Un tren sud-coreean a traversat vineri dimineata zona demilitarizata, intrand in Coreea de Nord, pentru prima data dupa zece ani.
Pe fondul imbunatatirii relatiilor bilaterale din ultima vreme, cele doua state desfasoara un demers comun in vederea renovarii infrastructurii feroviare deteriorate a tarii nord-coreene, precum si a conectarii acesteia la cea din Coreea de Sud.
Mai multi oficiali si ingineri din ambele tari se vor afla la bordul trenului in urmatoarele 18 zile pentru a examina 1.200 de kilometri de cale ferata in Coreea de Nord, inainte de a lua masurile necesare pentru a aduce reteaua feroviara din aceasta tara in linie cu standardele internationale, noteaza The New York Times.
Acest demers comun "semnaleaza faptul ca un nou nivel este atins in ceea ce priveste cooperarea inter-coreeana", a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui sud-coreean Moon Jae-in.
Delegatia de experti sud-coreeni a cerut permisiunea ONU pentru a transporta produse interzise in Coreea de Nord, care este in continuare afectata de sanctiunile economice dure aplicate de comunitatea internationala ca urmare a programului sau nuclear, scrie si The Guardian.
Studiul privind infrastructura feroviara a Coreei de Nord este doar unul dintre proiectele promovate de liderul sud-coreean in scopul demonstrarii beneficiilor economice pe care Phenianul le-ar putea obtine daca va renunta la programul sau nuclear.
Moon si liderul Coreei de Nord Kim Jong-un s-au intalnit pentru... mai mult
Vineri, 30 Noiembrie 2018, ora 14:57
Guvernul de la Seul a exprimat surprindere ca presedintele SUA, Donald Trump, a decis, la intalnirea cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un, suspendarea exercitiilor militare americane din Coreea de Sud.
Intrebata intr-un interviu acordat ABC News daca anuntul lui Donald Trump privind suspendarea exercitiilor militare a generat surprindere in Coreea de Sud, Kang Kyung-Wha, ministrul sud-coreean de Externe, a afirmat: "Da, trebuie sa spun ca am fost surprinsi".
"Dar, dupa cum stiti, astfel de lucruri nu pot fi anticipate. Presedintele SUA a facut acest anunt tinand cont de evaluarea sa asupra summitului istoric, vom vedea ce se va discuta cu omologii din armata sud-coreeana", a spus ministrul de Externe de la Seul.
Donald Trump a anuntat marti, imediat dupa intrevederea cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, ca va suspenda exercitiile militare din Coreea de Sud. Donald Trump a admis ca procesul denuclearizarii Coreei de Nord va dura multi ani, subliniind ca va fi verificat de experti americani si internationali si oferind asigurari ca Statele Unite nu vor reduce efectivele militare din Coreea de Sud.
"Nu reducem nimic deocamdata, poate la un moment dat. Avem 32.000 de militari in Coreea de Sud, eu am spus in campania electorala ca vreau sa ii aduc inapoi acasa, dar deocamdata nu pot. Insa vom limita exercitiile militare in regiune, ceea ce ne va permite sa economisim multi bani.
Vom verifica procesul denuclearizarii, simt ca liderul nord-coreean vrea sa faca... mai mult
Sambata, 16 Iunie 2018, ora 16:48
Paralela 38 desparte doua lumi; paralela 38 este, de multi ani, o granita cat se poate de reala care desparte o natiune si un glob intr-un mod in care nu s-a mai vazut pana acum in istorie.
La sud de paralela 38 se afla Hanguk (tara lui Han), iar la nord Choson (tara diminetilor linistite), invecinata la nord-vest cu China si la nord-est cu Federatia Rusa.
Ambele state (Republica Populara Democratica Coreeana in nord si Republica Coreea in sud) sunt populate, cu o omogenitate etnica remarcabila, de acelasi popor, cel coreean, unul dintre popoarele asiatice multimilenare.
Toata peninsula coreeana are 220.000 kmp si este impartita aproximativ egal intre cele doua state: 120.000 kmp are Coreea de Nord si 100.000 kmp are Coreea de Sud.
In nord traiesc 25 milioane de locuitori (locul 48 pe glob), care produc un PIB (in cifre comparabile, la paritatea puterii de cumparare) de 40 miliarde de dolari (a 110-a economie a lumii), adica aproximativ 1.800 dolari/locuitor (locul 180 mondial).
