Companiile straine au facut investitii directe in Romania in valoare de 1,444 miliarde de euro in primele cinci luni ale acestui an, in scadere cu 12,6% fata de perioada ianuarie-mai 2016, potrivit datelor publicate vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
In primele cinci luni din 2016, investitiile straine directe in Romania au insumat 1,653 miliarde de euro, arata datele revizuite publicate de catre BNR.
"Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au insumat 1.444 milioane euro (comparativ cu 1.653 milioane euro in perioada ianuarie - mai 2016), din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au insumat 1.850 milioane euro, iar creditele intragrup au inregistrat valoarea neta negativa de 406 milioane euro", a precizat banca centrala.
Investitiile straine directe sunt considerate cele mai benefice investitii realizate de companii straine intr-o economie, deoarece sunt realizate pe termen lung si au, de obicei, efecte pozitive asupra economiei si salariilor.
In 2016, companiile straine au facut investitii directe in Romania in valoare de 4,08 miliarde euro, in crestere cu 18% fata de anul anterior si nivel-record al ultimilor opt ani.
Investitiile straine directe au acoperit integral anul trecut deficitul de cont curent al Romaniei, estimat la 4,1 mliarde euro, potrivit datelor preliminare ale BNR.
Citeste si Investitiile straine cresc ca Fat-Frumos, daca ar fi sa-i dam crezare lui Dragnea. Dar datele nu... mai mult
Vineri, 14 Iulie 2017, ora 22:35
Impozitarea cifrei de afaceri ar penaliza companiile cu volume mari ale afacerilor, dar cu marje mici ale profiturilor, vine in contradictie cu normele Uniunii Europene (UE) si poate afecta semnificativ competitivitatea Romaniei in regiune, a anuntat miercuri Consiliul Investitorilor Straini (FIC).
FIC reprezinta interesele a circa 130 de corporatii straine, care au investit in total peste 40 miliarde euro in Romania, aproape doua treimi din valoarea totala a investitiilor straine directe.
Companiile respective au o cifra de afaceri anuala cumulata de peste 180 de miliarde de lei, circa 25% din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei.
Noul program de guvernare al coalitiei PSD-ALDE prevede ca toate firmele din Romania vor plati, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri in locul impozitului pe profit, care va disparea.
Masura a fost aspru criticata de mai multi manageri si oameni de afaceri, care sustin ca aceasta contribuie la cresterea semnificativa a poverii fiscale intr-un timp foarte scurt.
Reprezentantii FIC sustin ca unele masuri anuntate recent au fost explicate prea putin sau defectuos, nu au fost insotite de un studiu de impact si nu au luat in considerare experienta nefavorabila, din alte tari membre UE si nu numai.
"Membrii FIC considera ca impozitarea cifrei de afaceri a companiilor se poate dovedi contraproductiva. Nu doar ca ar penaliza acele afaceri care au volume foarte mari, dar marje ale profitului mici, dar vine in... mai mult
Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 17:10
Companiile straine au facut investitii directe in Romania in valoare de 655 milioane euro in primele doua luni ale acestui an, in scadere cu circa 1% fata de perioada ianuarie-februarie 2016, potrivit datelor publicate joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
In primele doua luni din 2016, investitiile straine directe in Romania au insumat 660,8 milioane euro, arata datele revizuite publicate de catre BNR.
Investitiile straine directe sunt considerate cele mai benefice investitii realizate de companii straine intr-o economie, deoarece sunt realizate pe termen lung si au, de obicei, efecte pozitive asupra economiei si salariilor.
In 2016, companiile straine au facut investitii directe in Romania in valoare de 4,08 miliarde euro, in crestere cu 18% fata de anul anterior si nivel-record al ultimilor opt ani.
Investitiile straine directe au acoperit integral anul trecut deficitul de cont curent al Romaniei, estimat la 4,1 miliarde euro, potrivit datelor preliminare ale BNR.
