Gazoductul Giurgiu-Ruse e aproape de inaugurare, Transgaz anuntand duminica faptul ca a fost trasa pe sub Dunare conducta secundara, de rezerva.
Lucrarile fac parte din proiectul Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria (BRUA), care va lega retelele de gaze naturale din cele patru state si va permite exportul gazelor de la Marea Neagra spre Austria. Lucrarile au cea mai mare amploare pentru un astfel de proiect la nivel european.
In urma cu o luna si jumatate a fost cuplata ...citeste mai departe despre "Gazoductul Giurgiu-Ruse este aproape de inaugurare - gazele naturale vor circula pe o conducta de 25 km" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 06 Noiembrie 2016, ora 17:04
Romania, Grecia si Bulgaria vor sa colaboreze pentru dezvoltarea unei infrastructuri regionale de gaze de gaze naturale, semnand marti un acord in acest sens.
Acordul de cooperare a fost semnat la Bruxessels de ministrii Energiei din cele trei state, potrivit Mediafax.
In februarie 2011, Consiliul European a decis ca fiecare stat membru al Uniunii Europene sa aiba cel putin doua surse de gaze naturale si electricitate pana in 2014, pentru a contracara eventuale opriri ale livrarilor din Federatia Rusa.
Romania nu are inca o conexiune a retelei de gaze cu Bulgaria, desi exista de mai multi ani un proiect de constructie a unei conducte intre Giurgiu si Ruse. Conducta de gaze, investitie de circa 24 milioane euro, ar urma sa fie finalizata pana in 2016.
Sistemul de gaze al Romaniei este conectat cu cel al Ungaria si al Republicii Moldova, insa eventuale opriri ale importurilor din Rusia nu ar putea fi compensate prin aceste doua tevi, intrucat din Ungaria se importa cantitati nesemnificative de gaze, iar conducta cu Republica Moldova este destinata exporturilor. mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 14:12
Romania se va concentra pe constructia unei conducte de gaze de 230 milioane de euro al carei scop este transportul gazelor din perimetrele din Marea Neagra pana la Podisor, judetul Giurgiu, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
"Pentru Romania, cel mai important proiect de infrstructura in domeniul gazelor naturale este conducta Dobrogea-Podisor, care va aduce gazele din Marea Neagra in sistemul romanesc de transport. Este un proiect de 230 milioane de euro pe care speram sa il finalizam cu sprijinul financiar al Comisiei Europene", a declarat Nicolescu pentru Mediafax , intrebat ce optiuni are Romania pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze in contextul in care Rusia a anuntat ca stopeaza constructia gazoductului de 40 miliarde de euro South Stream.
Companiile OMV Petrom si ExxonMobil au descoperit, in 2012, un zacamint de gaze evaluat la 42-84 miliarde metri cubi de gaze. Productia gazelor este estimata sa inceapa abia spre sfarsitul acestui deceniu.
Presedintele rus, Vladimir Putin, a anuntat luni ca Rusia nu poate continua constructia proiectului South Stream, din cauza opozitiei, adaugand ca gazele care ar fi urmat sa ajunga prin aceasta conducta in Italia vor fi redirectionate spre alte piete.
Uniunea Europeana s-a opus constructiei South Stream, pe fondul ingrijorarilor ca proiectul ar contribui la consolidarea influentei Rusiei in Estul Europei.
Romania nu a facut parte dintre statele implicate in realizarea... mai mult
Marti, 02 Decembrie 2014, ora 12:22
Conducta Giurgiu-Ruse, de interconectare a retelelor de gaze naturale dintre Romania si Bulgaria, va fi finalizata in a doua parte a anului viitor, a declarat pentru Agentia NewsIn directorul general adjunct al transportatorului national de gaze naturale Transgaz, Ioan Rusu. "Conform acordului semnat, conducta va trebui sa fie gata in 2012, cel mai probabil in a doua parte a anului", a spus Ioan Rusu.
Reprezentantul Transgaz spune totodata ca in acest an va incepe constructia conductei de gaze Giurgiu-Ruse, iar in prezent Transgaz deruleaza o licitatie pentru a desemna compania care va construi efectiv segmentul terestru romanesc al conductei de interconectare cu Bulgaria.
Totodata, in noiembrie 2010 s-au finalizat conditiile de achizitie in comun (Transgaz si Bulgartransgaz) a serviciului de proiectare si executie a subtraversarii Dunarii, potrivit datelor companiei.
