Coronavirusul poate veni insotit de frica, teama, anxietate, depresie, atacuri de panica. Chiar daca nu va stiti bolnavi, totusi frica de a nu lua acest virus precum si teama de a nu fi cumva pus in carantina, pot constitui adevarate traume.
De aceea, avem cativa pasi simpli prin care sa ne descotorosim de frica de boala dar si de sentimentul ciudat de izolare simtit in cazul carantinarii impuse de autoritati.
1. Urmariti stirile, urmati instructiunile, dar nu va intoxicati cu informatii. Informatiile sunt foarte utile, daca ma invata ce am de facut. Insa, excesul de informatii va poate insufla o seama intrega de tulburari de natura psihica.
2. Priviti lucrurile din perspectiva optimista. Ok, trebuie sa stau inchis in casa doua saptamani, sau cine stie, poate chiar o luna. Ce pot face in aceasta perioada, pentru a-mi usura trecerea timpului?
In primul rand, poate ar fi cazul sa ma gandesc ca sunt obligat de autoritati sa stau la domiciliu, pentru binele meu si al familiei mele. Nu stau inchis pentru ca sufar de o boala grava, pentru ca mi-am rupt piciorul, sau sunt sub un tratament ingrozitor.
3. Care sunt persoanele ce se pot bucura de acest timp petrecut in casa? Sotia, copilul, parintii, prietenii, vecinii. Astfel, statul in casa se poate transforma intr-un timp de calitate petrecut impreuna cu cei dragi. Poate fi timpul sa va demonstrati dragostea pentru familie, ascultandu-le povestile, temerile.
Copilul se va bucura cu siguranta daca va veti juca... mai mult
Vineri, 17 Aprilie 2020, ora 15:51
Este extrem de greu sa iti asumi faptul ca ai o problema. Este mult mai simplu sa iti spui ca problema provine de la angajati sau investitori. Dar, daca ar trebui sa fii sincer, ai gandi la fel?
Foarte multe persoane aflate in pozitii de management cauta vinovatii in pozitiile superioare sau inferioare din cadrul companiei. De ce o fac? Pentru ca este mult mai simplu sa cauti vinovati in afara decat sa cauti in interiorul tau.
De foarte multe ori poti avea dreptate, gasind factorii negativi in exterior, dar ce si cum faci, atunci cand, negasindu-i la altii, trebuie sa ii cauti inauntrul tau?
Greu de raspuns la aceasta intrebare. Iata care ar putea fi problemele de echilibru interior:
o stare de melancolie si ai sanzatia ca esti tot timpul dus pe ganduri si nu ai chef sa faci nimiccrezi ca ceilati (investitori, superiori, manageri sau angajati), comploteaza impotriva ta- crezi ca orice ai face, nimeni nu isi va schimba comportamentul fata de tine sau de companieai senzatia ca esti barfit sau judecatai probleme cu somnul, alimentatia, viata sexuala, interactiunile socialeai senzatia ca nimic nu iti mai face placereai frica ca nu cumva sa iti ia postul sau sa te inlocuiascaai atacuri de panicanu mai vrei sa pleci nicaieri, vrei sa te culci la firma ca nu cumva sa nu se intample ceva gravai ganduri despre moarte sau despre a te sinucide
Daca te regasesti in oricare dintre descrierile de mai sus sau in altele similare, este cazul, sa apelezi la un ajutor... mai mult
Vineri, 21 Februarie 2020, ora 13:29
Depresia a ajuns una dintre cele mai intalnite boli psihice si, odata cu trecerea timpului, numarul celor care ajung sa sufere de aceasta boala creste intr-un ritm alarmant.
Uneori, poate fi greu pentru persoana care sufera de depresie sa constientizeze ca are, de fapt, o problema de ordin psihic. De cele mai multe ori bolnavul prefera sa creada ca problemele sunt de fapt in alta parte. Ca suferinta lui este provocata de altcineva sau de altceva.
Ce este interesant la depresie este faptul ca sunt foarte multe manifestari, usor ciudate, ce pot fi, uneori, confundate cu alte boli. Printre aceste ciudatenii alte depresiei, putem aminti de:
Obsesia pentru starea de sanatate si credinta ca sufar de o boala incurabila, pe care nimeni nu reuseste sa mi-o diagnosticheze. Sau exista de fapt un diagnostic, dar imi este ascuns.Frica sau spaima de a ma intalni cu cineva anume, sau lipsa dorintei de a ma vedea cu oricineObsesia pentru curatenie, pentru ordine sau pentru igiena personalaPlansul facil, ce se poate porni in cele mai stanjenitoare situatiiFrica de a nu face un atac de cord sau un atac cerebral in urma unei crize de furieFrica de a nu face ceva rau persoanelor la care tin: parinti, sotie, copilFrica de a nu face un gest necugetat (a omora pe cineva sau a ma sinucide), in urma unei crize de furie sau de deznadejdeFrica de a nu fi concediatSpaima ca nu sunt bun in ceea ce fac si teama ca ceilalti sa nu isi dea seama de astaFrica de a iesi din casaFrica de a vorbi in... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2019, ora 11:52
Oamenii care practica sporturi extreme sunt fascinanti, oamenii care isi risca viata in jobul de zi cu zi sunt demni de tot respectul, iar cei care isi asuma cele mai mari riscuri financiare cand iau decizii pentru afacerea lor au cele mai mari sanse de a atinge succesul.