Citeste si:
CNBC: Romania a devenit o bataie de cap pentru UE si pentru investitori
Forbes previne investitorii straini: Controversele legate de coruptie arata ca in Romania riscurile sunt tot mai mari
Riscurile Romaniei din perspectiva investitorilor straini
Seful Camerei de Comert Romano-Germane critica legile date peste noapte, care pun pe fuga investitorii straini
Investitorii straini, ingrijorati: Recentele decizii cresc riscul de tara al Romaniei ...citeste mai departe... mai mult
Joi, 13 Aprilie 2017, ora 15:44
Investitiile companiilor austriece in Romania totalizeaza 10,9 miliarde euro si reprezinta 18,5% din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania, a declarat marti, la o conferinta de profil, Rudolf Lukavsky, consilier comercial la Ambasada Austriei la Bucuresti.
"Peste 1.000 de investitori austrieci sunt activi in Romania, prin 6.794 de companii cu capital austriac, care insumeaza peste 100.000 de angajati, luand in calcul locurile de munca create direct", a precizat Lukavsky, potrivit Agerpres.
El a mentionat ca firmele cu capital austriac sunt prezente intr-o gama larga de activitati economice, de la resurse la industrie, agricultura, servicii financiare si asigurari, industria lemnului, industria auto, sectorul de petrol si gaze naturale.
Potrivit oficialului austriac, Romania este atractiva pentru investitorii din Austria datorita dimensiunii pietei - cea mai mare din regiune, capitalului uman, proximitatii culturale, perspectivelor si multitudinii de proiecte si oportunitati.
Lukavsky a aratat ca, in pofida conditiilor economice dificile dupa anul 2009, companiile din Austria continua sa investeasca in Romania si sunt interesate si preocupate ca in Romania sa existe stabilitate politica, o calitate mai buna si o mai mare transparenta a licitatiilor publice, cat si de eficienta administratiei fiscale in privinta economiei negre, de absorbtia fondurilor europene si accesul la forta de munca formata profesional. mai mult
Marti, 16 Septembrie 2014, ora 13:40
Investitiile straine directe au scazut cu 43,8% in primele zece luni, la 1,308 miliarde euro.
Investitiile straine directe in Romania au scazut cu 43,8% in primele zece luni din acest an, la 1,308 miliarde euro, fata de perioada similara din 2010, deficitul de cont curent fiind finantat in proportie de 31,9% prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania, potrivit datelor BNR.
In 2010, investitiile straine directe in Romania s-au redus cu 25,6% fata de 2009, pana la 2,59 miliarde euro, si au finantat deficitul de cont curent in proportie de 50,3%.
Astfel, deficitul contului curent in perioada ianuarie-octombrie 2011 a fost finantat in proportie de 31,9% prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania, care au inregistrat 1,308 miliarde euro, "din care participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au insumat 905 milioane euro, iar creditele intra-grup 403 milioane euro".
Deficitul de cont curent s-a ridicat in perioada ianuarie - octombrie din acest an la 4,097 miliarde euro. mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 11:22
Ericsson, HP sau Oracle sunt doar cateva din companiile mari de IT care au inregistrat cifre de afaceri de zeci si sute de milioane de euro pe piata din Romania, asigurand locuri de munca pentru peste 9.500 de angajati.
Printre gigantii din domeniul IT, care isi desfasoara activitatea in Bucuresti cu cele mai mari cifre de afaceri se numara Ericsson, HP si Oracle, informeaza Antena3.
Compania suedeza Ericsson, cel mai mare producator de retele de telefonie mobila din lume a inregistrat o cifra de afaceri de 134 de milioane de euro si un profit de 2,4 milioane, in timp ce HP a avut un profit de 10, 6 milioane de euro iar Oracle 5,6 milioane de euro profit in 2010.
In ceea ce priveste investitiile pe judete, cea mai mare investitie a unei companii IT este cea realizata de Nokia la Jucu, care se ridica la 60 de milioane de euro, in timp ce compania ACI Worldwide au investit semnificativ in judetul Timis.
