Oamenii de afaceri din Romania si-au temperat optimismul, pentru 2018, in ciuda cresterii economice accelerate, iar multi dintre ei sunt chiar ingrijorati din cauza incertitudinilor care planeaza asupra noului an, cele mai grave probleme fiind cadrul fiscal, inflatia si deprecierea leului.
Multe companii si-au amanat deja planurile privind dezvoltarea, din cauza prestatiei Guvernului, care nu reuseste sa ofere garantii de stabilitate si predictibilitate, iar scandalurile zilnice de pe scena politica ii fac pe investitorii straini sa se gandeasca de doua ori daca e bine sa-si aduca sau nu banii in Romania.
Cea de-a opta editie a barometrului semestrial de opinie Keysfin privind perspectivele economiei, la care au raspuns peste 150 de oameni de afaceri din diverse domenii de activitate, de la comert, la servicii financiare, agricultura, energie, confectii, IT etc., arata ca economia Romaniei va continua sa creasca in 2018, insa avansul se va tempera semnificativ fata de cel inregistrat in 2017.
54% dintre managerii chestionati de KeysFin au estimat o crestere a PIB-ului intre 4- 4,5%, 23% au indicat un avans economic peste nivelul de 5 procente, in timp ce 7% considera ca PIB-ul va creste cu mai putin de 4%.
16% dintre oamenii de afaceri care au fost chestionati de KeysFin au evitat sa raspunda, considerand ca, in prezent, exista prea multe incertitudini legate de evolutiei economiei, mai ales in a doua parte a anului.
Fata de barometrul de opinie din luna... mai mult
Joi, 11 Ianuarie 2018, ora 11:52
Ziarul american The New York Times avertizeaza, intr-un articol pe prima pagina, ca economia Romaniei s-ar putea confrunta cu probleme in viitorul apropiat, in conditiile in care avansul din prezent este bazat in cea mai mare parte pe consum, iar Guvernul este nevoit sa taie masiv din bugetele alocate investitiilor pentru a putea sustine cresterile salariale anuntate.
Institutul National de Statistica (INS) a anuntat recent ca a revizuit in crestere, de la 5,9% la 6,1%, pe serie bruta, estimarile publicate in august si septembrie referitoare la rata de crestere a Produsului Intern Brut (PIB) din trimestrul al doilea al acestui an.
Aceasta este cea mai rapida crestere in randul statelor din Uniunea Europeana (UE), dar este bazata pe un consum stimulat masiv de cresterile salariale anuntate de Guvern si prea putin de investitii, avertizeaza articolul din The New York Times.
Astfel, investitiile in infrastructura au fost drastic reduse, iar cresterile salariale ar putea duce, alaturi de taierile de taxe, la cresterea semnificativa a datoriei publice.
"Facem aceleasi greseli ca Grecia. Continuam sa ne crestem datoria publica intr-o perioada de boom economic", a declarat, pentru The New York Times, economistul Cristian Paun.
Contul curent al balantei de plati a inregistrat, dupa primele opt luni din acest an, un deficit de 4,043 miliarde euro, cu 52,4% mai mare decat nivelul inregistrat in aceeasi perioada din 2016, mai ales ca urmare a dezechilibrarii balantei... mai mult
Joi, 19 Octombrie 2017, ora 22:35
Romania este noul "tigru al Europei", cu o crestere economica de tip chinezesc, insa spatiul fiscal ar trebui folosit pentru investitii, nu pentru salarii, afirma Adrian Mitroi, profesor la Academia de Studii Economice (ASE).
"Suntem noul tigru al Europei cu crestere economica de tip chinezesc. 6% e deja o cifra care comanda foarte mult respect, pe un deficit de sub 3%, pe o crestere a creditarii sub aceasta crestere economica. Asta dovedeste ca resursele de crestere economica sunt stagnante, dar existente. Temporizarea nesanatoasa a investitiilor ar trebui ajutata cu acest spatiu fiscal pe care ti-l da o crestere economica.
O crestere economica peste asteptari si de o asemenea anvergura iti creeaza un spatiu fiscal care trebuie folosit contraciclic, adica investitional si nu prociclic, salarial.
Fara cele doua limitatoare de viteza de crestere economica, resurse umane si deficit de infrastructura, Romania ar creste probabil cu doua cifre. Faptul ca Europa occidentala, care este competitorul nostru direct pe forta de munca, ne aspira in continuare tot ce avem productiv, forta de munca, iar noi nu avem infrastructura. Avem aceste doua minusuri care ne tempereaza cresterea economica", a spus Mitroi.
Analistul este de parere ca cinetica economica a Romaniei este acum foarte buna.
"Are intreaga lipsa de slabiciuni pe care o cunoastem deja, dar cinetica este favorabila din factori interni si externi. Cei externi sunt cei care, paradoxal, ii vorbeam de acum un an... mai mult
Miercuri, 16 August 2017, ora 13:47
Schimbul de replici acide dintre Varsovia si Bruxelles a aruncat intr-un con de umbra perspectivele economice ale Poloniei, iar Romania ar trebui sa profite cat mai mult de pe urma acestei situatii.
