Ministrul rus al dezvoltarii economice, Aleksei Uliukaev, a declarat ca izolarea actuala a Rusiei nu are nimic bun, dar pe termen lung sanctiunile internationale ar putea conduce la un efect pozitiv.
"Vedeti, chiar si atunci cand incercati sa combateti muste (cu insecticid), la inceput situatia pentru ele este grava. Dar apoi ele se adapteaza pentru a supravietui chiar si in atmosfera otravita. Astfel exista rezultate pe termen scurt ale sanctiunilor si pe termen lung", a afirmat Uliukaev intr-un interviu pentru BBC.
Obama si Merkel au decis: Sanctiunile impotriva Rusiei trebuie mentinute
In opinia sa, devalorizarea fortata a rublei rusesti, produsa anul trecut, a afectat puternic populatia tarii, dar in cele din urma ar putea avea un efect benefic asupra starii economiei ruse.
"Unul dintre rezultatele pe termen lung - o dinamica pozitiva a monedei nationale. La inceput avem scaderea preturilor la petrol, iar apoi sanctiuni, impreuna ele devin o cauza a devalorizarii ...citeste mai departe despre "Ministru rus: Ne vom obisnui cu sanctiunile asa cum mustele se obisnuiesc cu insecticidul" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 14:10
In timp ce presedintele ucrainean Petro Poroshenko a avut zilele acestea o intrevedere cu liderul rus Vladimir Putin pe tema conflictului din estul tarii, cancelarul german Angela Merkel anunta ca Germania este pregatita pentru o criza de lunga durata.
Iryna Friz, fostul purtator de cuvant al lui Poroshenko si actual membru al parlamentului ucrainean, a declarat ca discutia dintre cei doi lideri a fost una "constructiva". Potrivit unei declaratii publicate pe site-ul Kremlinului, scopul intrevederii ar fi fost situatia din Sud-Estul Ucrainei, apreciaza Bloomberg.
Germania iese la atac
In timp ce conflictul dintre fortele guvernamentale si separatistii prorusi continua in estul Ucrainei, telul Germaniei este de a mentine Republica Ucraineana independenta si suverana. Intr-un discurs tinut in parlament, ieri, Angela Merkel a declarat ca actiunile Rusiei in regiune ameninta "tratatul international de pace si incalca legea internationala" si ca Uniunea Europeana trebuie sa-si adune fortele pentru a lupta impotriva acestor abateri.
"Trebuie sa avem rabdare si sa ramanem puternici pentru a depasi aceasta criza", a declarat cancelarul german, care a continuat spunand ca sanctiunile economice asupra Rusiei "raman inevitabile" din moment ce incercarile de incetare a conflictului in Ucraina au esuat.
Merkel a declarat ca Germania a incercat prin toate eforturile sa gaseasca o solutie diplomatica la aceasta problema. A luat in considerare si preocuparile Rusiei cu... mai mult
Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 17:02
3Seful diplomatiei rusesti a acuzat sambata Statele Unite ale Americii ca vor sa "taie legaturile economice" dintre Moscova si Uniunea Europeana, la o zi de la intrarea in vigoare a noilor sanctiuni ale Uniunii Europene impotriva Rusiei din cauza implicarii presupuse a acesteia in conflictul din Ucraina.
"America vrea sa profite de situatia actuala pentru a taia legaturile economice dintre Europa si Rusia", mai ales pentru a impune UE livrarile sale de gaze al caror pret este net superior celui al gazului rusesc, a afirmat Serghei Lavrov, citat intr-un comunicat al MAE rus, intr-un interviu pentru canalul rus de televiziune TV Centre.
SUA, sanctiuni oficiale pentru Rusia - ce sectoare sunt vizate
Washingtonul isi doreste "sa isi asigure ...citeste mai departe despre "Moscova acuza Washingtonul: Vrea sa taie legaturile economice intre UE si Rusia" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Septembrie 2014, ora 17:17
Divergentele dintre Occident si Rusia privind Ucraina nu vor afecta planificatul gazoduct South Stream, a afirmat duminica directorul general al companiei energetice austriece OMV, Gerhard Roiss, intr-un interviu acordat publicatiei britanice 'Financial Times' (FT).
Gazprom pompeaza miliarde de dolari in conducta care ar urma sa transporte din 2015 gaze naturale din Rusia spre Europa, permitand gigantului rus sa-si reduca dependenta de Ucraina ca ruta de tranzit. Totusi, tensiunile dintre Occident si Rusia au sporit din cauza conflictului din Ucraina.
Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagra. In Bulgaria se va ramifica in doua - spre nord, prin Serbia, Croatia, Ungaria, Slovenia, Austria, si spre sud, catre Grecia si sudul Italiei. Sectiunea submarina dintre Rusia si Bulgaria va avea 900 km lungime. Actionarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni (Italia) cu 20%, si Wintershall Holding (Germania) si EDF (Franta) cu cate 15%. Gazprom a infiintat deja companii mixte cu societati din Austria, Bulgaria, Croatia, Slovenia, Grecia, Ungaria si Serbia.
In iunie, un consortiu de firme condus de societatea rusa Stroitransgaz, companie vizata de sanctiunile americane, a fost selectata pentru a construi sectiunea din Bulgaria a gazoductului South Stream. Stroitransgaz, care a devenit tinta sanctiunilor impuse de SUA dupa anexarea Crimeei de catre Rusia, este controlata de omul de afaceri rus Gennady Timchenko. Potrivit Forbes, Timchenko... mai mult
Luni, 11 August 2014, ora 11:34
Sanctiunile economice decise de UE si SUA vor costa scump Rusia, dar exista indoiala in ceea ce priveste capacitatea de a-l constrange pe presedintele Vladimir Putin sa puna capat haosului provocat in Ucraina dupa anexarea Crimeii la Rusia, relateaza AFP.
"Eficacitatea sanctiunilor este o dezbatere recurenta si nu si-a gasit raspunsul", a admis Ian Lesser de la German Marshall Fund, un grup de reflectie specializat in relatii internationale cu sediul la Bruxelles.
Sanctiunile impuse Cubei de SUA au facut viata foarte dificila pentru locuitorii din insula, dar nu au provocat caderea lui Fidel Castro si a regimului sau. Acelasi lucru s-a intamplat in Zimbabwe, unde presedintele Robert Mugabe continua sa sfideze Occidentul.
In schimb, sanctiunile au constrans puterea in Iran, a carui economie depinde de petrol, sa accepte negocierile cu marile puteri privind controversatul program nuclear.
Obiectivul sanctiunilor economice impuse Rusiei a fost clar afisat de europeni: constrangerea presedintelui Vladimir Putin sa renunte la 'anexarea ilegala' a Crimeii si sa inceteze sa sustina militar miscarile separatiste proruse in estul Ucrainei.
"Uniunea Europeana este pregatita sa revina asupra deciziilor sale, daca Rusia se angajeaza sa contribuie activ si fara ganduri ascunse la gasirea unei solutii pentru a rezolva criza din Ucraina", a asigurat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Sanctiunile economice au intrat in vigoare vineri. Ele reduc... mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 16:49
In pofida confruntarilor intense din estul Ucrainei, separatistii prorusi si-au anuntat intentia ca, in termen de doua luni, sa doteze autoproclamata "Republica Donetk" cu un sistem bancar independent si, in viitor, chiar cu propria moneda.
"Moneda se va numi rubla. Ne aflam pe pamant slav si slavii au folosit intotdeauna rubla", explica Maksim Ivanov, responsabil cu colectarea impozitelor, cu Trezoreria si sistemul bancar in cadrul structurilor de conducere formate de insurgenti in estul Ucrainei.
De altfel, "Guvernul" format de insurgenti a infiintat o "banca populara", care a primit misiunea suprarealista de a contura un cadru financiar local, un fel de Banca Centrala pentru un mini-stat ale carui dimensiuni sunt din ce in ce mai reduse, in contextul avansarii fortelor ucrainene in regiune.
Separatistii prorusi sunt acum regrupati in cateva bastioane, printre care Donetk si Lugansk, si intr-o parte din zona care separa cele doua orase aflate in apropiere de frontiera rusa.
Noua "institutie financiara" a separatistilor are deja sediul in cladirea filialei locale a Bancii Nationale a Ucrainei, abandonata dupa ce rebelii au preluat controlul asupra orasului. Separatistii afirma ca o echipa de "experti" isi desfasoara deja activitatea, in plina zona de razboi.
Maksim Ivanov spune ca lucreaza cu o echipa de aproape 30 de persoane, inclusiv locuitori din regiune cu calificare in domeniu, precum si specialisti din Rusia si din Kazahstan.
Pe fondul inaspririi... mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 13:40
Sanctiunile, instituite de Uniunea Europeana si SUA impotriva Rusiei pentru rolul acesteia in criza ucraineana, au avut mai degraba pana in prezent un caracter simbolic, dar chiar si asa au condus la un exod de capital de 100 de miliarde de dolari din Rusia, a declarat unul din liderii opozitiei ruse, Boris Nemtov, fost vicepremier sub presedintia defunctului presedinte Boris Eltin, intr-un interviu acordat luni postului de televiziune Ukraina, informeaza agentia de presa Ukrinform.
