Bugetul pentru anul 2014 a fost adoptat de Parlament in nici 30 de ore de la inceperea procedurii, cu o majoritate zdrobitoare de 346 de voturi. Opozitia nu a reusit sa treaca niciun amendament, dar batalia politica abia incepe, in contextul in care Victor Ponta sustine ca presedintele tarii va retrimite actul normativ in Parlament.
"Exista o explicatie pentru care bugetul a fost adoptat mai repede, pentru ca nu prevede taieri, in sfarsit nu se mai taie de la oameni. Din pacate, cred ca o sa ne mai intalnim inca o data, desi nu este vointa mea, evident. Exista un om in Romania care este mai 'separat' decat ceilalti 20 de milioane si are dreptul de a opri promulgarea bugetului", a declarat premierul Victor Ponta, in plenul reunit al Parlamentului, dupa finalizarea votului.
Plenul Parlamentului a votat, marti, intr-o ora, toate articolele si anexele proiectului de lege a bugetului de stat pentru anul 2014. Lucrarile Parlamentului aiu continuat miercuri, cu dezbaterea bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2014 si votul final pentru fiecare din cele doua bugete.
Un buget de 100 de miliarde de lei
Bugetul de stat pe 2014 prevede venituri totale de 100,93 miliarde lei, mai mari cu 4,8% fata de 2013, cheltuieli totale de 119,25 miliarde lei, in crestere cu 3,41%, si un deficit de 18,32 miliarde lei.
Veniturile fiscale sunt de 85,72 miliarde lei, in crestere cu 6,7% comparativ cu programul actualizat pe 2013, din care incasarile din impozitul pe profit -... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 14:15
Plenul Parlamentului a votat marti toate articolele si anexele proiectului de lege a bugetului de stat pentru anul 2014. Lucrarile Parlamentului vor fi reluate miercuri cu dezbaterea bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2014 si votul final pentru fiecare din cele doua bugete.
Bugetul de stat pe 2014 prevede venituri totale de 100,93 miliarde lei, mai mari cu 4,8% fata de 2013, cheltuieli totale de 119,25 miliarde lei, in crestere cu 3,41%, si un deficit de 18,32 miliarde lei. Veniturile fiscale sunt de 85,72 miliarde lei, in crestere cu 6,7% comparativ cu programul actualizat pe 2013, din care incasarile din impozitul pe profit - 11,345 miliarde lei, mai mari cu 5,31%, impozitul pe venitul persoanelor fizice - 23,73 miliarde lei, in crestere cu 5,07%, TVA - 54,62 miliarde lei, in crestere cu 3,43%, accize - 22,87 miliarde lei, in urcare cu 15,74%.
Cheltuielile de personal se cifreaza la 20,57 miliarde lei, mai mari cu 3,89%, cheltuielile cu bunuri si servicii vor scadea cu 0,57%, la 4,46 miliarde lei, cheltuielile cu dobanzile cresc cu 5,41%, la 10,2 miliarde lei, iar subventiile sunt de 4,13 miliarde lei, in crestere cu 19,98%. mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 07:50
Camera Deputatilor si Senatul au adoptat, marti, in mai putin de o ora, toate cele 52 de articolele ale proiectului de buget pe 2014, neacceptand niciun nou amendament, parlamentarii urmand sa ia in discutie anexele bugetului.
Parlamentarii au adoptat, pana la ora 19.00, aproximativ jumatate din anexele la Buget
Deputatii si senatorii au adoptat, marti, pana la ora 19.00, aproximativ jumatate din anexele proiectului bugetului de stat pe anul 2014, parlamentarii PDL sustinand fara succes cele cateva sute de amenadamente respinse de Comisiile de buget.
"Intrati in cartea recordurilor cu cel mai rapid buget adoptat", i-a spus liderul deputatilor PDL Mircea Toader presedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, care conduce sedinta.
Un alt democrat-liberal, Cezar Preda, s-a aratat nemultumit de faptul ca ministrii care asteptau sa fie dezbatute anexele ministerelor lor discutau intre ei. "Domnul Nicolaescu a vorbit tot timpul cu domnul Dragnea. Ministrii parca ar trebui macar sa mimeze ca sunt interesati de bugetul asta", a spus, de la tribuna Parlamentului, Cezar Preda.
