Noul Cod al insolventei a fost aprobat printr-o lege publicata ieri in Monitorul Oficial si care va intra in vigoare pe 28 iunie, adica sambata. Potrivit noilor reglementari, planul de reorganizare al unei firme va dura trei ani si va putea fi prelungit pe o perioada de maximum un an.
De asemenea, incepand de sambata doar firmele care au datorii de peste 40.000 de lei vor putea sa isi ceara insolventa.
Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 466 din 25 iunie 2014 si va intra in vigoare pe 28 iunie 2014.
Publicarea Noului Cod al insolventei vine dupa ce Camera Deputatilor a adoptat documentul pe 15 aprilie cu 212 de voturi "pentru", 111 "impotriva" si 8 "abtineri". In plus, Legea nr. 85/2014 reprezinta o modificare a prevederilor cuprinse in OUG nr. 91/2013 care a intrat in vigoare pe 25 octombrie 2013, dar care a fost declarata neconstitutionala, incepand cu 1 noiembrie 2013.
Citeste mai multe despre Avem un nou Cod al insolventei. Prevederile vor intra in vigoare sambata pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 26 Iunie 2014, ora 16:42
Desi Noul Cod al Insolventei, care trebuia sa intre in vigoare pe 25 octombrie, a fost declarat neconstitutional, practicienii sustin ca acesta aduce si unele clarificari in procedura insolventei, printre care cele legate de situatia creantelor si de deciziile pe care le poate lua judecatorul sindic. Astfel, in prezent, se aplica vechea legislatie, dar o noua forma a legii este asteptata pana la mijlocul lunii decembrie, dupa cum au declarat marti specialistii prezenti la seminarul "Insolventa - cum functioneaza in practica", organizat de AvocatNet.ro.
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 620 din 4 octombrie 2013 si se prevedea ca aceasta va intra in vigoare pe data de 25 octombrie 2013.
Citeste continuarea articolului pe Avocatnet.ro. mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 18:10
Cresterea alarmanta a insolventelor din ultimii ani a luat amploare in Romania si a devenit un fenomen in sine. anul acesta, chiar daca in T1 numarul insolventelor se afla totusi pe un trend descrescator, gradul de indatorare al companiilor nu a scazut, ci dimpotriva. Mai mult, analistii prevad vremuri grele pentru firmele romanesti in 2014.
Companiile romanesti continua sa se confrunte cu un fenomen de supraindatorare peste nivelul pe care l-ar putea sustine. Din acest motiv, bancile si-au concentrat atentia pe gestionarea creditelor neperformante, si mai putin pe noi finantari.
In primele noua luni ale anului curent s-au deschis 18.321 de insolvente noi, in scadere cu aproximativ 3,5% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au deschis 18.991 de proceduri noi de insolventa.
"Suntem in continuare martorii cercului vicios: companiile nu mai au lichiditati, dar nici nu mai pot accesa noi finantari, din cauza creditelor neperformante. Procedura insolventei le-a oferit o rezolvare in aceasta perioada de criza, astfel ca din 2008 pana in prezent multe companii au reusit sa isi depaseasca dificultatile financiare sub protectia sa. Faptul ca numarul companiilor care intra in insolventa s-a redus este o etapa fireasca si chiar necesara pentru multe dintre ele ", a declarat Rudolf Vizental, asociat coordonator in cadrul Casei de Insolventa Transilvania.
Cel mai ingrijorator este faptul ca in anul 2013 vom inregistra, fara echivoc, un numar record al... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 11:19
Dupa ce autoritatile au lucrat mai bine de noua luni la un nou Cod al Insolventei, situatia companiilor aflate in procedura de reorganizare este "complet in ceata". Nu se stie ce este neconstitutional: intreaga lege sau doar articolele contestate?
Avocatii specializati in insolvente au opinii diferite cu privire la situatia juridica a noului cod. Daca unii sunt de parere ca doar cele doua articole contestate de Avocatul Poporului incalca principiile legii, altii considera ca intregul Cod al Insolventei este neconstitutional.
"Intregul Cod al Insolventei este neconstitutional, nu numai articolele respective. Acum trebuie sa intre in dezbateri la Parlament ca si Codul Rutier", a declarat pentru Business24, avocatul Marius Vicentiu Coltuc, partener coodonator a Casei de Avocatura Coltuc.
De cealalta parte, avocatul Raluca Nastase este de parere ca doar articolele semnalate trebuie modificate, intrucat doar ele au fost gasite ca fiind neconstitutionale.
"Articolul 81 va fi modificat corespunzator, in asa fel incat notiunile stabilite de art. 81 sa corespunda cu celelalte prevederi legale in vigoare, respectiv cu legea audiovizualului si cu regulamentul de functionare al CNA-ului, in asa fel incat sa existe o armonizare", completeaza Raluca Nastase, partner al casei de avocatura Biris Goran.
Aceasta este de parere ca nu trebuie sa se intample ca intr-un act normativ sa avem o prevedere pe care autoritatile puse sa o aplice, sa nu aiba o modalitate de aplicare.... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 20:19
Cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale au decis ca noua lege a insolventei este neconstitutionala. Codul trebuie modificat integral, potrivit Digi24.
Magistratii Curtii Constitutionale au raspuns astfel unei sesizari venite din partea Avocatului Poporului, declarand neconstitutionale toate prevederile codului.
Codul Insolventei a intrat in vigoare de pe 25 octombrie 2013, in ciuda faptului ca legea era contestata la CCR. Sesizarea Avocatului Poporului a fost facuta pe 9 octombrie 2013.