Desi tara noastra se afla pe locul al doilea in topul european al saraciei, dupa Bulgaria, acesta ar putea fi momentul oportun pentru relansarea economiei romanesti, a declarat ministrul de Finante, Anca Dragu, agentiei Bloomberg.
"Anumite evenimente in derulare din regiunea noastra au dat alarma in randul investitorilor. Prin comparatie, cresterea economica a Romaniei este echilibrata si sustenabila.
Avem o populatie educata si stabilitate politica, un lucru de apreciat in conditiile in care pe scena politica romaneasca nu exista partide extremiste de genul celor aparute in tarile vecine", a apreciat ministrul Dragu.
Romania este in plin proces de captare a atentiei investitorilor internationali, dupa ce acestia au inceput sa se retraga masiv de pe piata din Polonia.
Competitia este dura insa, Cehia dovedindu-se si ea atractiva prin prisma costurilor reduse la creditele pe o durata de minim 10 ani, rata dobanzilor practicata in aceasta tara fiind doar un pic mai ridicata fata de cea din Japonia, Elvetia, Germania sau Olanda.
In competitia directa cu Polonia, Romania pare sa fi trecut cu bine peste turbulentele inregistrate pe pietele de capital din China sau Brazilia, leul romanesc castigand 0,3 procente in fata monedei euro in prima luna a lui 2016, spre... mai mult
Luni, 01 Februarie 2016, ora 14:40
Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la ProTV, in emisiunea "Dupa 20 de ani", ca in acest moment economia Romaniei "gafaie", el aratand ca Guvernul Ponta, desi nu a facut excese, pregateste esecul anilor viitori, pentru ca taie mereu fonduri de la investitii.
"Economia gafaie din punct de vedere al functionarii societatilor. Macroeconomic suntem stabilizati, Guvernul Ponta nu a facut excese, in schimb face ceea ce nu trebuie facut, adica pregateste esecul anilor viitori, taind de la investitii mereu", a spus Basescu.
El a precizat ca pe primele opt luni Romania are o nerealizare de venituri de 5,3 miliarde, cu perspectiva de a mai adauga pe luna septembrie inca 1,3-1,5 miliarde, ceea ce insemana aproape 7 miliarde de lei.
"Tot timpul s-a taiat de la investitii. Ma uitam unde-s lucrurile mai grave - nu ca ai taiat neaparat de la investitii in total 2,5 miliarde pana acum. Dar ma uitam la situatia platilor. Spre exemplu pe bani externi la fonduri europene finantarea autohtona e cu 12% mai mica decat in 2012, la credite de la BEI, BERD, unde trebuie sa pui o contributie, finatarea din buget e cu 46% mai mica decat in 2012, iar la cheltuieli de capital direct cu 10% mai mica", a spus Basescu.
Seful statului a aratat ca cifrele pe care le-a expus denota reducerea capacitatii economiei romanesti de a se relansa pentru si ceea ce facea Guvernul pana acum nu se mai face din punct de vedere al investitiilor.
"Nu este de facut decat un singur lucru:... mai mult
Duminica, 29 Septembrie 2013, ora 12:25
Un nou acord cu FMI are in vedere doar capacitatea Romaniei de a se imprumuta mai ieftin, iar relatia pe care vrem sa o innoim cu FMI va intarzia si mai mult trecerea Romaniei spre o cale activa de dezvoltare, a declarat analistul economic Mircea Cosea intr-un interviu acordat Business24.
In opinia sa, Romania este un stat capturat de interese de grup si interese mafiote.
Potrivit afirmatiilor lui Christine Lagarde, economia Romaniei ar trebui alimentata nu doar de exporturi, ci si de consum si investitii. Usor de zis, greu de facut. Poate reprezenta directia sugerata de FMI un impuls suficient de puternic pentru o revigorare a creditarii?
E greu de spus pentru ca doamna Lagarde sustine una si in realitate face alta. Cerintele pe care FMI le are, relativ la Romania, privind restructurarile, privind tot ceea ce inseamna privatizare, sunt inca masuri care nu au nimic de-a face cu relansarea economica.
Este foarte greu sa te bazezi pe consum, atat timp cat nu ai o crestere a veniturilor, atat timp cat nu poti sa controlezi inflatia si somajul, atat timp cat nu poti sa reduci importul de produse vitale. Acestea sunt lucruri care suna frumos, dar in politica economica sunt greu de realizat in Romania, care inca nu si-a gasit nici un fel de orientare spre o relansare economica adevarata.
Care sunt domeniile economice cheie ale Romaniei pe care Guvernul ar trebui sa se concentreze pentru atragerea de investitii?
