Consilier Ponta: Scaderea investitiilor este cauzata de reducerea lucrarilor din constructii

Marti, 03 Septembrie 2013, ora 15:22
1736 citiri
Consilier Ponta: Scaderea investitiilor este cauzata de reducerea lucrarilor din constructii

Scaderea investitiilor nete in semestrul I 2013 fata de semestrul I 2012 cu 2,3% apare in exclusivitate din cauza reducerii lucrarilor de constructii noi cu 17%, relativ normala intr-o perioada postcriza, dar aceasta este neconcludenta, intrand in marja de eroare de 3%, precizeaza marti Cristian Socol, consilierul personal al premierului Victor Ponta pe probleme macroeconomice, intr-o declaratie pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, investitiile in utilaje, inclusiv mijloace de transport, au crescut cu 15% in aceeasi perioada, iar la capitolul "Alte cheltuieli" cresterea este de 6%.

"Scaderea este una mica, neconcludenta, intrand in marja de eroare de 3%. Scaderea de lucrari de constructii noi in domeniul privat provine din faptul ca inca exista un stoc important de cladiri pentru care nu se gasesc cumparatori (un efect al crizei).

Pe partea de lucrari de constructii noi in sectorul public, inca din 2012, am spus stop investitiilor ineficiente in cladiri, (...) patinoarelor fara gheata, toaletelor de zeci de mii de euro in scoli fara elevi. (...)

Vaicarelile legate de taierile in cheltuielile de investitii publice sunt total nejustificate, mai ales in contextul in care vorbim de taieri la investitiile cu efecte de multiplicare aproape de zero sau negative. Din 2012 a inceput lupta cu risipa in domeniul investitiilor publice.

S-a stopat acordarea de bani pentru cele 45.000 de proiecte eterogene, multe dintre ele lipsite de o minima fundamentare tehnico-economica, cu efecte de multiplicare negative la nivel regional, economic, social si politic", arata consilierul primului-ministru.

Socol a anuntat ca este in desfasurare un program de prioritizare a investitiilor, realizat impreuna cu Banca Mondiala, si a adaugat ca pana la finalul lunii septembrie se va crea Directia de evaluare si monitorizare a investitiilor publice in cadrul Ministerului de Finante.

"Aceasta va avea ca sarcina stabilirea criteriilor de prioritizare a proiectelor de investitii, iar proiectele selectate vor fi bugetate multianual. Se va implementa o baza de date cu proiectele de investitii prioritizate atat la nivel central, cat si local, iar lista cu proiectele incluse va fi publicata pe website, alaturi de alocarile bugetare aferente pe 3 ani consecutivi. Niciun proiect de investitii nu va mai fi aprobat fara avizul directiei. In plus, viziunea noastra este de a transfera finantarea proiectelor eligibile din surse interne catre finantarea din fonduri europene, minimizand astfel cheltuielile suportate in viitor de la bugetul de stat", a explicat consilierul premierului.

Investitiile realizate in economia nationala au scazut cu 4,2% in trimestrul II 2013 fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, pana la 15,594 miliarde de lei (preturi curente), pe fondul scaderii lucrarilor de constructii noi cu 18,6%, potrivit datelor provizorii publicate marti de Institutul National de Statistica.

In primul semestru din acest an, investitiile s-au redus cu 2,3%, pana la 27,927 miliarde de lei (preturi curente) comparativ cu primele sase luni din 2012. Investitiile concretizate in lucrari de constructii noi, in semestrul I 2013, au insumat 12,031 miliarde de lei, reprezentand 43,1% din total, fata de 52% in semestrul I 2012. Investitiile in utilaje si mijloace de transport au insumat 13,504 miliarde de lei, reprezentand 48,3% din total, fata de 40,2% in semestrul I 2012.

Potrivit INS, ramurile in care s-a realizat un volum mai mare de investitii nete sunt in industrie si comert/servicii (comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#investitii Romania 2013, #constructii romania, #scadere investitii, #criza constructii , #Investitii