OPEC, Rusia si alte state aliate au convenit sambata sa extinda reducerile record ale productiei de petrol pana la sfarsitul lunii iulie, prelungind un acord care a contribuit la dublarea preturilor titeiului in ultimele doua luni, prin retragerea de pe piata a aproape 10% din livrarile globale de petrol.
Rusia va reduce productia la 510-520 milioane de tone in 2020, de la circa 561 de milioane de tone in 2019, a declarat sambata ministrul Energiei, Anexandr Novak, citat de Reuters.
Novak a spus, la scurt timp dupa anuntarea acordului, ca Statele Unite au redus productia cu 1,9 milioane de barili pe zi.
Grupul, cunoscut sub numele de OPEC+, a mai cerut unor tari producatoare, precum Nigeria si Irak, care si-au depasit cotele in mai si iunie, sa compenseze acest lucru cu reduceri suplimentare din iulie pana in septembrie.
OPEC+ a convenit initial, in aprilie, ca va reduce livrarile cu 9,7 milioane de barili pe zi, in perioada mai-iunie, pentru a sustine preturile care se prabusisera din cauza crizei coronavirusului. Reducerile urmau sa scada la 7,7 milioane de barili pe zi din iulie pana in decembrie.
"Cererea revine pe masura ce economiile mari consumatoare de petrol ridica restrictiile legate de pandemie. Dar nu am depasit inca dificultatile, iar problemele vor continua", a declarat ministrul saudit al Energiei, printul Abdulaziz bin Salman, intr-o video conferinta cu ministrii OPEC+.
Pretul petrolului Brent urcat vineri la peste 42 de dolari pe baril,... mai mult
Duminica, 07 Iunie 2020, ora 12:43
SUA vor devansa Rusia, devenind cel mai mare producator mondial de petrol, cel mai tarziu in anul 2019, in conditiile in care cresterea productiei de petrol de sist va continua, a estimat marti directorul Agentiei Internationale a Energiei (IEA), Fatih Birol, transmite Reuters.
Potrivit IEA, la finele anului trecut, productia de petrol a SUA a trecut pragul de 10 milioane barili pe zi, pentru prima data dupa 1970, ceea ce plaseaza SUA in fata Arabiei Saudite, al doilea mare producator mondial de petrol dupa Rusia.
Prezent la un eveniment organizat marti la Tokyo, Fatih Birol a apreciat ca SUA vor devansa Rusia "cu siguranta" anul viitor, daca nu cumva acest lucru se va intampla in cursul acestui an. "Cresterea productiei de petrol de sist in SUA este foarte puternica, ritmul de crestere este foarte puternic. SUA vor deveni cel mai mare producator mondial de petrol foarte curand", a spus Fatih Birol.
Potrivit celui mai recent raport al US Energy Information Agency (EIA), publicat la inceputul acestei luni, productia de petrol a SUA va depasi pragul de 11 milioane barili pe zi la finele lui 2018, ceea ce va permite SUA sa treaca in fata Rusiei, care produce o cantitate putin mai mica de 11 milioane bpd.
De asemenea, Fatih Birol a apreciat ca productia de petrol a SUA nu va atinge nivelul maxim inainte de 2020 adaugand ca nu se asteapta la un declin in urmatorii patru-cinci ani.
Cresterea productiei de petrol a SUA vine intr-un moment in care ceilalti mari... mai mult
Marti, 27 Februarie 2018, ora 17:53
Declaratiile facute de diversi ministri ai petrolului din tarile membre ale cartelului OPEC au declansat o noua perioada de volatilitate in piata, dar analistul Cristoph Eibl crede ca adevarul este ascuns de ochii publicului, totul fiind doar o furtuna intr-un pahar cu apa.
"Adevaratul joc se desfasoara in spatele cortinei si are de-a face atat cu interesele Arabiei Saudite, cat si cu cele ale Moscovei", sustine Cristoph Eibl, director executiv al Tiberius Asset Management, pentru postul american CNBC.
Sauditii si rusii au anuntat in mai multe randuri demararea negocierilor pentru inghetarea sau reducerea productiei de petrol, dar niciodata nu s-a intamplat nimic concret.
Afirmatiile de genul acesta au doar efecte pe termen scurt, nu influenteaza cu adevarat piata si nu rezolva problema, iar sedintele OPEC influenteaza cu atat mai putin mersul lucrurilor.
Pretul este dictat in continuare de jocuri de culise, crede Eibl, iar pretul petrolului nu isi va reveni prea curand, in aceste conditii. mai mult
Marti, 20 Septembrie 2016, ora 18:15
Discutiile dintre reprezentantii OPEC si oficialii de la Moscova pe tema reducerii productiei de petrol pentru echilibrarea pietei de energie ar putea avea deznodamantul dorit, tinand cont ca reprezinta atat interesele statelor membre ale cartelui, cat si pe ale Rusiei.
