Dupa doua luni de declin, indicele privind increderea in economia Greciei realizat de Fundatia pentru Cercetare Economica si Industriala (IOBE) arata o redresare in septembrie, datorita imbunatatirii semnificative in sectorul industriei si in cel al constructiilor, transmite site-ul ekathimerini.com.
Increderea revine dupa ce datele publicate de Oficiul central de Statistica din Grecia (ELSTAT) arata o incetinire a recesiunii.
IOBE estimeaza ca unele sectoare ale economiei elene arata o imbunatatire a perspectivelor comparativ cu precedentele luni. Productia industriala a crescut semnificativ in septembrie iar indicele privind constructiile a crescut pentru a sasea luna consecutiv.
Totusi, increderea consumatorilor a scazut luna trecuta iar indicele privind increderea in sectorul serviciilor a ramas neschimbat.
Premierul elen Antonis Stournaras a declarat recent ca se asteapta la un declin de aproximativ 3,8% al PIB-ului Greciei in acest an, fata de o scadere de 4,2% estimata anterior.
Grecia spera ca o revenire pe crestere dupa sase ani de recesiune va majora veniturile Guvernului si va ajuta Atena sa evite noi masuri dure de austeritate, pentru a indeplini tintele fiscale stabilite cu creditorii internationali.
Incurajat de cele mai recente date privind PIB-ul Greciei, premierul Antonis Samaras a cerut reprezentantilor UE, BCE si FMI sa nu mai solicite alte concedieri, reduceri de pensii si salarii.
Produsul Intern Brut al Greciei este in declin... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 14:12
Guvernul Greciei are indicii ca economia se va contracta cu mai putin de 4% anul acesta, datorita sezonului turistic foarte bun, care depaseste estimarile, a declarat pentru Reuters un oficial guvernamental elen.
UE si FMI se asteapta ca Produsul Intern Brut al Greciei sa inregistreze un declin de 4,2% in 2013, in timp ce Banca Centrala a Greciei estimeaza o scadere de 4,6%, dupa ce anul trecut economia a inregistrat un recul de 6,4%.
"Avem indicii ca recesiunea din acest an putea fi sub 4%", a afirmat oficialul elen.
Premierul Antonis Samaras a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca recesiunea din acest an va fi mai redusa decat s-a estimat, dar nu a precizat ce nivel ar putea atinge.
Excedentul bugetar a ajuns la 1,1 miliarde de euro in primele sapte luni din 2013, in timp ce datoria Greciei se ridica la 321 miliarde de euro si ar urma sa ajunga la 176% din PIB pana la sfarsitul acestui an.
Economia Greciei s-a contractat cu 3,8% in trimestrul doi din 2013, comparativ cu perioada similara din 2012, a anuntat vineri Oficiul central de statistica din Grecia (ELSTAT), fata de un declin de 4,6% estimat in august.
Produsul Intern Brut al Greciei este in declin din trimestrul trei al anului 2008. Desi Grecia a beneficiat in ultimele luni de cresterea optimismului privind viitorul tarii, dupa ce temerile privind iesirea din zona euro s-au atenuat, economia arata putine semne de redresare, iar rata somajului a ajuns in mai la nivelul record de 27,6%.... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 11:10
Produsul Intern Brut al Greciei a scazut cu 4,6% in trimestrul al doilea fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor oficiale prezentate luni, in timp ce economistii anticipau o contractie de 5%.
In primele trei luni ale anului, economia elena a scazut cu 5,6%, noteaza CNBC.
Desi situatia economica din Grecia s-a imbunatatit usor, PIB este inca in scadere abrupta, iar guvernul ar putea avea nevoie de un nou acord de finantare externa.
Banca centrala a Germaniei anticipeaza ca Grecia va avea nevoie, pana la inceputul anului viitor, de suplimentarea sprijinului financiar international, potrivit unui document destinat ministerului german al Finantelor si FMI, obtinut de Der Spiegel.
Bundesbank noteaza de asemenea ca riscurile legate de actualul acord de bailout sunt "extrem de ridicate".
Cancelarul german Angela Merkel si ministrul Finantelor Wolfgang Schaeuble au negat in repetate randuri ca Grecia ar putea obtine o noua runda de imprumuturi de la guvernele din zona euro. Merkel si coalitia de guvernare de centru-dreapta spera sa obtina un al treilea mandat la alegerile generale din septembrie, pe fondul opozitiei publicului larg fata de finantarea statelor si bancilor din sudul zonei euro cu banii contribuabililor germani.
"Stabilizarea economica pare sa fie o perspectiva inca indepartata in Grecia si pare sa justifice o noua restructurare a datoriilor", comenteaza pentru CNBC un analist de la Daiwa Capital Markets.