Datoria externa (toata catre China) este de 5 miliarde de dolari (30% din PIB-ul nominal).
In sud traiesc 51,3 milioane locuitori (a 27-a cea mai populata tara din lume), care produc un PIB nominal de 1.321 miliarde de dolari (PIB/capita nominal: 26.000 de dolari) si (in cifre comparabile), un PIB (PPP) de peste 2.000 miliarde de dolari (a 13-a economie a lumii), cu un PIB/capita (PPP) de aproape 38.000 de dolari (pozitia 28 pe glob).
Coreea de Nord este al 119-lea exportator... mai mult
Duminica, 20 August 2017, ora 10:00
Consiliul National de Securitate al Japoniei a discutat despre cum pot fi evacuati rapid cei aproximativ 60.000 de cetateni niponi din Coreea de Sud in cazul unei crize, a anuntat un oficial, pe fondul cresterii ingrijorarii in legatura cu programul nuclear al nord-coreenilor.
Pe langa navele comerciale si avioane, Japonia ar vrea sa trimita si avioane si nave militare pentru a ajuta la evacuarea cetatenilor sai, daca guvernul sud-coreean va fi de acord, a spus oficialul, care a dorit sa ramana anonim din cauza sensibilitatii subiectului, transmite NBC News.
Consiliul National de Securitate a discutat si despre modul in care Japonia va putea face fata unul val imens de refugiati din Coreea de Nord, in caz de razboi, printre care s-ar putea afla chiar si spioni nord-coreeni.
Yoshihide Suga, seful cabinetului premierului nipon, a transmis, vineri, ca Japonia se afla in contact permanent cu SUA si Coreea de Sud si a indemnat Coreea de Nord sa se abtina de la actiuni provocatoare.
Tensiunea in zona a crescut de saptamana trecuta de cand SUA au lansat 59 rachete Tomahawk catre Siria, ridicand semne de intrebare cu privire la planurile presedintelui american, Donald Trump, cu privire la Coreea de Nord, care a efectuat teste nucleare in ciuda sanctiunilor ONU.
Citeste si:
Wall Street Journal: Trump se gandeste sa atace Coreea de Nord, ca sa scape de amenintarea nuclearaTrump e hotarat sa rezolve singur problema nord-coreeana, daca China nu o faceCoreea de Nord... mai mult
Sambata, 15 Aprilie 2017, ora 14:16
Coreea de Nord a introdus in codul penal pedepse mai aspre pentru importul si distributia de produse culturale din Coreea de Sud.
Agentia de presa sud-coreeana Yonhap a obtinut in exclusivitate, duminica, noul text de lege, revizuit in 2015.
Potrivit legii penale nord-coreene, importul, distributia si detinerea de produse ale "culturii decadente" sau implicare in "acte decadente" sunt pedepsite cu munca silnica intre cinci si zece ani.
Coreea de Nord defineste ca "acte decadente" consumul sau reproducerea de "imagini, fotografii, carti, muzica si filme care sunt decadente si sugestive". Potrivit Yonhap, formularea se refera la piese de teatru, filme si muzica din Coreea de Sud.
In versiunea anterioara, din 2012, a codului penal, pedeapsa maxima pentru infractiunile mentionate era de doi ani de inchisoare in regim de munca silnica, arata baza de date a Ministerului Unificarii de la Seul.
Totodata, s-au dublat la 10 ani pedepsele pentru vizionarea "emisiunilor de televiziune ale dusmanului", precum si pentru colectionarea si distributia propagandei inamice.
Coreea de Nord bombardeaza Coreea de Sud cu baloane cu gunoi
Yonhap apreciaza ca Phenianul doreste sa reactioneze mai dur la contactele cetatenilor nord-coreeni cu cultura sud-coreeana, care ar putea slabi coeziunea sociala a tarii lor. In iulie anul trecut, publicatia online Daily NK arata ca in Coreea de Nord s-a inasprit represiunea impotriva contrabandei cu DVD-uri sau memorii USB cu teatru si... mai mult
Duminica, 02 Aprilie 2017, ora 09:19
Coreea de Nord a amenintat ca va efectua lovituri nucleare contra Coreii de Sud si Statelor Unite daca aceste tari isi mentin manevrele militare comune planificate incepand de luni.