Toate acestea tin de instinctul de conservare, un mecanism ce functioneaza diferit pentru fiecare om si care ne defineste, pana la urma.
Si totusi, cand prea mult este prea mult? Sau, oare de ce unii dintre noi nu indraznim sa ne asumam nici cele mai mici riscuri? Unde e normalitatea?
Instinctul de conservare exagerat poate avea la baza o stare anxioasa, o depresie, o tulburare paranoida, sau o tulburare obsesiv-compulsiva.
Cum de altfel, in spatele unei nepasari, se poate afla o tulburare de personalitate psihopata sau o tulburare narcisica.
Ce inseamna sa fii o persoana echilibrata, in privinta instinctului de conservare?
Orice persoana trebuie sa tina cont de faptul ca, dincolo de afectiunile psihice ce pot exacerba sau inhiba instinctul de conservare, putem spune ca, un om echilibrat este acela la care acest instinct se manifesta ca un mecanism de aparare adaptativ.
Asta inseamna ca trebuie sa ne raportam la situatiile de viata intalnite, incercand sa gasim rezolutiile ce ne pot ajuta cel mai mult, cu cel mai putin efort.
Altfel, anumite probleme de viata pot duce la dezechilibre mai mari sau mai mici, ale instinctului de conservare. Acestea pot fi:
decesul cuiva... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2019, ora 16:05
Sindromul impostorului a fost descris pentru prima data in anul 1978 de doi psihologi: P.R. Clance si Suzanne A.Imes, ce au vorbit despre teama si incapacitatea anumitor adulti de a-si accepta realizarile.
Independent de faptul ca au muncit foarte mult pentru ceea ce au realizat, ei pot avea frica de a nu fi deconsiparati de cei din jur, putand ajunge sa isi piarda rolul sau statutul social.
De foarte multe ori, cei care sufera de acest sindrom pot crede ca succesul lor se datoreaza mai degraba norocului sau unei conjuncturi favorabile, decat muncii asidue depusa de ei. De aceea, pot avea tendinta de a sta tot timpul cu inima stransa, considerand ca, mai devreme sau mai tarziu, cineva isi va da seama ca nu merita ceea ce au si ii vor da de gol.
Diagnosticul nu poate fi valabil pentru toti cei care au atins o anumita pozitie sociala. Noi vorbim doar despre cei care au muncit foarte mult pentru realizarile lor, insa, raman in permanenta cu teama ca nu au facut niciodata indeajuns de mult pentru ceea ce au. In aceasta clasa nu pot fi inclusi cei care au atins anumite pozitii in firma prin: inselaciune, santaj, oportunism sau cei care nu au atins nivelul de profesional si de performanta caracteristic postului ocupat.
Din perspectiva psihologica, poate fi destul de greu de indentificat care sunt cei care sufera cu adevarat de acest sindrom si cine sunt cei care chiar pot fi numiti impostori. In acest sens, un prim element de evaluare consta in a pune intr-o balanta... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2019, ora 11:45
Din perspectiva psihologica, au fost enuntate o seama intreaga de teorii ce s-au apropiat mai mult sau mai putin de adevar. Insa, din experienta, va pot spune ca nu exista, in stricto sensu, criza varstei de mijloc!
Exista doar doua tipuri de criza. Criza legata de asteptarile de la propria persoana si criza legata de asteptarile pe care le avem de la ceilalti.
Iar aceste crize nu au nimic de a face cu varsta, nivelul de inteligenta, nivelul de cultura, nivelul social sau financiar, sexul sau orientarile religioase. Totul tine de alchimia individului, de modul in care intelege sa isi construiasca viata, dar si de felul in care reuseste sa isi indeplineasca dorintele si asteptarile.
In ambele situatii, asteptarile nerealiste sunt cele care imbolnavesc omul iar bolile de care poate ajunge sa sufere nu sunt putine.
Insa, este bine sa vedem care pot fi asteptarile nerealiste, ce se pot confunda cu o criza a varstei:
Elemente care tin de familie:
Nu sunt multumit de familia de origine, de statutul pe care mi l-au oferit acestiaCerturile, scandalurile, adictiile, lipsurile, cu care m-am confruntat in copilarie, ma afecteaza si acum si ma fac sa cred ca nu voi fi niciodata fericit, indiferent de ce am realizat sau de ce voi realizaConsider ca nu sunt apreciat, iubit, stimat, inteles, sprijinit sau satisfacut de familia meaNu am o partenera alaturi de care sa imi fac o familieIubesc pe cineva ce nu ma iubesteNu reusesc sa imi cresc copilul asa cum cred eu ca ar... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 13:17
Foarte multe persoane raman la aceeasi firma eventual pe acelasi post ramanand intr-o stare de asteptare perpetua. Unii nu stiu de ce iar altii iti pot enumera zeci de motive pentru care o fac.