In mare parte, investitiile in domeniul IT se concentreaza in regiunea Bucuresti-Ilfov, care a atras 62,2%, in timp ce regiunea din nord-est este cea mai putin atractiva, atrang doar 2,4% din totalul investitiilor straine directe, conform BNR. mai mult
Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 10:05
In primele patru luni, investitiile straine directe in Romania au scazut cu 28,7%, pana la aproximativ 445 de milioane de euro, fata de perioada similara a anului trecut, cand se inregistrasera investitii straine directe de 623 milioane de euro, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).Din totalul investitiilor din perioada analizata, creditele intra-grup au insumat 324 milioane de euro, iar participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au reprezentat 120 milioane de euro.
Investitiile din primele patru luni au acoperit in proportie de aproape 38,5% deficitul de cont curent, care s-a plasat la 1,152 miliarde de euro.
Anul trecut investitiile straine directe au totalizat 2,596 miliarde de euro, in scadere cu 25,57% fata cele din 2009, cand s-a inregistrat un nivel de 3,488 miliarde de euro.
Investitiile straine directe au fost realizate in cea mai mare parte din participatii la capital, care au insumat 2,04 miliarde de euro, restul intrarilor, de 556 milioane de euro, reprezentand credite intra-grup. mai mult
Marti, 14 Iunie 2011, ora 13:26
Investitiile straine directe in Romania au scazut in primele zece luni cu 26,2% fata de ianuarie-octombrie 2009, pana la 2,14 miliarde euro, deficitul de cont curent fiind finantat in proportie de 43,4% prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania,potrivit Bancii Nationale a Romaniei(BNR), anunta NewsIn.In perioada ianuarie-octombrie 2009, investitiile straine directe au fost de 2,91 miliarde euro.BNR precizeaza ca investitiile straine directe din primele zece luni au fost in cea mai mare parte participatii la capital, respectiv 1,43 miliarde euro, iar 711 milioane euro au venit sub forma de credite intra-grup, ce reprezinta imprumuturile dintre investitorul strain si firma rezidenta.In primele zece luni, investitiile au finantat in proportie de 43,4% deficitul de cont curent, care a ajuns la finalul lunii octombrie la 4,94 miliarde de euro.In 2009, investitiile straine directe in Romania s-au redus cu 48,4% fata de 2008, pana la 4,89 miliarde euro, si au finantat deficitul de cont curent in proportie de 96,9%. mai mult
Marti, 14 Decembrie 2010, ora 13:42
Investitiile straine directe din Europa de Est urmeaza sa scada cu peste 50% in acest an, din cauza crizei economice mondiale, a estimat marti Institutul vienez de studii economice comparate, citat de AFP, citeaza NewsIn.Volumul investitiilor urmeaza sa scada la 20 miliarde euro in cele zece noi tari membre ale Uniunii Europene, de la 44,86 miliarde euro in 2008, precizeaza institutul, ce a notat scaderi de pana la 80% in primul trimestru.Investitiile straine directe s-au redus deja cu 9% in 2008, dupa ce au crescut constant in anii precedenti.
Scaderea a afectat in special tari precum Polonia, Bulgaria sau Tarile Baltice, in timp ce Romania si Slovenia au inregistrat si in anul precedent cresteri.In 2009, investitiile straine trebuie sa se axeze pe proiecte mai mici, in special in servicii si in sectorul energiei regenerabile, in detrimentul proiectelor industriale mari si al sectorului bancar.Investitiile directe au inregistrat randamente record in 2008, acestea atingand, in medie, 18% in Ungaria, 14% in Cehia si 12% in Estonia, potrivit expertului Gabor Hunya, din cadrul institutului.
Totodata, circa 70% din venituri au fost repatriate de investitori, ceea ce a dus la adancirea deficitelor de cont curent din tarile respective.In Ungaria, tara afectata in mod deosebit de criza, fenomenul a fost atat de puternic incat a noile investitii straine directe nu au acoperit anul trecut decat jumatate din veniturile repatriate, potrivit institutului. mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 09:10