Citigroup, Michael Saunders, a explicat pentru Forbes ce s-ar intampla in cazul in care Grecia va parasi regiunea.
Odata ce o iesire a statului elen din regiune va fi decisa, UE si FMI vor lua masuri urgente pentru limitarea daunelor economice si sociale care apar in timpul tranziitilor, potrivit Forbes..
In acelasi timp, drahma, sau o moneda complet noua a Greciei, va trece la "putere" si va ramane la un nivel depreciat pentru cel putin cinci ani.
"Falimentul Greciei ar fi unul sever, o contractie economica de 10% in anul 2013 alaturi de o inflatie tot mai mare, iar impactul asupra intregii Europe va fi unul critic", noteaza economistul.
In opinia acestuia, un exit al Greciei din regiune ar duce inevitabil la o contagiune economica si financiara negativa a celorlalte tari din zona euro. Efectele negative incep sa se vada la periferia Europei mai ales in depozitele bancare si investitiile directe.
Grecia ar putea fi cazul extrem, insa problemele sale sunt frecvente in randul economiilor periferice, inclusiv Spania si Italia. Ca atare, Saunders se asteapta la un "Grexit" urmat de raspunsuri politice de mare anvergura.
Printre acestea s-ar numara o repornire a operatiunilor de refinantare ale BCE pe termen lung. Imediat dupa, ar urma o runda de salvare pentru Portugalia si Irlanda si cel mai probabil o incercare de salvare a Spaniei,... mai mult
Sambata, 26 Mai 2012, ora 13:58
Moneda unica europeana a fost afectata de retrogradarea Frantei si a inregistrat cea mai lunga perioada de depreciere, in raport cu dolarul, din 2010. Analistii atrag atentia ca situatia financiara in zona euro devine si mai tensionanta.
Dupa ce agentia de evaluare Standard & Poor (S&P) a retrogradat ratingul Frantei, alaturi de alte opt state europene, moneda unica europeana s-a prabusit pana la minimul ultimelor sase saptamani, scrie Bloomberg.
Euro s-a depreciat in raport cu dolarul, dar si in raport cu yenul. De asemenea, euro a pierdut teren in fata unui cos de valute, aminteste publicatia citata.
Valutele principalelor tari producatoare de marfuri s-au aliat, in contextual in care banca centrala a Chinei a anuntat ca exista posibilitatea relaxarii conditiilor de creditare.
"Reducerea ratingurilor reprezinta un moment dificil, dar pietele anticipau de ceva timp ca o astfel de masura ar putea fi luata", spune Brian Dolan, strateg sef in cadrul Forex.com. Acesta a mai adaugat faptul ca situatia Greciei este destul de dificila.
"Daca pana la sfarsitul saptamanii viitoare nu se gaseste o solutie, atunci statul elen ar putea fi fortat sa intre intr-un faliment dificil".
Euro s-a depreciat cu 0,3% in raport cu dolarul, pana la un curs valutar de 1,2680 dolari pentru un euro. Cel mai mic nivel inregistrat de euro a fost vineri, cand moneda unica europeana valora 1,2624 dolari, minimul din 25 august 2010. mai mult
Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 12:24
Angela Merkel este vinovata pentru evolutia crizei euro, apreciaza miliardarul George Soros , in opinia caruia cancelarul german nu a gestionat corespunzator criza din zona euro.Miliardarul George Soros a dat vina pe cancelarul german Angela Merkel pentru modul in care a gestionat criza din zona euro si a subliniat faptul ca unele tari se afla in situatia tragica de astazi din cauza directiilor gresite oferite de oficialul german.
Declaratiile lui Soros sunt pe cat de scurte pe atat de directe si dure.
Acesta este de parere ca Merkel a preferat sa-si salveze propriile institutii germane decat sa ajute economiile sa iasa din colaps, potrivit Business Insider.
"Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a insistat ca fiecare tara sa aiba grija de propriile institutii, fapt care a dus la situatia critica de astazi.
Criza financiara a fortat statele suverane sa se imprumute pana au ajuns aproape de colaps, iar in Europa fiecare stat trebuia sa faca acest lucru pe cont propriu".
Astfel, miliardarul este de parere ca zona euro a fost impartita intre creditori si debitori.
In opinia lui Soros, Germania si-a schimbat pozitia la 180 de grade, de la principalul motor de integrare al UE la principalul oponent.
Acest lucru, spune miliardarul, a creat o "Europa cu doua viteze", cu tari debitoare scufundate de greutatea angajamentelor lor si cu tari creditoare. Acest lucru a fost dezastruos pentru Europa.
Fiind cel mai mare creditor, Germania ar fi putut dicta termenii de asistenta, care au... mai mult
Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 18:14
Moneda europeana s-a depreciat fata de rancul elvetian si moneda americana din cauza datelor economice care s-au aflat sub asteptari in zona euro, informeaza Mediafax.Piata a fost influentata si de temerile legate de situatia Greciei, care nu au disparut complet chiar daca ministrii de Finante din zona euro au aprobat furnizarea urmatoarei transe, de 12 miliarde de euro, din programul de sustinere financiara UE/FMI.
Agentia de rating Standard & Poor's (S&P) a avertizat luni ca rostogolirea datoriilor Greciei in conformitate cu oricare dintre cele doua scheme propuse de Franta va fi considerata default selectiv.
Euro s-a depreciat cu 1% fata de francul elvetian, la 1,22059 franci pe unitate, fiind tranzactionat ulterior in scadere cu 0,8%, la 1.22290 franci pe unitate.
Fata de moneda americana, euro a scazut cu 0,4%, la 1,44850 dolari pe unitate. Declinul euro s-a accelerat in urma datelor privind incetinirea cresterii sectorului serviciilor din zona euro. Datele referitoare la vanzarile de retail au fost sub asteptari.
Euro s-a apreciat saptamana trecuta cu peste 2%, avand cea mai buna performanta din ianuarie. Luni, euro a atins maximul ultimei luni, de 1,45800 dolari pe unitate. mai mult
Marti, 05 Iulie 2011, ora 23:48
Liderii celor 16 state din Zona euro au aprobat creditul in valoare de 110 miliarde de euro destinat Greciei, pentru a impiedica extinderea crizei financiare cu care se confrunta aceasta tara, relateaza BBC, citat de NewsIn.La o reuniune organizata vineri la Bruxelles, liderii Zonei euro au aprobat pachetul de asistenta UE-FMI pentru Grecia si si-au luat angajamentul sa accelereze planurile pentru reducerea deficitelor.
De asemenea, ei au inasprit regulile bugetare ale UE, au implementat sanctiuni mai eficiente pentru cei care incalca regulile de indatorare si au anuntat ca vor monitoriza mai atent deficitele si competitivitatea.
Toate institutiile, inclusiv Banca Centrala Europeana, vor folosi "toate mijloacele disponibile pentru a asigura stabilitatea Zonei euro", au afirmat ei intr-un comunicat.
In schimbul imprumutului pe trei ani, Atena trebuie sa isi reduca cheltuielile publice.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca Eurogrup va face totul pentru a mentine stabilitatea financiara a Greciei.
"Vom apara euro indiferent de pret. Avem mai multe instrumente la dispozitie si le vom folosi", a declarat Barroso dupa summit.
El a refuzat sa dea detalii despre plan, care urmeaza sa le fie prezentat duminica ministrilor de finante din statele membre UE, dar a explicat ca acesta a fost realizat tinand cont de "posibilitatile financiare existente" in buget.
Liderii Zonei euro au prezentat vineri si o serie de propuneri pentrru un Mecanism... mai mult
Sambata, 08 Mai 2010, ora 14:30