Romania va avea posibilitatea sa deschida pe propria raspundere anumite masuri din noul PNDR, pana in luna martie, cand va exista o aprobare "neoficiala" din partea Comisiei Europene, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, dupa intalnirea bilaterala cu Phil Hogan, comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala de la Bruxelles.
"Cea mai importanta discutie pe care am avut-o cu comisarul Phil Hogan s-a referit la stadiul in care se afla negocierile privind aprobarea PNDR 2014-2020. Sigur ca nu avem asteptari privind aprobarea oficiala a Programului in acest moment, pentru ca acest lucru nu se va intampla pana cand nu va fi aprobat bugetul la nivel european, dar in luna martie 2014 vom avea o aprobare neoficiala, pana atunci Romania avand posibilitatea sa deschida pe raspunderea statului membru anumite masuri - cele de investitii si cele pentru tinerii fermieri.
Ne-am angajat in fata fermierilor ca le vom pune la dispozitie fonduri europene din primele luni ale anului si vrem sa ne tinem de promisiune", a precizat ministrul Daniel Constantin, transmite Agerpres.
Seful MADR a participat luni la, Bruxelles, alaturi de secretarul de stat George Octavian Turtoi, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene Agricultura si Pescuit, unde a avut si o intalnire bilaterala cu comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii.
Tema dialogului bilateral s-a axat pe noua Politica... mai mult
Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 09:20
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, sustine, intr-un raspuns la o intrebare adresata de un senator PSD privind reducerea TVA la produsele ecologice, ca, potrivit unei Directive a Comisiei Europene, cota de TVA la toate produse alimentare nu se poate reduce sub 15% pana in 31 decembrie 2015.
Senatorul PSD Ovidiu Dontu i-a adresat recent o intrebare ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, privind premisele scaderii TVA pentru produsele ecologice, iar in raspunsul primit la mijlocul lunii noiembrie ministrul a aratat ca pana in 31 decembrie 2015 nu poate fi redusa sub 15% cota standard de TVA la toate produsele alimentare, dar si ca este nevoie de introducerea agriculturii ecologice in clasificarea CAEN, potrivit Mediafax.
In raspunsul lui Daniel Constantin privind reducerea TVA pentru produsele ecologice se arata ca in urma analizelor facute pentru sectorul paine, carne si produse din carne s-a constatat ca niciun stat european nu a aplicat aceasta masura.
"Studiile care au fost efectuate pana in prezent in vederea unor analize de impact releva dificultatea aplicarii unor masuri diferentiate de aplicare a reducerii TVA, cat si stabilirea unor metode de aplicare (Directiva 2006/112/CE/2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, cu modificarile si completarile ulterioare)", se mentioneaza in documentul citat.
Ministrul mai arata ca punerea in aplicare a unor masuri de reducere a TVA la produsele agroalimentare ecologice poate sa... mai mult
Joi, 04 Decembrie 2014, ora 10:19
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat joi, la Timisoara, ca Guvernul a aprobat o Hotarare pentru zootehnie prin care se aloca resurse importante pentru cresterea performantelor genetice, subliniind totodata ca aceste sume ar trebui cheltuite pana la sfarsitul anului.
"Este o realitate ca in productia vegetala lucrurile au mers mai bine nu doar la productia de baza, ci si la procesare, dar pe partea de productie zootehnica lucrurile nu au evoluat si din acest punct de vedere am venit cu o Hotarare de Guvern pentru zootehnie prin care investim in genetica. Dam posibilitatea tuturor fermierilor, in anumite categorii pe care noi le consideram importante pentru ei si pentru economie - aici ma refer la sectorul de taurine - sa achizitioneze juninci cu 50% plata de la bugetul de stat, pentru a investi in viitor. Este vorba de 5.000 de lei, care reprezinta 50% din costul pe care-l platiti. Vreau sa spun ca si pentru aceasta masura, dar si pentru berbecutii care se pot achizitiona in aceasta perioada, tot pentru a imbunatati genetica, vreau sa avertizez ca data limita pana la care se primesc dosare este de 10 noiembrie, pentru a da posibilitatea ca acesti bani sa fie cheltuiti pana la sfarsitul anului 2014', le-a transmis ministrul Agriculturii fermierilor, potrivit Agerpres.
