Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Liviu Voinea: Sanatatea este al doilea sector ca pondere a cheltuielilor bugetare

Liviu Voinea: Sanatatea este al doilea sector ca pondere a cheltuielilor bugetare


Sanatatea este al doilea sector ca pondere a cheltuielilor bugetare, primul fiind asistenta sociala, care include pensiile, a declarat joi la Parlament ministrul pentru Buget, Liviu Voinea.

"(La Sanatate - n.r.) 4,3% este propunerea noastra pentru anul 2014 comparativ cu 4% pentru 2013. Daca luam in calcul arieratele 4,2% pe 2013. Raportat la 6% din PIB, este putin raportat la media europeana care este tot in jur de 6%, este iarasi putin. Trebuie sa ne uitam la prinderea cheltuielilor bugetare pentru Sanatate din totalul cheltuielilor bugetare si aceasta a crescut constant. Daca in 2010 era 9,6%, in 2012 era 10,7%, urmand ca anul viitor sa reprezinte 12,2%.

Sanatatea este al doilea sector ca pondere totala a cheltuielilor bugetare, primul este asistenta sociala care include in primul rand pensii. Sanatatea este o prioritate si acest lucru se vede in alocarea bugetara pentru acest sector. 12,2% din bugetul Romaniei pentru Sanatate, 12,2% media europeana a cheltuielilor pentru Sanatate. Raportat la media europeana, suntem exact acolo ca procent din cheltuielile totale ale bugetului", a explicat ministrul, intr-o dezbatere.

Potrivit acestuia, cheltuielile in Sanatate pe post finantat au crescut de la 95.000 lei in 2009 la 160.000 lei in 2014.

Demnitarul a sustinut ca a propus sindicatelor din domeniul sanitar sa existe o bugetare pe baza de performanta, iar cresterile viitoare ale bugetului Ministerului Sanatatii sa fie raportate si conditionate de nivelul de atingere al unor indicatori de performanta. Scopul este a vedea daca aceasta crestere a finantarii produce si rezultatele asteptate, in sensul imbunatatirii calitatii serviciilor, a precizat Voinea.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1618 ori