Concluzia de mai sus este expusa pe site-ul agentiei TASS de catre experti pe teme de energie din Rusia, care considera ca o astfel de masura ar duce la o crestere sensibila a pretului barilului de petrol.
Cote reduse din vara
Seful companiei rusesti Transneft, Nikolai Tokarev, a explicat ca liderii OPEC au stabilit sa tina o reuniune de urgenta in februarie, o eventuala reducere a cotelor de productie de petrol convenita cu Rusia urmand sa se aplice din vara acestui an.
Negocierile dintre Rusia si Arabia Saudita ar putea aduce o diminuare cu 6% a cantitatilor de petrol extrase in acest moment in tarile membre ale cartelului, ca si in Rusia, a subliniat directorul executiv al Transneft.
In ciuda pretului redus oferit de piata, Rusia a crescut productia de petrol din 2015 la 534 de milioane de tone, cu 1,4% mai mult decat in anul anterior.
Alte state membre OPEC, impinse aproape in faliment de politica eliminarii cotelor de extractie adoptata de sauditi, au salutat initiativa Riadului.
Motiv de bucurie au si liderii Iranului, un aliat strategic al Rusiei, care pot astfel sa-si recucereasca cota de piata detinuta inainte de perioada aplicarii sanctiunilor economice international.
Un... mai mult
Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 15:25
In cadrul razboiului petrolului, care pare sa se fi mutat acum in sanul OPEC, Iranul tinde sa adopte aceeasi strategie pusa in practica de Arabia Saudita in urma cu un an si jumatate.
Intr-un interviu pentru CNN, unul dintre oficialii de la Teheran, Mohammad Bagher Nobakht, a declarat ca alti membri ai cartelului ar trebui sa reduca cotele de productie pentru a face loc petrolului iranian pe piata.
Joc decisiv
"Iranul a decis sa recastige cota sa de piata in interiorul OPEC cu orice cost", a explicat Nobakht in cadrul intrerviului dat televiziunii americane.
"Cu siguranta nu ne-am bazat decizia pe scaderea recenta a pretului petrolului.
Daca este ca productia de petrol sa scada, atunci tarile care au crescut cotele de extractie cat timp noi ne-am aflat sub regimul sanctiunilor ar trebui sa fie cele care reduc productia si sa lase Iranul sa isi recastige cota sa de piata", a punctat oficialul iranian.
Prabusirea pretului petrolului cu 75% fata de mijlocul anului 2014 a survenit ca urmare a unei batalii acerbe pentru castigarea unei cote mai mari de piata de catre unele state membre OPEC, in special Arabia Saudita, in detrimentul producatorilor de petrol din SUA si Rusia.
Declinul pietei a diminuat veniturile marilor exportatori de petrol, impingand unele tari in pragul colapsului financiar, ducand la o crestere a somajului alarmanta in aceasta industrie si amanand pe termen nedefinit proiecte noi in valoare de sute de miliarde de dolari.
In... mai mult
Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 10:35
1Teheranul are planuri mari pentru revenirea petrolului iranian pe piata dupa retragerea sanctiunilor economice. In sud-vestul Iranului pregatirile sunt in toi, chiar daca eforturile de a reporni sondele din zona au fost titanice.
Anii in care Iranul a fost izolat economic si-au pus amprenta asupra echipamentelor de extractie folosite de petrolistii locali, dar liderii de la Teheran mizeaza pe bogatia subsolului din regiunea Azadeganului de Sud, relateaza portalul CNN Money.
Munca de Sisif
Zacamintele de petrol din Azadeganul de Sud sunt estimate la 60 de miliarde de barili, ceea ce reprezinta o rezerva mai mare decat cea detinuta de cel mai mare producator de petrol din Africa, Nigeria.
Avantajul petrolistilor iranieni se opreste insa aici, fiindca atunci cand vine vorba de echipamentul folosit, cel aflat in campurile de extractie din Iran este invechit, ruginit si deteriorat. Pentru a-l repune in functiune, inginerii iranieni au improvizat cat de mult au putut.
La unele puturi gasesti echipament american, achizitionat inainte de impunerea sanctiunilor, in 2007, montat pe schele fabricate in China, dar cele mai multe sonde sunt realizate din echipamentul vechi de un deceniu sau doua.
Cu toate acestea, Mahmood Marashi, manger de proiect in cadrul Companiei Nationale de Petrol a Iranului are planuri mari pentru ziua in care petrolul iranian va reintra pe piata.
"Speram sa ne miscam mai repede dupa ridicarea sanctiunilor. Sigur, calitatea este si ea... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 17:34
Din protejatii lui Putin, sefii companiilor petroliere din Rusia par sa fi devenit vaca de muls a statului. Noile impozite pe care ministrul de Finante ameninta sa le impuna companiilor din domeniul petrol/gaze ar putea reduce productia de petrol de anul viitor.