Daniel Constantin a mai subliniat faptul ca suntem, in continuare, un exportator de materie prima, punctand ca agricultura a ajutat foarte mult la cresterea economica din 2013, cand s-a... mai mult
Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 11:55
Evaziunea fiscala la carne este de 30-40% din piata, in scadere de la peste 50% in urma cu doi ani, iar marfa care ajunge in depozite fara documente este greu de controlat de autoritatile sanitar-veterinare, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Evaziunea fiscala pe zona de carne, pe zona de importuri, s-a redus in ultimul timp. Aveam un procent de peste 50% in anul 2012, iar acum este de 30-40%, dar inca foarte ridicat. Este un semn insa ca institutiile care se ocupa ii fac datoria", a afirmat el.
Ministrul a adaugat ca atunci cand se vorbeste despre evaziune fiscala si despre marfa care intra in tara sau care ajunge in anumite depozite fara documente, partea de control sanitar-veterinar este mult mai usor de evitat de catre cei care fac evaziune.
El spune ca solutiile ca alimente alterate sa nu mai ajunga in rafturi sunt intarirea controalelor si combaterea evaziunii fiscale.
"Faptul ca astazi am vazut o retea intreaga scoasa la suprafata nu reprezinta decat un rezultat al faptului ca autoritatile isi fac datoria", a mai spus Constantin.
Anchetatorii fac perchezitii, miercuri, la peste 100 de adrese din Capitala si din mai multe judete, in cazul unei retele ai carei membri sunt suspectati de evaziune fiscala si spalare de bani, dupa ce ar fi livrat in magazine tone de produse din carne alterata.
Potrivit unor surse judiciare, perchezitiile, facute de procurorii DIICOT, vizeaza membrii unei grupari... mai mult
Miercuri, 12 Martie 2014, ora 14:47
Certificatele de producator, care permit prezenta comerciantilor in piete, depasesc productia agricola in sine si vor fi inlocuite cu atestate, eliberate tot de primarii, dar cu avizul asociatiilor de profil, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Vrem sa schimbam modalitatea prin care se acorda certificatele de producator si sa le inlocuim cu un atestat de producator si un carnet de producator. Ne dorim eliminarea, cat mai mult posibil, a intermediarilor din piete. Avem o ordonanta de urgenta care este pe traseul de avizare la celelalte ministere si care sper sa intre cat mai repede in sedinta de Guvern. Procesul de avizare a durat mai mult pentru ca vrem sa tinem cont de parerea Asociatiei Comunelor din Romania, de toate ministerele, care si-au exprimat mai multe puncte de vedere decat ne asteptam", a afirmat Constantin.
Certificatul de producator se elibereaza de catre primarii
"Venea producatorul agricol, solicita, demonstra ca lucreaza si obtinea certificatul de producator. Am constatat ca din pacate sunt in piata mult mai multe certificate de producator decat productiile pe care le avem, Din pacate, sunt oameni care n-au productie, dar au certificate de producator, iar adevaratii producatori nu au loc in piata de ei. Vrem sa securizam zona aceasta, atestatul de producator va fi eliberat de primarie, dar si cu avizul asociatiilor de producator", a adaugat el.
Astfel, cel care vine la primarie si spune ca are cinci hectare cu cartofi va... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2013, ora 15:59
Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege care stabileste ca arendasii, vecinii, tinerii fermieri, pana in 40 de ani, si statul vor avea drept de preemptiune la cumpararea terenurilor agricole in fata persoanelor fizice straine, incepand cu 1 ianuarie 2014, si a trimis documentul la Parlament.
Conform Tratatului de aderare la UE, Romania s-a angajat ca la 1 ianuarie 2014 sa liberalizeze piata funciara, astfel incat cetatenii straini, persoane fizice, din comunitatea europeana sa poata cumpara fara restrictii terenuri agricole.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a aratat ca proiectul de lege are in vedere importanta terenurilor pentru viitorul agriculturii romanesti, dar nu impune restrictii la vanzarea acestora, ci doar anumite conditii care se regasesc deja, sub anumite forme, in Codul Civil.