Este foarte greu de spus, pentru ca directiile... mai mult
Joi, 18 Iulie 2013, ora 08:05
Sfarsitul lui martie va marca intrarea Romaniei in recesiune, dupa incheierea celui de-al doilea trimestru consecutiv de scadere economica. Solutia este una singura: prudenta.
Intoarcerea Romaniei la recesiune nu mai este o surpriza pentru nimeni. Dupa un trimestru trei al anului trecut marcat de o crestere economica peste asteptari, au urmat doua trimestre consecutive de scadere a Produsului Intern Brut (PIB). Datele concrete pentru primele trei luni ale anului vor fi disponibile in luna aprilie, insa acestea nu vor face decat sa exprime in cifre gravitatea situatiei.
Intrata in vria anului electoral, clasa politica pare sa ignore intrarea in recesiune, numind-o "tehnica" sau "statistica", cuvinte care ar trebui sa faca situatia sa para mai roz decat este. Daca acelasi fenomen a fost urmat in trecut de masuri severe de austeritate, acum se vrea cresterea salariilor si a pensiilor si scaderea contributiei la asigurarile sociale (CAS). Acestea sunt numite metode de crestere a consumului, care ar trebui sa duca la crestere economica.
"Aceasta intrare in recesiune trebuie tratata cu seriozitate, nu ca fiind un fenomen ce nu trebuie bagat in seama", a declarat analistul economic Aurelian Dochia pentru Business24. "Mai ales legat de cresterea salariilor. Pana nu avem convingerea ca aceasta masura este sustenabila, nu trebuie sa fie implementata".
Pentru scaderea PIB-ului din acest trimestru, majoritatea analistilor dau vina pe cresterea iluzorie din trimestrul al... mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 12:39
In conditiile in care FMI a revizuit in scadere prognoza de crestere economica a Romaniei la 1,5-2%, Guvernul se vede nevoit sa faca ajustarile necesare asupra bugetului construit pe vechile previziuni economice "optimiste".
Specialistii si finantistii chestionati de Business24 s-au intrecut in declaratii cu privire la domeniile care vor sta in stand-by in 2012.
Acestia sunt de parere ca in 2012 Guvernul ar trebui sa taie in primul rand din cheltuielile cu protocolul, deplasarile in strainatate si achizitiile de mobilier din ministere.
Cu toate acestea, deputatul Silviu Prigoana spune ca bugetul va fi ajustat in momentul in care Guvernul va avea pe masa cifrele reale.
"Nu poti face rectificari bugetare pe previziuni. Daca la jumatatea anului se va constata ca previziunile FMI-ului sunt intemeiate, se va face rectificare bugetara", a declarat Silviu Prigoana pentru Business24.
In opinia acestuia, cabinetul Ungureanu va taia din cheltuielile cu rechizitele ale ministerelor.
"Sunt capitole bugetare care pot astepta pana la anul, cel mai important lucru este sa se dea subventiile in agricultura, pensiile, salariile angajatilor si protectia sociala. Nu e o urgenta anul acesta sa se termine nu stiu ce lucrare. O alta sursa bugetara ar fi sa se mute deputatii si senatorii din Casa Poporului si am avea o economie de 50 de milioane de euro pe an", mai spune deputatul.
Analistul Dan Petre este de parere ca strategia Guvernului va fi din nou aceea de a taia... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 13:19
Premierul Emil Boc, a afirmat in cadrul sedintei de guvern de vineri, ca guvernul va aplica majorari prudente de salarii si pensii, in cursul anului, daca conditiile economice o vor permite.
"Stabilitatea si sustinerea cresterii economice sunt conditii pentru a putea discuta de usoare recuperari a salariilor si indexari de pensii. Nimeni sa nu se astepte de la Guvern la masuri populiste care sa destabilizeze tara", a spus Boc.
Acesta a mentionat ca prioritatea guvernului ramane cresterea economiei, motoarele de crestere economica fiind cele sase miliarde de fonduri europene, cheltuielile pentru investitii, realizate in mod eficient cat si utilizarea schemelor de ajutor de stat pentru sprijinirea firmelor, IMM-urilor si celor care creeaza locuri de munca.
De asemenea, premierul a declarat ca guvernul are in vedere si continuarea proceselor de simplificare a procedurilor administrative, in sensul reducerii duratei de infiintare a unei firme.
Emil Boc a cerut analiza rapida a tuturor cererilor ce vizeaza investitii si crearea de locuri de munca in Romania, deoarece "orice loc de munca este important acum pentru Romania".
Premierul a cerut ministerelor sa realizeze o lista cu investitiile pe care vor sa le faca in 2012, o prima lectura a acestei liste urmand sa aiba loc pe 15 februarie.
Boc a accentuat faptul ca prioritatea guvernului, in acest an, o reprezinta lucrarile aflate in faza finala de lucru.
"In momentul de fata, prioritatea o reprezinta aceste... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 16:50