Oficialii transportatorului de gaze mai spun ca asteapta primirea primei transe de co-finantare din partea UE a proiectului de interconectare Romania - Bulgaria.
Comisia Europeana a aprobat deja cofinantarea de circa 9 milioane euro pentru acest proiect, suma urmand a fi repartizata intre cele doua companii, Transgaz (din Romania) si Bulgartransgaz (din Bulgaria), in functie de valoarea investitiei pe teritoriul fiecarei tari.
Conducta va avea o lungime totala de circa 26 km, dintre care 7,2 km sunt pe teritoriul Romaniei, iar 4,14 km reprezinta subtraversarea fluviului Dunarea.
Totodata, vor fi... mai mult
Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 21:23
Conducta de gaze dintre Romania si Ungaria, Arad-Szeged, ar putea asigura necesarul de gaz al Romaniei in cazul unei noi "crize a gazelor", a declarat joi vicepresedintele de Furnizare si Trading al Grupului maghiar MOL, Sandor Fasimon, la inaugurarea conductei, relateaza NewsIn."Conducta va avea o capacitate de 1,8 miliarde metri cubi pe an si se vor importa zilnic 4,5 milioane mc gaze. Romania este conectata acum cu Vestul Europei, din punctul de vedere al retelelor de gaze.
Aceasta conducta ar putea suplini necesarul de gaze al Romaniei, in cazul in care Federatia Rusa ar opri iar livrarea de gaze catre Ucraina", a declarat Sandor Fasimon, la o conferinta de presa in localitatea Csanadpalota din Ungaria, cu ocazia inaugurarii conductei.
De asemenea, potrivit acestuia, sursele de gaz pentru aceasta conducta vor fi diverse.
"Problema noastra nu este gazul rusesc. Conducta Arad-Szeged poate fi concurenta gazului rusesc.
Gazul care va tranzita conducta poate veni fie din Vest, fie din depozitele de inmagazinare, fie din productia interna de gaze a Ungariei", a adaugat reprezentantul Grupului MOL.
Totodata, acest a precizat ca exista o intelegere ca aceasta conducta sa fie reversibila abia in cinci ani.
Deocamdata, singurul sens de curgere al gazelor este din Ungaria inspre Romania, iar astfel, tehnic, tara noastra nu poate sa exporte gaze prin aceasta conducta.
Ungaria consuma anual 11-12 miliarde metri cubi gaze si are depozite de inmagazinare cu o capacitate cumulata de 6... mai mult
Joi, 14 Octombrie 2010, ora 18:17
Comisia Europeana a aprobat o cofinantare de 8,9 milioane euro pentru proiectul de interconectare a Sistemului National de Transport al gazelor naturale din Romania cu cel din Bulgaria, pe ruta Giurgiu-Ruse, si inca 18 milioane euro pentru alte doua proiecte din sectorul energetic.
"Suma (de 8,9 milioane euro n.r.) va fi repartizata intre cele doua companii, Transgaz si Bulgartransgaz, in functie de valoarea investitiei pe teritoriul fiecarei tari", se arata intr-un comunicat transmis de Transgaz luni Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Astfel, CE a aprobat la 4 martie cofinantarea a 43 de proiecte comunitare majore in sectorul energetic, menite sa asigure atat cresterea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale si energie electrica, cat si securitatea energetica a Europei.
Intre cele 43 de proiecte, trei au fost trimise de catre transportatorul national de gaze Transgaz.
In total, fondurile comunitare aprobate pentru cofinantarea acestor trei proiecte se ridica la 27 milioane euro, pentru Romania, Ungaria si Bulgaria.
Primul proiect este in valoare totala de de 16,6 milioane euro si priveste proiectul de interconectare a Sistemului National de Transport al gazelor naturale din Romania cu cel similar din Ungaria, pentru conducta Szeged-Arad, Romania urmand sa primeasca 8,28 milioane euro, iar Ungaria 8,32 milioane euro.
Un al doilea proiect aprobat este cel pentru implementarea fluxului reversibil la statiile de masurare a gazelor naturale de la Isaccea si Negru Voda, in... mai mult
Marti, 09 Martie 2010, ora 09:53
Republica Moldova studiaza atat posibilitatea construirii conductei de gaze Drochia-Ungheni-Iasi, cat si a stocarii rezervei strategice de gaze la depozitul din Margineni, a anuntat vicepremierul Valeriu Lazar, potrivit editiei online a publicatiei moldovene ECOnomist, informeaza NewsIn.Conducta Drochia-Ungheni-Iasi ar urma sa transporte gaze de la monopolul rus Gazprom in Romania.