Aspectele pe care Avocatul Poporului le-a subliniat Curtii Constitutionale sunt legate de aplicarea legii retroactiv si activitatea posturilor de radio si televiziune.
Potrivit Avocatului Poporului, prevederea potrivit careia actul normativ se aplica tuturor procedurilor aflate in derulare nu ar respecta principiul previzibilitatii din Constitutie.
A fost contestata si prevederea potrivit careia activitatea posturilor de radio si televiziune se suspenda incepand cu deschiderea procedurii de insolventa si pana la confirmarea planului de reorganizare.
Prevederile Codului Insolventei in forma adoptata
Codului insolventei, prevede, printre altele, ca pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa se introduce o valoare-prag si pentru debitor, aceeasi cu cea pentru creditor, respectiv de 40.000 de lei.
Pentru evitarea aprobarii unor planuri de reorganizare sustinute de un numar mic de creditori - prin "manipularea" grupelor de vot putand fi... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 15:49
Firmele care vor apela la procedura insolventei trebuie sa stie ca vor fi executate silit daca nu platesc in termen de 90 de zile datoriile nascute dupa deschiderea procedurii, se arata in Noul Cod al Insolventei care a intrat in vigoare astazi.
Acest lucru va ridica semne de intrebare in practica si va reduce sansele de redresare ale firmelor, a declarat Nicoleta Stoian, senior associate Badita si Pop. De asemenea, lucrurile nu sunt clare nici in privinta firmelor care se afla deja in insolventa la data intrarii in vigoare a noilor prevederi, pentru ca legislatia nu cuprinde masuri punctuale in aceasta privinta.
OUG nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa se aplica de astazi, data la care se abroga printre altele si Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 09:41
Prevederile nou introduse in noul Cod al Insolventei trimit companiile direct in ghearele falimentului, avertizeaza specialistii din domeniu. Masurile, in forma lor actuala, nu vor ajuta mediul de afaceri, ci au toate sansele sa il destabilizeze.
"Modificarile afecteaza companiile mijlocii si mari pentru care ar exista datele unei reorganizarii si fac mai dificila desfasurarea procedurii insolventei si reorganizarea companiilor, favorizand falimentul", a declarat Vasile Godinca-Herlea, managing partner al Casei de Insolventa Transilvania.
Ordonanta de Urgenta incurajeaza doar la nivel declarativ reorganizarea si finantarea in cadrul procedurii de insolventa in vederea sustinerii planurilor de redresare, in timp ce la nivel de mecanisme concrete isi saboteaza propriile principii.
Noile reglementari privind insolventa
Modificarile aduse de noua lege, a caror intentie buna va avea efecte nocive in procedura de insolventa propriu zisa si implicit in economie, ingreuneaza procedura de reorganizare si o fac aproape imposibil de accesat.
Specialistii si-au exprimat surprinderea in legatura cu prevederile nou introduse si au detaliat impactul negativ al acestora in economie si in randul practicienilor in insolventa.
Liber la executari silite impotriva companiilor in insolventa: Este una din modificarile foarte importante care va bulversa procedurile de insolventa si va genera o practica neunitara si inechitabia. Aceasta permite creditorului curent, care detine... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 17:45
Firmele vor putea sa-si solicite intrarea in insolventa doar daca au datorii mai mari de 40.000 lei, se arata in Noul Cod al Insolventei, publicat vineri in Monitorul Oficial si care va intra in vigoare pe 25 octombrie 2013. In plus, actul normativ stabileste ca planul de reorganizare trebuie executat in maxim un an de zile, spre deosebire de trei, cat era prevazut in prezent.
OUG nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 620 din 4 octombrie 2013 si va intra in vigoare pe 25 octombrie 2013.
Guvernul a aprobat actul normativ in sedinta din 2 octombrie 2013 ca ordonanta de urgenta si nu ca proiect de lege, forma in care au fost lansate in dezbatere publica de Ministerul Justitiei.
Cititi mai multe despre Din 25 octombrie 2013 numai firmele cu datorii de peste 40.000 lei isi vor putea cere singure insolventa pe Avocatnet. mai mult
Luni, 07 Octombrie 2013, ora 16:23
Autoritatile lucreaza la un nou Cod al insolventei, lege cu care urmaresc sa elimine abuzurile companiilor care folosesc aceasta procedura pentru a "scapa" de datorii.
Proiectul in stadiul actual nu este unul definitiv, el urmand sa fie discutat si analizat cu practicieni in insolventa.
"Principala preocupare a redactorilor Codului a fost reunirea in cadrul aceluiasi act normativ a reglementarilor disparate privitoare la insolventa (existand in prezent acte normative diferite privitoare la procedurile de preventie a insolventei, la insolventa companiilor, insolventa institutiilor de credit si a societatilor de asigurare) si, asa cum spuneam, ameliorarea punctuala a unor reglementari actualmente neclare", a declarat pentru Business24 Vasile Godinca-Herlea, asociat coordonator al Casei de Insolventa Transilvania.
Business24 a facut o analiza a celor mai importante modificari incluse in proiectul noului Cod al insolventei:
Planul de reorganizare va fi acceptat daca: din cinci categorii de creditori, trei sunt de acord cu intrarea in insolventa
Care era procedura pana acum: Varianta actuala nu schimba principiul. Legea prevede ca un plan se considera votat daca jumatate plus unu din categorii voteaza planul.
Care sunt efectele: Nu se schimba nimic.
Planul de reorganizare va fi initiat daca: cel putin 30% din totalul valoric al masei credale accepta insolventa
Care era procedura pana acum: Planul putea fi acceptat daca era votat de 3 din 5 categorii... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 10:02