Somajul din Grecia a... mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 15:01
Turistii straini se reintorc in insulele insorite ale Greciei si sustin astfel sperantele ca acest sector cheie al economiei grecesti va reusi sa scoata tara din recesiune.
Datele bancii centrale arata ca starea turismului s-a imbunatatit semnificativ in acest an fata de 2012, cand temerile privind o posibila iesire a tarii din zona euro si potentiale tulburari sociale grave au alungat turistii, transmite Reuters.
Astfel, veniturile pe care aceasta industrie le-a adus in luna mai au inregistrat o crestere de 38,5% fata de mai 2012, in timp ce, pentru perioada ianuarie - mai, ele au avut un avans total de 15,5% fata de perioada echivalenta a anului trecut.
In plus, balanta comerciala a inregistrat in mai un usor excedent, datorat banilor adusi din turism si micsorarii diferentei dintre importuri si exporturi.
Turismul elen este responsabil pentru aproximativ 17% din veniturile tarii si concentreaza 20% din totalul angajatilor.
In acest an, oficialii din acest sector prognozeaza o crestere cu 10% a veniturilor aduse de turism Greciei, pana la nivelul a 11 miliarde de euro, si un record de 17 milioane de turisti, cu un milion mai mult decat numarul celor care au vizitat aceasta tara in 2012. mai mult
Duminica, 21 Iulie 2013, ora 13:35
Comisia Europeana a reactionat cu tarie joi la un raport intern al FMI referitor la erorile grave in gestionarea crizei din Grecia, declarandu-se in dezacord fundamental fata de multe din concluziile documentului.
Raportul FMI sustine in special ca restructurarea datoriei Greciei, din primavarea anului 2012, ar fi trebuit sa aiba loc in 2010, relateaza AFP.
"Suntem in dezacord fundamental" cu aceasta pozitie, a declarat Simon O'Connor, purtator de cuvant al CE.
El a aratat ca raportul FMI "nu tine cont de interconectarea tarilor din zona euro" si ca criza din Grecia a fost o situatie dificila, fara precedent.
"O restructurare a datoriei ar fi implicat riscul contagiunii sistemice daca ar fi avut loc in acel moment", a explicat O'Connor, subliniind faptul ca toti partenerii din troica, respectiv CE, Banca Centrala Europeana (BCE) si FMI au avut aceeasi opinie la momentul respectiv.
In raportul publicat miercuri FMI si-a facut mea culpa, potrivit AFP, admitand ca primul plan de salvare a Greciei, din 2010, s-a soldat cu esecuri notabile, in special din cauza dezacordurilor cu partenerii europeni din troica.
Raportul "regreta absenta diviziunii clare a muncii" in troica si reproseaza europenilor lipsa de experienta si a competentelor in privinta programului de ajutor destinat Greciei, legate de conditiile prea stricte in domeniul bugetului si reformelor structurale.
O'Connor a aparat Comisia si in aceasta privinta. "Suntem in dezacord fundamental cu ideea... mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 17:32
Fondul Monetar International (FMI) admite, intr-un raport intern, ca a facut greseli majore in ultimii trei ani in ceea ce priveste gestionarea acordului de finantare externa incheiat cu Grecia, subestimand semnificativ impactul masurilor de austeritate asupra economiei, potrivit Wall Street Journal.
Intr-un document intern "strict confidential", FMI noteaza ca a subestimat semnificativ pagubele care aveau sa fie aduse economiei grecesti de masurile de austeritate prescrise guvernului. Grecia este in recesiune de sase ani.
Totodata, FMI admite ca si-a incalcat propriile reguli astfel incat datoria publica uriasa a Greciei sa para sustenabila si ca, in retrospectiva, tara nu respecta trei dintre cele patru criterii de calificare pentru finantare.
Raportul FMI subliniaza insa ca modul in care a fost abordata criza, in coordonare cu Uniunea Europeana, a castigat timp pentru a limita impactul asupra zonei euro.
In plus, oficiali FMI considera ca experienta acumulata in Grecia va ajuta in viitoare situatii de criza, iar institutia nu a avut alternative la momentul respectiv.
In ultimii trei ani, mai multi oficiali importanti din cadrul FMI, printre care si directorul executiv Christine Lagarde, au afirmat in repetate randuri ca nivelul datoriei de stat a Greciei este sustenabil, iar imprumuturile pot fi restituite integral si la timp.