Potrivit vicepremierului moldovean, in prezent s-a ajuns la faza practica a studiului de fezabilitate al proiectului conductei de gaze Drochia-Ungheni-Iasi si se examineaza posibilitatea construirii a trei statii de pompare, astfel incat sa existe posibilitatea functionarii acesteia in ambele directii (avers si revers), adica sa existe conditii tehnice pentru ca gazul sa poata circula in ambele directii.
Cu toate acestea, destinatia principala a viitorului gazoduct va fi transportul de gaze de la Gazprom in Romania, potrivit eco.md.
Totodata, cu sprijinul finantatorilor externi, se examineaza si posibilitatea stocarii viitoarei rezerve strategice de gaze la depozitul de gaze de la Roman-Margineni, amplasat la distanta mica de frontiera dintre R. Moldova si Romania.
Vicepremierul Valeriu Lazar a afirmat intr-o emisiune la un post de televiziune ca in Moldova nu au fost identificate spatii pentru stocarea gazelor din cauza structurii poroase a solului.
Realizarea acestor intentii este posibila in conditiile in care Romania si-a aratat disponibilitatea de a finanta proiecte de interconexiune a... mai mult
Sambata, 06 Februarie 2010, ora 14:45
SUA au un interes strategic si economic sa sprijine gazoductul Nabucco, a declarat vineri senatorul republican Dick Lugar, unul dintre promotorii puternici ai securitatii energetice europene, care va participa luni la ceremonia semnarii acordului interguvernamental la Ankara. "Un sprijin american puternic pentru Nabucco este in interesul nostru strategic si economic. Securitatea energetica este esentiala pentru securitatea nationala a fiecarei tari. Conducta Nabucco va contribui la garantarea independentei si prosperitatii fiecarei natiuni implicate si, in cele din urma, a aliantei noastre transatlantice. Natiunile importatoare si exportatoare au doar de castigat atunci cand o singura tara nu monopolizeaza rutele de transport", a spus Lugar, potrivit unui comunicat de presa. In ultimii zece ani, Lugar, care la cei 77 de ani ai sai este cel mai in varsta senator american, a fost un promotor constant al securitatii energetice ca pilon central al politicii externe americane. In august 2006, el i-a spus secretarului de stat american Condoleezza Rice sa numeasca un diplomat de rang inalt responsabil exclusiv cu securitatea energetica. La ceremonia de luni de la Ankara, Lugar il va insoti pe Richard Morningstar, primul diplomat de rang inalt numit de secretarul de stat Hillary Clinton ca trimis special pentru politica energetica in zona caspica si Asia Centrala, in urma proiectului de lege introdus de Lugar in 2006 si adoptat in decembrie 2007. "La summitul NATO de la Riga, din... mai mult
Sambata, 11 Iulie 2009, ora 15:14
Romania si Bulgaria au ajuns la un acord de interconectare a retelelor de gaze naturale, in cadrul planurilor Sofiei de a reduce dependenta de gazul rusesc, a anuntat joi compania publica bulgara Energy Holding, citata de Reuters.
Sofia s-a grabit sa caute surse alternative de aprovizionare, dupa disputa dintre Rusia si tara de tranzit Ucraina care a lasat Bulgaria si multe alte tari europene fara gaze naturale timp de circa doua saptamani.
"Bulgaria si Romania vor demara un proiect comun de cercetare inainte de demararea investitiilor pentru construirea unei legaturi intre conductele de gaze naturale, pe sectiunea dintre Ruse si Giurgiu, pe Dunare", arata un comunicat al holdingului, care reuneste toate companiile de stat mari din sectorul energetic bulgar.
Monopolul bulgar al gazelor naturale - Bulgargaz - si compania similara din Romania - Transgaz - vor incerca sa asigure finantarea partiala a proiectului de la Uniunea Europeana (UE), se mai arata in comunicat.
Bulgaria vrea, de asemenea, sa construiasca o legatura pana in tara vecina Grecia, precum si o fabrica de gaze naturale lichefiate si analizeaza posibilitatea de a construi o facilitate comuna de stocare cu Turcia, pe teritoriul acesteia. Bulgaria a cerut de la Uniunea Europeana ajutoare de circa 400 milioane euro pentru concretizarea acestor proiecte.
Bulgaria se aprovizioneaza din Rusia cu circa 95-98% din necesarul de gaze naturale, iar restul provine de la platforma Galata din Marea Neagra. Statul... mai mult
Vineri, 20 Februarie 2009, ora 09:13