Merkel spune ca e gata sa reduca din sanctiunile impuse Rusiei, dar pune conditii

Miercuri, 31 August 2016, ora 10:53
9588 citiri
Merkel spune ca e gata sa reduca din sanctiunile impuse Rusiei, dar pune conditii
Foto: Wikimedia

Cancelarul Germaniei a afirmat saptamana aceasta ca este printre sustinatorii ideii conform careia sanctiunile economice impotriva Rusiei ar trebui reduse, dar impune anumite conditii Moscovei inainte de a deschide o discutie pe aceasta tema in cardul UE.

Merkel a declarat ca, atata vreme cat separatistii pro-rusi din estul Ucrainei vor respecta acordul Minsk II, ea se declara gata sa solicite celorlalti lideri europeni o ridicare a sanctiunilor impuse pentru domenii ca energie, finante si aparare, informeaza IB Times.

A doua intelegere de la Minsk semnata in februarie 2015 de Vladimir Putin si Petro Poroshenko, in prezenta liderilor Angela Merkel si Francois Hollande, prevede retragerea armamentului greu din zona de conflict din estul Ucrainei si incetarea focului.

Totusi, Merkel reclama faptul ca ambele tabere au recurs la incalcarea acestei conventii. "Cand vom vedea progrese in respectarea acordului de la Minsk vom trece la reducerea sanctiunilor", a explicat cancelarul german in cursul unui eveniment derulat la inceputul saptamanii.

Pozitia sa este imbratisata si de ministrul de Externe de la Berlin, Frank-Walter Steinmeier, acesta mentionand de curand ca o diminuare a sanctiunilor impuse Rusiei se impune, in scopul de a "ajunge la o intelegere corecta a securitatii comune de pe continent".

Analistii politici vad in aceste declaratii o repozitionare a Germaniei fata de Rusia venita pe fundalul tensiunilor inregistrate in Ucraina si Siria.

In luna iunie, liderii tuturor statelor membre UE au votat pentru mentinerea regimului de sanctiuni economice impuse Rusiei pana la sfarsitul lunii ianuarie 2017, cand o noua evaluare va fi supusa dezbaterii.

Occidentul a decis sa recurga la acest set de masuri, dupa ce, in martie 2014, Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina, ulterior fiind acuzata si de intretinerea conflictului in cele doua regiuni separatiste din estul Ucrainei.

In Rusia, regimul sanctiunilor si prabusirea pretului petrolului au generat cel mai grav deficit bugetar din ultimii 6 ani. Prognoza de crestere economica a Rusiei pe 2017 a fost redusa la 1%.

Pentru economisti insa, un orizont probabil de reducere a sanctiunilor economice impuse Moscovei de Uniunea Europeana nu are cum sa apara in mai putin de un an.

"Data fiind prelungirea regimului de sanctiuni pana la inceputul anului 2017 si recentele declaratii ale cancelarului Angela Merkel se observa doar o mica sansa de reducere a sanctiunilor in urmatoarele 12 luni.

In plus, pentru diminuarea regimului de sanctiuni impuse de Occident, Rusia ar trebui sa dovedeasca mai multa flexibilitate, in prezent neputand fi vorba de asa ceva", crede Andreas Schwabe, economist in cadrul Raiffaisen Bank International Viena.

#sanctiuni economice Rusia, #angela merkel, #securitate UE, #criza economica rusia , #Cancelarul Germaniei