Varianta Grexit tulbura apele nemtilor - efect de bumerang

Miercuri, 20 Mai 2015, ora 12:04
3059 citiri
Varianta Grexit tulbura apele nemtilor - efect de bumerang
Foto: Linkiesta

Varianta parasirii zonei euro de catre Grecia transmite fiori pe coloana vertebrala a investitorilor germani, in ciuda asigurarilor de eliminare a riscurilor majore date de Berlin.

Increderea oamenilor de afaceri s-a prabusit brusc in prima jumatate a lunii mai, cand varianta Grexit a inceput sa se intrevada clar.

Un studiu efectuat de Centrul ZEW pentru Cercetare Economica Europeana reflecta o cadere de aproape 12 procente a sentimentului de incredere manifestat de investitorii nemti, dezvaluie un reportaj CNBC.

Alarma in piete

Anterior, un sondaj Reuters estimase cota de incredere manifestata de teutonila 49 de procente. Datele prelucrate de ZEW arata insa o cadere de la 53,3%, incredere manifestata in luna aprilie, la 41,9% la jumatatea lunii mai.

Datele completeaza sentimentul de nesiguranta transmis de evolutia celei mai mari economii din zona euro la inceputul acestui an.

Raportul Eurostat dat publicitatii saptamana trecuta arata ca Germania a avut o crestere economica de doar 0,3% in primul trimestru al anului, ritmul fiind cu 0,7% mai redus fata de evolutia din ultimul trimestru al anului trecut.

Presedintele ZEW, Clement Fuest, sustine ca datele sunt strans corelate intre ele, neincredere investitorilor fiind generata si de slaba performanta a economiei germane in acest inceput de an.

"Expertii de pe pietele financiare si-au redus asteptarile dupa ce datele privind cresterea economica anemica si agitatia de pe burse si piata de obligatiuni au iesit la iveala.

Cu toate acestea, nu vorbim de un numar foarte mare de persoane care se asteapta la o deteriorare a situatiei economice in perioada imediat urmatoare", sustine Fuest.

Perspectiva tulbure

In fundal, turbulentele politice si economice care au zguduit in ultimele luni zona euro sunt in masura sa dea batai de cap analistilor.

Grecia pare sa se indrepte rapid spre faliment, cu negocierile privind continuarea programului de asistenta financiara blocate de refuzul Atenei de a implementa noi reforme.

In acelasi timp, Banca Centrala Europeana incearca sa resusciteze economia zonei cu un amplu program de achizitii de titluri de stat in valoare de 1000 de miliarde de euro.

Cu toate acestea, increderea manifestata de investitori in redresarea economiei din zona euro este in scadere, dupa cum arata datele ZEW.

Doar 61,2% dintre nemti mai cred ca anul acesta se va reveni la o crestere economica sustinuta, cu 3,6 procente mai putini decat in luna aprilie.

Unii dintre economisti sustin chiar ca deprecierea euro intarzie sa isi faca efectul, mai ales in state cu o economie axata pe export, asa cum este Germania.

"Datele din martie privind schimburile comerciale din regiune arata ca mai avem de asteptat pana cand deprecierea monedei unice isi va face efectul pe intreaga zona euro", apreciaza Jennifer McKeown, economist al Capital Economics.

"Scadererea inregistrata in sondajul ZEW subliniaza temerile investitorilor privind o iesire a Greciei din uniunea monetara si nesiguranta data de randamentul obligatiunilor si deprecierea monedei euro.

Toate acestea au afectat perspectiva economica a zonei", a scris McKeown intr-o nota remisa clientilor.

In ceata

Alti economisti se declara si mai confuzi atunci cand vine vorba de interpretarea acestor date contradictorii.

"Trendul pozitiv inregistrat in primele luni ale anului a fost anulat de evolutia din ultimele saptamani. Exista insa premisele pentru relansarea cresterii economice.

Fata de acum un an, randamentele obligatiunilor sunt cu 20 de puncte de baza mai scazute, euro s-a depreciat cu 10 procente, iar petrolul este cu 30% mai ieftin", arata Carsten Brzeski, economist sef al ING Germania.

McKeown se arata de acord ca, din perspectiva actuala, sunt indeplinite conditiile pentru o crestere de 2% in acest an a economiei germane, dar spune ca o eventuala intensificare a crizei din Grecia poate duce la o scadere a performantei economice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#incredere investitori Germania, #soc Grexit zona euro, #crestere economica germania , #Crestere economica