Dezbaterea anexelor de la bugetul de stat a inceput la ora 15.00, iar dupa patru ore plenul reusise sa voteze aproape jumatate din ele. Anexa Ministerului Dezvoltarii Regionale inca nu a fost adoptata deoarece opozitia avea aproape 1.000 de amendamente respinse care erau sustinute de initiatori.
Deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu a fost singurul care a sustinut mai multe amendamente, dar acestea au... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 19:49
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, inaintea sedintei plenului reunit al Parlamentului in care se dezbate proiectul de buget pe 2014, ca bugetul se voteaza "in conditiile negociate cu FMI si CE".
"Vreau sa fim totusi rationali si sa nu intram in panica. Bugetul se voteaza, intra acum, in discutia Parlamentului, in conditiile negociate de noi cu FMI si CE. Adica ne tinem de cuvant si asa e normal si se va vota in toate datele sale negociate de Guvern cu institutiile internationale", a spus Ponta.
El a precizat ca, dupa ce va fi votat de Parlament, bugetul pe 2014 va pleca la presedintele Traian Basescu, pentru promulgare.
"O sa vedem daca pentru prima data in 24 de ani presedintele nu va promulga bugetul, nu vreau sa anticipez", a spus Ponta.
El a subliniat ca Guvernul are capacitatea de a tine lucrurile in mana din punct de vedere financiar si bugetar.
"O sa trecem si peste aceasta criza", a adaugat Ponta.
Premierul a precizat, raspunzand unei intrebari, ca articolul care prevede ca incasarile din accize se constituie ca venituri la stat si vor merge la autostrazi va ramane in proiectul de buget.
"Sigur ca da, e prevazut foarte clar, bugetul Departamentului pentru marile proiecte in care intra CNADNR. Azi la ora 12.00, in fata grupurilor USL, dupa care voi merge si la celelalte grupuri, daca doresc, voi prezenta strategia de investitii pentru autostrazi - ce avem acum in lucru si ce incepem in 2014", a spus Ponta.
Presedintele Traian Basescu a... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 11:45
Premierul Victor Ponta va prezenta, marti, proiectul legii bugetului pe anul 2014 in fata Camerelor reunite ale Parlamentului.
Dezbaterile privind proiectul Legii bugetului de stat si a proiectului Legii asigurarilor sociale vor incepe la ora 9,30, a anuntat luni Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor.
"Dezbaterea incepe maine dimineata (n.r. marti) la ora 9,30 cu prezentarea bugetului de stat si a principalilor indicatori din bugetul de stat de catre primul ministru. Dezbateri generale 98 minute, dupa care intram pe amendamente care din suma noastra, 10 secunde pentru fiecare deputat si senator, inseamna aproape 20 de ore de dezbatere cu o pauza maine intre 12,00-13,30 la solicitarea grupurilor PSD, PNL si PC pentru o intalnire cu primul ministru si cu membrii Guvernului a grupurilor reunite USL", a spus Zgonea.
Din cele 98 de minute, membrii PSD au alocate 40 minute, PNL - 25 minute, PDL - 12, PP-DD - 7, UDMR - 4 minute, minoritati nationale 3 minute, membrii PC - 5 minute si parlamentarii neafiliati au 2 minute.
Guvernului i se rezerva 50 de minute, pe care le utilizeaza la inceputul si la sfarsitul dezbaterilor.
"Cele mai importante prevederi ale bugetului se refera la faptul ca peste 5 milioane de pensionari (...) vor avea o crestere de 3,76%, poate ca nu suna impresionant, dar sa nu uitam ca au fost doi ani, 2010-2011, in care li s-a taiat din pensii. Nu doar ca am dat inapoi ceea ce li s-a taiat, dar si reusim in fiecare an sa adaugam ceva... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 09:49
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca isi doreste ca social-democratii sa isi pregateasca strategia parlamentara pentru adoptarea bugetulului, el aratand ca spera ca acesta sa si intre in vigoare pentru ca, altfel "sunt probleme".
"Vreau astazi sa pregatim strategia noastra parlamentara pentru urmatoarele zile, in primul rand pentru adoptarea bugetului. (...) Am vorbit si cu domnul Zgonea, va rog sa discutati si cu conducerea Senatului. Noi suntem pregatiti, ori azi, ori maine dimineata sa incepem dezbaterile in plen cat mai repede, sa adoptam bugetul si sa speram ca intra in vigoare pentru ca altfel inteleg de la fiecare dintre ministri ca sunt probleme destul de mari", a spus Ponta.
