Rosia Montana poate sa atraga fonduri europene in perioada 2014-2020, Romania avand posibilitatea sa obtina de la UE de noua ori mai mult decat suma obtinuta din exploatarea aurului de la Rosia Montana, potrivit ONG-uri si sindicalistilor confederatiei "Cartel Alfa" .
"Pentru ca in perioada 2014-2020 vor fi si mai multi bani, Rosia Montana se poate dezvolta si poate sa atraga fonduri pe agricultura, pe antreprenoriat, pe turism", a declarat, joi, Irina Pop reprezentant al Fundatiei PACT si al Retelei RuralNet, intr-o conferinta sustinuta impreuna cu reprezentantii Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa" si ActiveWatch pe tema locurilor de munca de la Rosia Montana.
Irina Pop a aratat ca "din fonduri europene, in urmatorii sapte ani, Romania ar putea obtine cam de noua ori mai mult decat toata suma care s-ar putea obtine din exploatarea aurului de la Rosia Montana".
Potrivit Irinei Pop, deciziile privind modul in care urmeaza sa fie alocate fondurile europene din perioada 2014-2020 nu au fost inca luate. "Deciziile privind modul in care se vor aloca acesti bani nu sunt inca luate, ceea ce inseamna ca decizia este acum in mainile Guvernului. Este o decizie politica despre cum vor fi alocati acesti bani", a spus Pop, dupa prezentarea catorva solutii pentru crearea de locuri de munca in Rosia Montana.
Irina Pop a mai aratat ca, in paralel cu atragerea fondurilor europene, "este esential sa se dezvolte infrastructura si serviciile in zona" si, nu in ultimul... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 08:46
"Interesul national nu poate fi supus niciunui compromis. Trebuie sa ne aparam interesele nationale", a spus Victor Ponta, in cadrul unui discurs sustinut in cadrul Parlamentului, pe tema pozitiei Romaniei in negocierile pentru bugetul UE.
Declaratia vine ca replica la ideea sustinuta de presedinte, pentru "gasirea unui compromis la Bruxelles".
Romania ar fi avantajata de o propunere initiala de buget a Comisiei Europene, dar cei doi oficiali romani au pozitii diferite privind utilizarea dreptului de veto al Romaniei in cadrul negocierilor care vor fi purtate in cadrul Consiliului European de joi si vineri.
Negocieri feroce pentru bugetul 2014-2020. Va ajunge UE la un acord in aceasta saptamana?
Presedintele Traian Basescu si-a exprimat marti pozitia sa privind "negocierile complexe" pe Cadrul Financiar Multianual 2014-2020.
Basescu, despre bugetul UE: Trebuie sa gasim un compromis la Bruxelles LIVE
Business24 va prezinta cele mai importante declaratii ale premierului Victor Ponta:
- In functie de deciziile din perioada urmatoare, fiecare agricultor din Romania va stii care este sprijinul care il primeste prin plati directe, fiecare autoritate va stii ce fonduri poate accesa prin fondurile coeziune. Fiecare Universitate si ONG poate stii pe ce fonduri poate functiona in 2014-2020.
- Este de datoria guvernului sa informeze Parlamentul. Aceasta e acea unica institutie in care sunt reflectate toate interesele electoratului. Este dreptul si datoria... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 13:27
Valeriu Zgonea, Presedintele Camerei Deputatilor, considera ca Romania este stabila din punct de vedere macroeconomic, desi are cea mai proasta absorbtie a fondurilor europene, ceea ce a facut ca tara noastra sa "intre in cartea de istorie".
"Romania sta cel mai prost in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, iar din acest motiv am reusit sa intram si in cartea de istorie. Pe de alta parte, tara noastra beneficiaza de stabilitate macroeconomica, lucru care este foarte important pentru situatia generala a unui stat. Mesajul pe care doresc sa il transmit din partea domnului prim-ministru Victor Ponta este acela ca toate institutiile statului si-au fixat ca obiectiv major promovarea cresterii economice, Romania avand nevoie, la ora actuala, de un buget de investitii, si nu de un buget de austeritate. Bugetul de investitii poate stimula cresterea economica si crearea de noi locuri de munca", a declarat Valeriu Zgonea, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, au fost identificate cinci zone cheie pentru a asigura dezvoltarea sustinuta a Romaniei.
