Declaratii contradictorii despre un nou acord cu FMI: Deci, avem sau nu nevoie?

Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 12:31
2318 citiri
Declaratii contradictorii despre un nou acord cu FMI: Deci, avem sau nu nevoie?

Presedintele Traian Basescu a anuntat, in luna noiembrie, intentia Romaniei de a incheia un nou acord preventiv cu FMI, in urma unei discutii cu premierul Ponta si Mugur Isarescu.

Totusi, seful BNR sugera, intr-o declaratie facuta la inceputul acestei saptamani, ca Romania nu ar mai avea nevoie de o asemenea intelegere. Avem sau nu nevoie de un nou acord?

Analistii financiari nu cred ca ratele pe care trebuie sa le plateasca Romania catre creditorii internationali sunt cauza schimbarii de pozitie a guvernatorului BNR.

"Nu vad nici o problema pentru Romania de a plati aceasta datorie catre FMI. Ea este cunoscuta, fara indoiala. Obligatia este prevazuta in buget. In ceea ce priveste BNR, are o rezerva de 32 de miliarde de euro deci are de unde sa plateasca banii. In plus, Romania se imprumuta destul de usor pe piata internationala in ultima perioada si daca situatia ramane, atunci nu vom avea nici o problema in a rostogoli datoria. Deci platim datoria veche si ne finantam in continuare pentru nevoile curente de pe piata", a explicat Aurelian Dochia pentru Business24.

Potrivit acestuia, cel mai probabil, guvernatorul vrea sa sublinieze ca Romania nu mai are nevoie de un acord cu FMI, insa o asemenea masura dovedeste prudenta si da semnale bune investitorilor.

In cadrul ultimei vizite in Romania a delegatiei FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, presedintele Basescu a anuntat ca a decis, impreuna cu premierul Ponta si guvernatorul BNR, incheierea unui nou acord cu FMI pentru "inca un an sau doi".

"Cred ca acesta este momentul potrivit sa analizam acordul existent si sa privim si la cateva elemente ale viitorului acord. Asa cum am discutat cu premierul si cu guvernatorul BNR, am decis sa avem un nou acord cu FMI pentru inca un an sau doi", a declarat presedintele Basescu, la inceputul intrevederii cu delegatia organismelor internationale in a sasea misiune de evaluare in cadrul acordului stand-by.

Ce spune, insa, guvernatorul BNR?

Totusi, Mugur Isarescu nu pare atat de convins de necesitatea unui nou acord. Guvernatorul a lasat de inteles, intr-o declaratie facuta la inceputul acestei saptamani, ca Romania nu mai are nevoie de o noua intelegere cu FMI.

"Deocamdata trebuie sa-l terminam pe acesta (n.r. Acord cu FMI). Si terminarea lui, discutarea acestui acord in luna ianuarie a acestui an si cu perspectiva de incheiere, probabil pozitiva, a acestui acord candva in prima jumatate, cred ca ofera un cadru suficient de bun de conlucrare pentru intreg anul 2013", a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intrebat cum vede un nou acord cu FMI.

Seful bancii centrale s-a eschivat sa comenteze pe marginea unui nou acord, argumentand ca nu se poate exprima intrucat nu este uzual sa se discute inainte de terminarea negocierilor.

Nu este prima declaratie de acest gen facuta de Mugur Isarescu. La inceputul lui 2012, seful BNR a reafirmat ca Romania ar trebui sa nu mai incheie un nou acord cu Fondul Monetar International pentru ca nu ar da un semnal bun pietelor. Noua ancora poate fi reprezentata de pacturile Uniunii Europene, a spus, la vremea respectiva, Isarescu.

Datoriile Romaniei, factor decisiv?

Romania trebuie sa ramburseze, in anul 2013, cea mai mare parte a imprumutului contractat la Fondul Monetar International. Banca Nationala a Romaniei (BNR) va scoate din vistierie 3,9 miliarde de euro, iar Ministerul Finantelor aproximativ un milliard de euro pentru datoria catre FMI.

Daca pana in acest an, bugetul de stat nu a fost afectat de plata ratelor pentru datoria catre FMI, in 2013 autoritatile trebuie sa gaseasca un milliard de euro.

Prima rata din imprumut, de aproape 2 miliarde de euro, a fost platita anul trecut, de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR). Bugetul de stat nu a fost afectat atunci, pentru ca Ministerul de Finante a avut de rambursat doar 120 de milioane de euro.

O misiune a Fondului Monetar International condusa de Erik de Vrijer se va afla la Bucuresti in perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a si a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discutie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale si politica monetara. Misiunea FMI va fi insotita de echipe de la Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Romania are in derulare un acord preventiv cu FMI si UE in valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decat in caz de necesitate.

#Isarescu declaratii FMI, #acord FMI Romania 2013, #Isarescu acord preventin Romania , #Imprumut FMI Romania