Astfel, dreptul de preemptiune la cumpararea unui teren agricol, existent in prezent doar pentru cei care arendeaza suprafata respectiva, a fost extins la vecini, pentru a incuraja formarea de suprafete agricole mari, la tinerii fermieri, pana in 40 de ani, in vederea intineririi mediului rural, si la stat, reprezentat prin Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare se va forma in urma reorganizarii si extinderii atributiilor Agentiei Domeniilor Statului, insa proiectul de lege nu stabileste situatiile in care statul ar putea exercita dreptul de preemptiune la vanzarea... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 19:26
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a prezentat, intr-o emisiune difuzata de televiziunea publica, principalele masuri din viitorul master plan privind dezvoltarea agriculturii romanesti pe termen lung. Un punct important pe agenda ministrului sunt fermele familiale, chiar daca acestea nu s-au bucurat de succes.
"Indiferent ce s-a facut pana acum la Cotroceni, am vorbit de fiecare data de un masterplan. Ideea este comuna tuturor ministrilor: vrem pentru agricutura sa avem idei de dezvoltare, pe cel putin pe 10 ani, care sa ofere predictibilitate pentru investitorii care vor sa investeasca in acest domeniu", a spus Daniel Constantin, la TVR 1.
Agricultorii romani, neinteresati de fermele familiale
Ministrul Agriculturii s-a aratat increzator ca fermele familiale, proiectul de suflet al ministrului si introdus in strategia elaborata de minister, vor avea succes, desi fermierii nu s-au inghesuit sa ia 50.000 de euro din fonduri europene si ca in 2014 va avea loc liberalizarea pietei funciare.
Jucatorii din piata contactati de Business24 au explicat ca proiectul are din start foarte multe minusuri legate de procedura si principii de aplicare.
Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, Laurentiu Baciu crede ca banii din fonduri nerambursali sunt putini pentru dotarea unei ferme familiale. In plus, el crede ca exista foarte multe semne de intrebare cu privire la legislatia justificativa.
Un alt aspect prezentat cu optimism de... mai mult
Duminica, 18 August 2013, ora 13:23
Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii, a afirmat ca subventionarea agriculturii romanesti ar trebui sa fie orientata mai mult catre piata. Acesta a mai subliniat ca agricultura ecologica, pomicultura si apicultura fac parte din sectoarele care au nevoie de finantare suplimentara.
"Pentru anul viitor am in vedere o analiza de piata pentru a vedea ceea ce se cere pe piata romaneasca, dar si pe piata unica din care facem parte. Eu cred ca ar trebui sa ne uitam mai mult atunci cand producem la ceea ce se cere pentru a sprijini in continuare. Cred ca trebuie sa ne orientam mai mult catre agricultura ecologica, un segment insuficient sprijinit la momentul acesta, trebuie sa sprijinim vaca de carne, nu numai pe zonele defavorizate ci la nivel national, pentru ca exista cerere foarte mare pe piata. Daca ne uitam catre apicultura si acolo putem sprijini mai mult", a declarat acesta.
"Ma bazez foarte tare pe noutatile aduse de Politica Agricola Comuna care va sprijini, dupa modelul viticulturii, un program de reconversie si replantare. Exista proiectii pe un an de zile sau pe perioade mai mari pe care ar trebui sa ne orientam politica, cand vorbim de subventionare in zona agriculturii", a continuat ministrul in legatura cu programele Politicii Agricole Comune. mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 17:05
Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei a confirmat participarea la Piata FMCG Forum a carui tema principala este "Redresarea consumului".
Bogdan Chiritoiu se va participa la un panel de exceptie alaturi de ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Daniel Constantin, Cristina Miclea, director marketing Albalact; Radu Timis, presedinte Grup Crist-Tim si Jean Valvis, presedinte si CEO Valvis Holding.
Dezbaterile primului panel "Coordonatele actuale si vectorul momentului" va cauta raspunsuri la intrebari de actualitate precum: Unde se afla economia romaneasca in prezent ?; In particular, care sunt coordonatele de pozitie actuale ale industriei romanesti a bunurilor de larg consum?;Care este conjunctura regionala, europeana a pietelor de bunuri de larg consum ?; In ce fel si in ce masura suntem dependenti de pietele financiare, de aprovizionare si de desfacere externe ?; Care sunt prognozele pe termen scurt si mediu pentru evolutia industriei bunurilor de larg consum - productie, import, comert?
Piata FMCG Forum, eveniment organizat de revista Piata si JMK Communication, va avea loc pe 19 iunie la Athenee Palace Hilton. mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 18:55