"Acestea (sanctiunile) i-au lovit dureros pe prietenii lui Putin, miliardari -oligarhi, provocand in jurul sau o stare de nervozitate. Cu toate acestea, ele au afectat doar indirect economia rusa", a afirmat Nemtov, explicand ca, in special, s-a observat un exod de capital strain din Rusia.
Potrivit expertilor, peste 100 de miliarde de dolari 'au imigrat' din Rusia in prima jumatate a acestui an.
"Este foarte rau, pentru ca aceasta duce la criza economica, recesiune, deficite bugetare. La nivel regional - la un deficit bugetar acut: nu mai sunt bani de medicamente compensate pentru pacientii grav bolnavi, nu se mai construiesc autostrazi, cladirile de locuit nu mai pot fi renovate. Cresc tarifele si preturile. Si acesta este rezultatul simbolic al sanctiunilor", a indicat Nemtov, unul dintre cei mai vocali lideri ai opozitiei ruse.
In opinia sa, Occidentul ar trebui sa instituie sanctiuni severe nu impotriva concernului de gaze Gazprom sau companiei de petrol Rosneft, chiar daca la... mai mult
Luni, 23 Iunie 2014, ora 14:33
Cu o expunere de 38 miliarde euro pe Rusia, casele de private banking si agentii imobiliari de la Viena se regasesc in prima linie a disputei tot mai tensionate dintre Rusia si Vest privind viitorul Ucrainei, resimtind deja impactul sanctiunilor dispuse de Washington si Bruxelles impotriva Moscovei.
In perioada de apogeu a Razboiului Rece, pozitia neutra a Austriei a dat mana libera bancherilor sa joace de ambele parti ale Cortinei de Fier, Viena devenind astfel un centru pentru comertul pe axa Est-Vest, dar si o zona de interes pentru intrigi politice si o tinta pentru serviciile de spionaj.
Ministrul austriac al Finantelor, Michael Spindelegger, a declarat miercuri ca efectul economic al noilor sanctiuni impotriva Rusiei asupra Austriei "nu va fi unul neglijabil", potrivit Bloomberg.
"A devenit o problema. Criza din Ucraina deranjeaza mai ales pentru ca a aparut intr-o perioada in care investitorii incepusera sa vada efecte pozitive in regiune. Acum, incertitudinea este din nou la putere", comenteaza pentru Bloomberg Klaus Requat, directorul biroului de investment banking la Meinl Bank, Viena.
Afacerile Austriei cu vecinii din Est au inflorit dupa destramarea Uniunii Sovietice, bancile vieneze deschizand sucursale la Moscova si Kiev, in timp ce rusi si ucraineni bogati au cautat siguranta in trezoreriile si piata imobiliara de la Viena.
Bancile austriece au cea mai ridicata expunere pe Rusia
Agentia de rating Fitch estimeaza, intr-un raport recent, ca... mai mult
Joi, 24 Aprilie 2014, ora 16:11
Intrarea Ucrainei in incapacitate de plata sau sanctiunile economice la adresa Rusiei ar afecta intr-o mica masura Romania, principala provocare fiind gasirea unei solutii alternative la furnizarea de gaze rusesti, dar impactul ar fi mult mai mare in cazul escaladarii conflictului, estimeaza BCR.
"Pentru perioada urmatoare vedem un impact limitat asupra Romaniei in urma unei posibile intrari in incapacitate de plata a Ucrainei, dar o retorica beligeranta din partea Rusiei va determina o reactie prompta din partea investitorilor, dupa cum am putut vedea deja. (...) Am asistat pana in prezent la un fenomen de contagiune limitata in special in cursul zilei de luni (3 martie, n.r.), cand Vladimir Putin a emis un ultimatum catre fortele ucrainene ca acestea sa se retraga din Crimeea. Leul si zlotul polonez au reactionat rapid, dar s-au intors pe un trend de apreciere dupa ce presedintele rus a revenit asupra declaratiei belicoase", arata analistii BCR, intr-un raport.
In ceea ce priveste pietele financiare, autorii raportului noteaza ca preturilor activelor romanesti nu prezinta riscuri semnificative, in lipsa unor declaratii beligerante sau escaladarea conflictului dintre Rusia si Ucraina, destul de putin probabila data fiind diferenta de forte dintre cele doua tari.
"Leul ar putea suferi un usor recul, de 1-2%, daca intr-adevar lucrurile iau o intorsatura urata. Iesirea investitorilor straini din plasamentele in obligatiuni locale ar putea pune presiune pe cursul de... mai mult
Luni, 10 Martie 2014, ora 14:19