Guvernul cheltuie tot mai mult si are, in ciuda dezmintirilor, o mare problema cu plata pensiilor si salariilor

Joi, 12 Iulie 2018, ora 08:09
1385 citiri
Guvernul cheltuie tot mai mult si are, in ciuda dezmintirilor, o mare problema cu plata pensiilor si salariilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul are o mare problema, in momentul de fata, cu plata salariilor si pensiilor pentru ca majorarile lor nu au fost incluse in bugetul pe acest an, a declarat pentru Ziare.com Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania si presedinte al Consiliului Fiscal.

El a precizat ca salariile au crescut in primele cinci luni din acest an cu peste 20%, iar bugetul alocat pentru plata lor a fost mult mai mic.

In situatia in care raman la nivelul de acum, Guvernul trebuie sa aloce, la rectificarea bugetara din 31 iulie, aproximativ 4 miliarde de lei pentru achitarea lor pana la sfarsitul anului, a declarat Ionut Dumitru. In cazul in care vor mai fi cresteri, suma necesara va fi mai mare.

Aceeasi situatie se regaseste si la chetuielile cu pensiile: au crescut cu 10%, iar bugetul alocat este mai mic.

Totodata, afirma presedintele Consiliului Fiscal, nu doar salariile si pensiile reprezinta o problema la capitolul cheltuieli: nici la bunuri si servicii si dobanzi bugetul alocat anul acesta nu acopera sumele cheltuite.

Ramane insa de vazut de unde se vor lua bani. Daca pana acum, la rectificarile bugetare anterioare, se luau bani de la investitii, acum acest lucru nu prea mai este posibil, afirma Ionut Dumitru. Asta pentru ca si la acest capitol stam foarte prost.

Avem o problema mare de tot la cheltuieli

"Pe cheltuieli avem o problema. Si problema este mare de tot. Pentru ca avem o dinamica mult mai rapida decat ceea ce s-a bugetat la cheltuieli de salarii si la asistenta sociala. Exact la ceea ce conteaza cel mai mult la nivelul cheltuielilor. Daca ne uitam la salarii, de exemplu, ele cresc cu 20 si ceva la suta deja, cumulat pe primele 5 luni ale anului, fata de un buget facut cu 16 sau 18% crestere.

Dupa calculele noastre, relativ simple, daca extrapolam ultimele luni, care sunt cele mai aproape de noi si care includ si ultimele cresteri de salarii din sanatate si educatie, pana la sfarsitul anului, si asumam ca nu mai cresc salariile in sectorul bugetar, probabil ca mai trebuie 3 miliarde jumatate - 4 miliarde de lei la salarii", a subliniat Ionut Dumitru.

El a precizat ca si anul trecut a existat aceeasi problema: Suma alocata pentru plata salariilor si pensiilor a fost mult mai mica decat era necesar.

"Daca va uitati in opinia noastra la buget, noi am spus ca cheltuielile sociale sunt sub bugetate, lucru care s-a intamplat si anul trecut. S-a pus o suma prea mica pentru salarii si pensii si la rectificarile bugetare s- ...citeste mai departe despre "Guvernul cheltuie tot mai mult si are, in ciuda dezmintirilor, o mare problema cu plata pensiilor si salariilor" pe Ziare.com

#rectificare bugetara, #bani salarii pensii , #Stiri Macroeconomie