El a precizat ca in lipsa intrarii in vigoare a bugetului nu se vor putea da pensiile marite, nu se vor putea da hotararile judecatoresti la profesori si nu vor exista banii de cofinantare pentru fondurile europene.
"Ministrul Agriculturii mi-a spus ca nu putem sa dam subventiile in agricultura decat pe baza noii legi a bugetului. Deci cred ca foarte multe milioane de romani au nevoie de buget ca sa simta inca de anul acesta sau de la 1 ianuarie lucrurile bune care s-au intamplat si care trebuie sa se intample", a spus Ponta.
Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat ca spera ca dezbaterea la proiectul bugetului sa inceapa luni de la ora 18.00 in plenul Parlamentului si in zilele urmatoare parlamentarii sa lucreze de la 10.00 la miezul noptii, astfel incat... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2013, ora 14:46
Comisiile de Buget-Finante au adoptat, vineri seara, cu 23 de voturi "pentru", doua voturi "impotriva" si doua abtineri, proiectul Legii bugetului de stat pe 2014, cu amendamente. Amendamentele admise si cele respinse au fost cuprinse in anexe.
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, le-a multumit membrilor comisiilor pentru aprobarea bugetului in forma propusa de Guvern si in special pentru efortul depus impreuna in ultimele trei zile, cat au durat dezbaterile.
Voinea a transmis, totodata, rugamintea ca amendamentele sa fie trasmise pentru a putea fi cuprinse in Raport.
Proiectul bugetului de stat pe 2014 urmeaza sa intre in 3 decembrie in dezbaterea plenului reunit al Parlamentului. mai mult
Sambata, 30 Noiembrie 2013, ora 09:00
Premierul Ponta a cerut ministrilor ca, la 1 septembrie, sa se afle intr-un stadiu avansat pentru redactarea bugetului pe anul viitor, precizand ca documentul va fi discutat cu grupurile parlamentare, inclusiv cu PDL, iar noul acord cu FMI va fi prezentat Parlamentului in jurul datei de 9 septembrie.
"Am adresat in numele USL o invitatie la dialog si cu grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal despre bugetul pe 2014 si acordul cu Fondul Monetar International", a spus Ponta, in sedinta de guvern.
El a precizat ca ministrii se vor reuni, saptamana viitoare, in doua sedinte, respectiv cea obisnuita de guvern si una de "pregatire a toamnei".
Tot in aceasta toamna vor fi aprobate si proiectele de descentralizare a structurilor subordonate ministerelor Muncii, Sanatatii, Transporturilor, dupa modelul aplicat la reorganizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). mai mult
Miercuri, 21 August 2013, ora 15:04
Parlamentarii au adoptat dispozitiile generale din proiectul de buget pentru 2013, ce prevad venituri de 98,182 milioane de lei si cheltuieli de 116,359 de milioane de lei. In acest caz, deficitul bugetului de stat a ajuns la 18,176 de milioane de lei.
Fostul premier Mihai-Razvan Ungureanu a declarat ca Executivul a picat examenul bugetului si ca nu este nevoie de o armata de specialisti guvernamentali ca sa inventeze noi taxe si impozite.
La randul sau, presedintele Comisiei de buget din Camera, Dan Radu Rusanu, a declarat ca au fost depuse peste 13.500 de amendamente la buget si ca ar fi fost necesar de un al doilea buget, pentru a satisface aceste amendamente.
Parlamentarii au inceput negocierile pe baza proiectului de buget pentru 2013, prezentat de premierul Victor Ponta, in fata Camerelor reunite. Ponta a declarat ca in buget sunt sume mai mari pentru investitii si ca este un sustinator al cotei unice.
Proiectul de lege a bugetului de stat pentru 2013 a fost adoptat vineri de Comisiile parlamentare reunite de buget-finante cu 23 voturi pentru, 5 impotriva si 3 abtineri.
Proiectul de buget pe anul 2013 este fundamentat pe un Produs Intern Brut de 623,314 miliarde lei, o crestere economica de 1,6%, o inflatie medie anuala de 4,3%, un curs mediu de 4,5 lei/euro si un deficit bugetar consolidat de 2,1% din PIB - 13,394 miliarde de lei.
In proiectul de buget sunt prevazute sume pentru reintregirea salariilor bugetarilor si pentru indexarea pensiilor cu... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 16:36