Amenintarea cu un "atac nuclear preventiv in numele dreptatii" figureaza intr-o declaratie a Comandamentului Suprem al Armatei Populare coreene, potrivit agentiei oficiale nord-coreene KCNA, informeaza AFP.
Vineri, liderul nord-coreean Kim Jong-Un a facut noi declaratii belicoase.
Coreea de Nord: Kim Jong Un ordona ca armele nucleare sa fie pregatite in orice moment
"Trebuie sa fim mereu gata, in orice moment, sa folosim arsenalul nostru nuclear", a declarat el, citat de ...citeste mai departe despre "Coreea de Nord ameninta Coreea de Sud si SUA cu un atac nuclear preventiv" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Martie 2016, ora 07:34
Autoritatile de la Seul au avertizat vineri Coreea de Nord ca a actionat "ilegal" prin confiscarea echipamentelor sud-coreene din complexul industrial intercoreean Kaesong.
Ministrul sud-coreean pentru unificare, Hong Yong-pyo, a calificat decizia Phenianului drept "extrem de regretabila", adaugand ca Republica Populara Democrata Coreeana (RPDC, Coreea de Nord) trebuie sa isi asume intreaga responsabilitate, relateaza Yonhap si AFP.
In total, la Kaesong operau 124 de companii sud-coreene, unde lucrau circa 54.000 de nord-coreeni.
Tensiuni in Peninsula Coreeana: Nordul ameninta ca taie "telefoanele rosii" cu Seulul
Coreea de Nord le-a ordonat joi tuturor sud-coreenilor sa paraseasca imediat complexul industrial intercoreean Kaesong si a anuntat confiscarea tuturor echipamentelor sud-coreene. Toti cetatenii sud-coreeni care se gaseau in complexul de la Kaesong, situat la 10 kilometri de frontiera intercoreeana, au fost expulzati.
Potrivit agentiei de presa sud-coreene ...citeste mai departe despre "Tensiunile dintre cele doua Corei continua, dupa ce Phenianul a inchis o zona industriala comuna" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Februarie 2016, ora 09:25
Reprezentantii Coreei de Nord si cei ai Coreei de Sud au ajuns, luni, la un acord pentru diminuarea tensiunilor, la finalul negocierilor initiate dupa recentele schimburi de focuri de la frontiera comuna, afirma surse citate de agentia sud-coreeana Yonhap.
"Reprezentantii celor doua Corei au finalizat discutiile destinate diminuarii tensiunilor, ajungand la un acord", a declarat un oficial sud-coreean citat de agentia Yonhap.
Negocierile au avut loc in orasul de frontiera Panmunjom si au durat peste 43 de ore, in sesiuni desfasurate timp de trei zile.
Delegatia nord-coreeana a fost condusa de consilierul militar al presedintelui Kim Jong-Un, iar cea sud-coreeana de consilierul pentru securitate al presedintelui Park Geun Hye.
Coreea de Nord continua sa ameninte ...citeste mai departe despre "Coreea de Nord a ajuns la un consens cu Sudul - surse" pe Ziare.com mai mult
Luni, 24 August 2015, ora 21:54
Surse sud-coreene sustin ca exista dovezi ca Nordul se pregateste sa lanseze doua rachete, una cu raza scurta de actiune, si una cu raza medie de actiune. Testele au loc la o zi dupa ce cele doua natiuni rivale au avut un schimb de focuri la granita puternic militarizata.
"Nordul da semne ca a deplasat o racheta Scud langa Wonsan si o racheta Rodong in provincia Pyeongan", a afirmat o sursa guvernamentala pentru o publicatie sud-coreeana, citata de Russia Today.
Sursa isi bazeaza afirmatiile pe datele furnizate de un sistem radar operat in comun de Coreea de Sud si SUA.
"Se pare ca Nordul analizeaza momentul lansarii rachetelor in concordanta cu intentia sa strategica de a spori tensiunea militara in peninsula Coreeana la cel mai inalt nivel", a precizat sursa.
Kim Jong Un a ordonat armatei sa fie pe picior de razboi
In acelasi timp, liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat trupelor sa fie pregatite de razboi, dupa un schimb de focuri cu Sudul peste granita puternic ...citeste mai departe despre "Se incinge conflictul cu Sudul: Coreea de Nord se pregateste sa lanseze doua rachete?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 August 2015, ora 11:37