Insa toti se pot plange de faptul ca nu sunt platiti pe masura efortului depus sau ca nu sunt apreciati pentru calitatea muncii efectuate.
Din perspectiva psihologica, pot exista anumiti factori pentru care o persoana, indiferent de cat ii este de greu, nu isi schimba jobul. In acest sens putem aminti urmatoarele elemente:
Frica de un nou inceputTeama ca in alta parte nu va putea face fataSindromul impostoruluiTeama ca nu va fi cababil sa invete lucruri noiTreama ca nu va fi acceptat intr-un alt mediuTeama de a nu pierde ceea ce a realizat pana acumO stima de sine scazutaO relatie de cuplu cu problemeLipsa unei relatii de cupluStudii neterminate sau lipsa studiilorProbleme de sanatateVarstaEtnia
Insa, pentru a intelege mai bine, putem spune ca, in spatele acestor temeri, se pot afla o seama intreaga de afectiuni psihice, cum ar fi:
DepresieAnxietateTulburare bipolaraTulburare paranoidaTulburare schizoidaTulburare borderlineTulburare de personalitate dependentaTulburare de personalitate evitanta
Care sunt riscurile ce pot aparea in cazul in care o persoana ramane prea mult timp intr-un job care nu ii face placere sau care nu il reprezinta?
Problemele cu care se poate confrunta un angajat nemultumit dar caruia ii este frica sa isi schimbe jobul, pot fi:... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2019, ora 11:29
Tehnologia este o minune a zilei de astazi, dar si un element care ne poate subjuga, efectiv, si poate accentua depresiile. Spre exemplu, telefonul mobil: el creeaza dependenta de Facebook, WhatsApp, selfie-uri sau, mai rar, de propriul copil (atunci cand exista acces la camere video amplasate fie in casa, pentru a supraveghea bona, fie la gradinita).
Pentru dotarea creselor si gradinitelor cu camere video exista deja un proiect de lege. Acesta a fost gandit dupa nenumaratele incidente petrecute in cadrul institutiilor de invatamant.
Iar atunci cand vorbim de copii de varste foarte mici, parintilor le este aproape imposibil sa afle daca sunt sau nu bine ingrijiti. Daca sunt sau nu bine educati.
Evident, introducerea camerelor va ajuta parintii sa isi stie copiii in siguranta, bine ingrijiti si educati.
Insa, aceasta procedura poate avea, din perspectiva psihologica, si viciile ei, cum ar fi:
- anumiti parinti pot dezvolta comportamente obsesiv compulsive, comparabile cu verificatul fara motiv al telefonului sau al retelelor de socializare. Ceea ce poate duce la anxietate, depresie, sau atacuri de panica. Oricat de bine ar fi acoperit spatiul de acele camere, un parinte ce trebuie sa fie atent si la ceea ce lucreaza, poate interpreta un mic gest, caracteristic interactiunilor dintre copii, ca si gest de agresiune. Iar de la aceasta interpretare, la starea anxioasa, depresie sau atac de panica, nu este decat un foarte mic pas.
- interferentele parintilor cu... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2019, ora 11:52
Rata depresiei a crescut exploziv in randul multinationalelor ajungand sa afecteze, o spun studiile, pana la 37% din personal.
De ce se intampla acest proces? Care sunt cauzele? In conditiile in care se considera ca, odata cu venirea multinationalelor, salariile vor creste, conditiile de lucru la fel, iar aceste aspecte trebuiau sa duca la o satisfactie crescuta in randul angajatilor.
La inceput asa a fost. Insa, odata cu trecerea anilor, rata depresiei a crescut din urmatoarele motive:
1. Management defectuos bazat pe un sistem "dictatorial". In primii ani, cresterea salariilor acoperea aceste lacune manageriale, insa, odata cu trecerea timpului lucrurile s-au degradat. Stiti cum se spune: omul nu pleaca din cauza companiilor ci din cauza managerilor.
2. Suprasarcina profesionala si timpul petrecut la lucru. Spre deosebire de tarile occidentale timpul petrecut la lucru este intre 9-11 ore, ceea ce este exagerat. Deasemenea, sarcinile, tocmai datorita managementului defectuos, sunt exagerate. Se incearca sa se rezolve probleme multiple cu putini oameni, pentru ca, bugetul departamental sa arate bine in Excel.
3. Trainingul personalului este departe de nevoile adevarate. Au aparut programe de training importate din exterior, sustinute de traineri formati "peste noapte", ce nu au nici o legatura cu felul romanilor de a fi. La acest punct este bine sa subliniem urmatoarele elemente:
a) Training-ul, spre deosebire de scolarizarea normala, trebuie sa dezvolte... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2019, ora 14:40