Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Constantin: Noile masuri de dezvoltare rurala, valabile din februarie

Constantin: Noile masuri de dezvoltare rurala, valabile din februarie


Primele masuri din noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 vor fi deschise, cel mai probabil, in luna februarie, in baza unui acord de principiu agreat cu Comisia Europeana, care va veni in primele zile ale lunii ianuarie, a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la un forum pe teme agricole.

"Asteptam cu totii ca noul PNDR sa fie agreat de Comisia Europeana si sa isi deschida portile. Avem discutii constante cu reprezentantii Comisiei Europene (CE) si deja au avut loc la Bruxelles si mai multe videoconferinte care se desfasoara pentru a imbunatati lucrurile si care au fost scoase in evidenta de catre Comisie. Cred ca suntem pe drumul cel bun si calendarul ramane in linii mari cam acelasi pe care l-am anuntat. Sper ca in luna februarie sa avem primele masuri deschise prin noul program", a spus Constantin, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului Agriculturii, masurile cele mai importante care vor fi lansate prin noul PNDR sunt cele care faciliteaza investitiile pentru zona de productie, respectiv fosta masura 121 din actualul program, si masura pentru tinerii fermieri.

"Este foarte important sa deschidem fosta masura 121, cea care faciliteaza investitiile pentru zona de productie. Avem nevoie in continuare sa crestem aceasta zona, fie ca vorbim de fermele de crestere a animalelor sau de reproductie astfel incat sa asiguram baza dezvoltarii pe termen lung, ca sa nu mai vorbim de importuri in industria alimentara, si mai ales in zona de carne, unde materia prima din afara fiind in exces, automat este si mai ieftina decat cea din productia autohtona. Cred ca trebuie sa reglam foarte bine lucrurile. In egala masura ne propunem sa deschidem, inca din februarie, masura care sa ne asigure intinerirea populatiei care lucreaza in agricultura, masura pentru tinerii fermieri care va avea o alocare de 50.000 de euro nerambursabili pentru fiecare tanar care va aplica", a explicat ministrul Agriculturii.

Acesta a adaugat ca PNDR va fi aprobat de CE "ceva mai tarziu", undeva in lunile mai-iunie, la fel ca si celelalte programe ale statelor UE, insa acordul de principiu care va veni in luna ianuarie va permite Romaniei deschiderea unor masuri din viitorul program.

"Probabil PNDR va fi aprobat ceva mai tarziu, dar cred ca in luna ianuarie vom avea acordul Comisiei pentru a deschide aceste masuri chiar daca aprobarea oficiala a Programelor pentru toate statele membre va veni undeva spre luna mai-iunie a anului 2015. Acest lucru nu va impiedica Romania sa deschida, odata ce avem un acord de principiu, masurile acestea in luna februarie. Dupa aceea vor fi deschise si celelalte masuri, respectiv cele dedicate investitiilor in mediul rural si pe zona de procesare", a mai spus ministrul Agriculturii.

PNDR 2014-2020 este instrumentul prin care se acorda fonduri europene nerambursabile pentru investitiile private si publice care vor asigura dezvoltarea satelor din Romania. Alocarea totala pentru perioada 2014 - 2020 este de 8,015 miliarde de euro pentru cele 14 masuri.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 938 ori