Este pentru prima data din 2008 si pana in prezent cand Rusia se confrunta cu amenintarea scaderii productiei de petrol.
In ultimii 7 ani, Rusia a detinut titlul de cel mai mare exportator de energie din lume, remarca Bloomberg.
Fara bani
Executivii din sectorul petrolier au inceput lupta impotriva noului sistem de impozitare a afacerilor cu o prima vizita la cabinetului prim ministrului Dmitry Medvedev pentru a-i prezenta concluziile lor la adresa noii initiative.
Momentul nu este unul usor de depasit de niciuna dintre tabere. Pe de o parte, bugetul de anul viitor pare insuficient, iar ministrul de Finante si-a facut planul ca 600 de miliarde de ruble (aproximativ 9,1 miliarde dolari) ar putea fi lesne de obtinut din impozitarea afacerilor cu petrol si gaze.
Ca urmare a supralimentarii pietei, pretul petrolului este cu 57% mai redus decat in urma cu 15 luni, dar acest lucru nu i-a facut pe petrolistii rusi sa rateze sansa de a dobori un record de productie.
Cu o rubla depreciata care a redus costurile de exploatare si a ajustat nivelul impozitelor, companiile din sector au respirat chiar ceva mai usurate, in iunie productia de petrol doborand orice record din era post-sovietica: 10,72 miliarde... mai mult
Luni, 28 Septembrie 2015, ora 15:58
Igor Sechin, seful celei mai mari companii petroliere din Rusia, Rosneft, aprecia la inceputul acestei saptamani ca Rusia ar putea creste cota de extractie anuala de petrol de la 500 de milioane la 700 de milioane de tone.
In acest context, Rusia ar fi o alta tara producatoare care recurge la pomparea unei cantitati suplimentare de petrol pe piata, intr-un moment in care pretul barilului este in scadere, iar unii experti cred ca masura este luata din disperare, arata agentia Sputnik.
Batalie pentru piata
Scaderea dramatica a pretului petrolului din ultimul an a fost interpretata drept o inclestare intre producatorii traditionali de petrol reprezentanti de statele OPEC, in special Arabia Saudita, si industria de profil din SUA, specializata in exploatarea zacamintelor de sist.
Batalia se da pentru cota de piata detinuta de fiecare dintre marii producatori din lume, motiv pentru care, in ciuda pretului de aproximativ 50 de dolari/baril, atat sauditii, cat si petrolistii americani au continuat sa ridice constant nivelul productiei.
Acum pare randul Rusiei sa intre in acest joc al disperarii, Moscova fiind constransa sa isi apere cota de piata la nivel global in exportul de petrol si gaze, dar sa obtina si sumele necesare in valuta care sa atenueze efectele sanctiunilor economice dictate in urma crizei din Ucraina.
Opinia este impartasita de catre expertul Chris Weafer, partener fondator al companiei Micro-Advisory, in revista Christian Science Monitor.... mai mult
Joi, 10 Septembrie 2015, ora 14:56
Teheranul a depasit momentul de suspans al semnarii acordului nuclear cu marile puteri. Dupa ceremonia de la Viena, de marti, acum vine randul marilor jucatori din sectorul energiei sa se intrebe care vor fi efectele reluarii exporturilor de petrol din Iran.
O analiza Bloomberg pune cap la cap toate cifrele statistice emise de autoritati si estimarile analistilor pentru a reflecta cat mai fidel cum va reactiona piata petrolului la mareea de carburant revarsata din Iran.
Productie in crestere
In acest moment, productia de petrol a Iranului este de 2,8 milioane de barili/zi.
Ministrul Petrolului de la Teheran, Bijan Namdar Zanganeh, sustine ca statul arab poate creste productia cu inca 500.000 de barili zilnic, la care se vor adauga alti 500.000 in urmatoarea jumatate de an, dupa reluarea operatiunilor in cateva campuri petroliere inchise.
Analistii Golman Sachs infirma prognoza optimista a oficialului iranian, afirmand ca o crestere a productie cu 500.000 de barili va fi posibila abia dupa un an, perioada in care conditiile impuse in acordul nuclear semnat astazi vor trebui verificate de expertii internationali.
Expertii BNP Paribas se arata si ei sceptici in ceea ce priveste reluarea rapida a operatiunilor de extractie din puturi mai vechi, iar extinderea in perimetre noi de extractie ar necesita investitii cu capital strain.
In schimb, tara pare sa aiba deja o rezerva de 30 de milioane de barili, care ar putea fi exportata in perioada imediat... mai mult
Marti, 14 Iulie 2015, ora 16:26
3