Doi fosti oficiali ai FMI sustin ca seful biroului de avocatura din cadrul institutiei, Sean Hagan, a avertizat in repetate... mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 12:40
Grecia ar putea sa-si reia cresterea economica pozitiva doar din 2014 daca reformele economice vor continua, iar anul curent va ramane in continuare unul marcat de recesiune, afirma guvernatorul Bancii Centrale a Greciei, Giorgos Provopoulos.
Oficialul elen a cerut guvernului sa mentina ritmul adoptarii reformelor si sa indeplineasca tintele fiscale stabilite cu creditorii internationali ai Greciei.
Economia tarii s-a contractat cu 20,1% de la inceputul crizei, in 2008 dar situatia economiei "se imbunatateste cu siguranta", dupa ce Grecia a evitat pericolul intrarii in faliment sau a iesirii din zona euro, a explicat guvernatorul Bancii Centrale, potrivit Bloomberg si Reuters.
Acesta a apreciat ca rata somajului va continua sa creasca anul acesta, dupa ce anul trecut a ajuns la valoarea record de 24,5%.
"Nu este nici o indoiala ca 2013 va f un an dificil, dar ne putem astepta ca recesiunea sa se apropie gradual de final si sa vedem rate de crestere pozitive in 2014", a afirmat Giorgos Provopoulos la o intalnire a actionarilor Bancii Greciei.
Oficialul elen a explicat ca trebuie luate masuri impotriva evaziunii fiscale si trebuie redusa povara platitorilor de taxe, fiind necesara un nou model al economiei orientat spre export.
"Pericolul falimentului a fost evitat, perspectiva iesirii din zona euro s-a indepartat iar increderea s-a restabilit gradual. Aceste evolutii incurajatoare nu trebuie sa ne determine sa atenuam ritmul reformelor", a declarat... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 16:21
Criza economica din SUA si Europa, amplificarea tensiunilor in Asia, razboiul din Siria sau dosarul nuclear iranian se numara printre principalele provocari din 2013 pentru lideri ca Barack Obama, Vladimir Putin, Xi Jinping sau europenii Francois Hollande si Angela Merkel.
Criza economica in SUA si Europa
"Nicio problema de politica externa din 2013 nu va conta mai mult decat capacitatea Statelor Unite si Europei de a-si solutiona crizele economice", apreciaza Jessica Mathews, presedinta Centrului de reflectie Carnegie, intr-o lucrare colectiva, intitulata "Global Ten: Challenges and opportunities for the president in 2013".
Statele Unite se confrunta cu un "varf fiscal" (fiscal cliff) ingrijorator, o cura de austeritate care va afecta tara in cazul in care Congresul nu ajunge la un acord asupra reducerii datoriei si asupra bugetului pana la sfarsitul anului. La 2 ianuarie, o combinatie de crestere de impozite si de scaderi ale unor cheltuieli publice urmeaza sa intre in vigoare, un soc care ar putea sa arunce din nou economia americana in recesiune. "Un acord politic in vederea depasirii varfului fiscal ar anula incertitudini puternice care afecteaza tara de un an si jumatate", scrie Mathews.
In ceea ce priveste Europa, "provocarea ramane in a combina disciplina economica si vointa politica", este de parere specialista americana. Criza Zonei Euro "a inregistrat o mutatie in 2012, de la o boala mortala la o boala cronica ce va dura mai multi ani", constata ea,... mai mult
Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 13:10
Criza din Grecia poate afecta direct economia SUA, printre altele prin reducerea exporturilor catre zona euro si aparitia unui soc pe pietele financiare, a declarat unul dintre directorii Rezervei Federale (Fed). "Vad trei moduri in care criza elena poate afecta direct economia SUA.
In primul rand, ajustarea la problemele fiscale in unele state membre ale Uniunii Europene (UE) ar putea afecta dezvoltarea economica a zonei euro si exporturile americane catre aceasta regiune", a declarat Dennis Lockhart, directorul general al Fed din Atlanta, citat de publicatia franceza Le Monde.
UE este cea mai mare piata de export pentru produsele americane, a subliniat el, citat de Mediafax.
Lockhart considera, totodata, ca turbulentele din Grecia ar putea determina investitorii sa caute refugiu sub protectia dolarului, in detrimentul euro, ceea ce va duce la aprecierea monedei SUA si, in acest context, la diminuarea competitivitati exporturilor americane.
In plus, este posibil ca problemele bugetare ale statului elen sa creeze un soc pe pietele financiare, care se poate propaga in sistemul bancar sau se poate manifesta sub forma unei retrageri generale a investitorilor de pe piata datoriilor din SUA, a indicat directorul Rezervei Federale.
Sefii de state si de guverne din UE se vor reuni joi si vineri pentru a discuta problema Greciei, stat impovarat de datorii. mai mult
Marti, 23 Martie 2010, ora 14:52