"Este vorba in primul rand de modernizarea administratiei, pentru a deveni cat mai flexibila si a raspunde nevoilor cetatenilor. De asemenea, trebuie promovate investitiile in tehnologia informatiei si in sectorul digital, in paralel cu modernizarea agriculturii si accesul la energie cat mai ieftina. De asemenea, in perioada imediat urmatoare vrem sa facem un parteneriat intre Parlament si asociatiile care reprezinta... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 15:55
Premierul Romaniei a anuntat ca rezultatele auditurilor pe care Comisia Europeana le-a realizat pentru perioada 2009-2011, nu vor fi "imbucuratoare". In urma acestor verificari, Romania va trebui sa accepte corectii financiare, care pot ajunge chiar la nivelul de 175 de milioane de euro pentru POSDRU.
Ponta a mentionat ca aceste corectii nu inseamna pierderea banilor, deoarece sumele respective pot fi realocate altor programe. In cazul POSDRU, corectia va fi suportata din buget.
El a precizat ca aceste declaratii vin in urma discutiilor pe aceasta tema cu comisarul european pentru Politica Regionala, Johanes Hahn, scrie Mediafax.
"Vom primi rezultatele oficiale ale auditurilor, rezultate care nu sunt imbucuratoare pentru ce s-a derulat intre 2009-2011, iar solutia, alaturi de masurile care s-au luat deja pentru imbunatatirea sistemului de accesare, va fi din partea Romaniei de acceptare a unor corectii financiare pe care, odata ce le consideram din partea romana ca fiind acceptabile, putem sa ajungem la deblocarea efectiva a programelor", a declarat Victor Ponta.
Premierul a afirmat anterior ca nu a fost inca anuntat oficial de presuspendarea unor programe finantate de UE si ca nu intelege "marea fericire morbida" a fostilor guvernanti, avand in vedere ca problemele rezulta din modul de derulare a programelor in 2011-2012, in mandatul fostului Guvern.
"Nu avem inca nicio comunicare oficiala, intai se comunica pe surse la presa din Romania. Eu nu inteleg... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 10:47
Premierul Victor Ponta si-a aratat disponibilitatea de a merge impreuna cu presedintele Basescu la Bruxelles pentru a avea intrevederi cu presedintele CE, Jose Manuel Barroso, si cu alti comisari europeni, pentru a evita sanctionarea Romaniei in cazul utilizarii neregulamentare a fondurilor UE.
Ponta a facut aceasta declaratie dumnica seara, intr-o emisiune la Realitatea TV, el subliniind totodata faptul ca s-au facut audituri privind folosirea banilor europeni din 2009 pana in noiembrie 2011, iar neregularitatile semnalate pot aduce sanctiuni, fapt care, in opinia sa, constituie cel mai mare pericol al acestei toamne.
El a mai precizat ca "este foarte posibil sa primim sanctiuni" cum ar fi corectii financiare, intreruperi sau suspendari de fonduri, si de aceea ar trebui depuse eforturi pentru evitarea impunerii lor.
Ponta a afirmat ca deocamdata nu l-a contactat pe Traian Basescu pentru ca "n-a avut ocazia", deoarece acesta abia s-a reintors la Cotroceni, dar este dispus s-o faca.
"Oricand va fi vorba de discutat asa ceva, voi discuta", a spus primul-ministru. mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 10:03
Premierii statelor UE prezenti la Bucuresti pentru discutii privind alocarile europene pentru 2014-2020 vor semna la finalul dezbaterii o Declaratie comuna in care vor insista pentru mentinerea unui "nivel corespunzator" al finantarii, in scopul cresterii economice si crearii locurilor de munca.
Prin acest mesaj comun care se preconizeaza sa fie agreat, statele membre ale grupului "Prietenii coeziunii" urmaresc sustinerea unui nivel corepunzator de finantare a politicii alocarilor, pentru garantarea raspunsului adecvat la nevoile specifice ale tarilor membre si regiunilor UE, se arata intr-un document oficial al reuniunii.
"Se va evidentia ca politica de coeziune este un instrument investitional care raspunde pe deplin atingerii obiectivului de crestere si crearea locurilor de munca la nivelul UE", se arata in document.
Premierii statelor membre UE prezenti la Bucuresti vor pregati astfel un demers comun, in perspectiva discutiilor de la Consiliul European, din 28 - 29 iunie, unde va fi analizat cadrul financiar multianual al UE.
Guvernul roman a anuntat anterior ca la Bucuresti se vor afla reprezentanti la nivel inalt din Bulgaria, Cehia, Cipru, Croatia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania, precum si ai Comisiei Europene.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, are programate intalniri cu presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta si va participa la randul sau la... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2012, ora 11:13