Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a anuntat marti ca si-a depus demisia de la conducerea institutiei financiare, in urma nominalizarii la presedintia Bancii Centrale Europene (BCE), transmit Reuters si CNBC.
Decizia va intra in vigoare incepand cu 12 septembrie, a precizat, intr-un comunicat, Christine Lagarde.
Anuntul da posibilitatea FMI de a-si alege viitorul lider.
In 5 iulie 2011, Christine Lagarde a devenit prima femeie care detine functia de director general al Fondului Monetar International, iar in 2016 a obtinut al doilea mandat de cinci ani la conducerea FMI. Al doilea mandat urma sa se incheie la sfarsitul lunii iulie 2021.
Conform unei traditii nescrise, care dateaza de la infiintarea Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International, in fruntea BM a fost numit un american, iar europenii au desemnat persoana de la sefia Fondului Monetar International. ...citeste mai departe despre "Christine Lagarde si-a dat demisia din fruntea FMI" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 Iulie 2019, ora 19:20
Board-ul executiv al FMI a anuntat marti ca David Lipton, prim-adjunctul directorului general al Fondului Monetar International, va prelua interimar conducerea FMI, in urma nominalizarii lui Christine Lagarde la presedintia Bancii Centrale Europene (BCE).
Anterior, Lagarde informase ca in timpul procesului de nominalizare va renunta temporar la atributiile sale de director general al Fondului Monetar International, transmit Xinhua si Reuters.
Board-ul executiv al FMI nu a dat detalii privind cautarea unui nou sef al institutiei.
Nominalizarea frantuzoaicei Christine Lagarde la presedintia Bancii Centrale Europene este vazuta de multi analisti ca surpinzatoare. Ar fi prima femeie care ar conduce BCE, dupa ce mandatul de opt ani al actualului presedinte, Mario Draghi, se va incheia la sfarsitul lunii octombrie.
In 5 iulie 2011, Christine Lagarde a devenit prima femeie care detine functia de director general al Fondului Monetar International iar in 2016 a obtinut al doilea mandat de cinci ani la conducerea FMI.
Anterior, in perioada 2007 - 2011, a fost ministru de Finante in Franta.
Marti, Christine Lagarde, s-a declarat "foarte onorata sa fie nominalizata pentru presedintia "Bancii Centrale Europene".
Liderii UE au ajuns marti seara la un acord privind viitorii sefi ai institutiilor blocului comunitar. Ministrul german al apararii, Ursula von der Leyen, a fost desemnata presedinta a Comisiei Europene, iar Christine Lagarde, presedinta a Bancii Centrale... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 10:12
Christine Lagarde a castigat, vineri, votul pentru un nou mandat de cinci ani in functia de director general al Fondului Monetar International (FMI), anunta institutia.
Forumul de la Davos: Si-a asigurat Lagarde inca un mandat la varful FMI?
Christine Lagarde, in varsta de 60 de ani, fost ministru francez al Economiei, a primit sustinerea din partea a numeroase state membre ale FMI, inclusiv Franta si Statele Unite, potrivit ziarului Le Figaro, citat de Mediafax.
Christine Lagarde va incepe in iulie noul mandat de director general al Fondului Monetar International.
Presa internationala a speculat, la inceputul anului, ca Lagarde ar putea sa nu primeasca ...citeste mai departe despre "Lagarde primeste inca un mandat la sefia FMI, in ciuda problemelor cu justitia" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 19 Februarie 2016, ora 19:43
Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a fost pusa sub acuzare pentru neglijenta in serviciu, intr-un scandal de coruptie legat de despagubirile acordate de statul francez omului de afaceri Bernard Tapie, informeaza AFP.
Lagarde a declarat pentru AFP ca nu isi va da demisia de la conducerea FMI, dar ca va informa board-ul institutiei in legatura cu situatia actuala.
Cazul de coruptie in care Lagarde este inculpata dateaza de pe vremea in care directorul FMI ocupa functia de ministru al Finantelor si Economiei. Atunci, statul francez a platit despagubiri in valoare de 400 de milioane de euro omului de afaceri Bernard Tapie, in urma unui arbitraj dispus de catre Lagarde.
Arbitrajul viza rezolvarea litigiului dintre Tapie, un apropiat al fostului presedinte Nicolas Sarcozy, si banca Credit Lyonnais asupra vanzarii de catre aceasta a unei participatii detinute de omul de afaceri la compania de echipament sportiv Adidas.
Directorul FMI a sustinut ca a actionat "conform legii"
Lagarde a fost interogata timp de mai multe ore marti de catre magistrati de la Curtea de Justitie din Franta, singura instanta judiciara ce poate ancheta si judeca un membru al guvernului pentru faptele comise in timpul exercitarii mandatului.
Directorul FMI a sustinut intotdeauna ca a actionat "conform legii" in situatia respectiva, dupa ce in 2013 a fost pusa de catre instanta franceza sub statutul de martor asistat, situatie intermediara intre... mai mult
Miercuri, 27 August 2014, ora 15:18
Actualul director general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, ar putea fi urmatorul presedinte al Comisiei Europene, sau cel putin este preferata cancelarului Angela Merkel, scriu publicatiile de specialitate.
Pe de alta parte, numirea lui Lagarde i-ar prinde bine si presedintelui Frantei, François Hollande, a carui popularitate se afla la niveluri minime, comenteaza luni ziarul ABC.
'Pe de alta parte avem nevoie de o femeie', comenta un ambasador comunitar a carui tara este gata sa o sprijine pe directoarea FMI, in ciuda reputatiei proaste pe care a capatat-o aceasta institutie in ultimii ani de criza financiara, inclusiv troica.
Faptul ca este frantuzoaica nu ridica nicio problema majoritatii tarilor si ar putea fi un lucru chiar bun pentru François Hollande, aflat la cel mai scazut nivel al popularitatii unui presedinte al Republicii.
Ea poate construi punti cu centru-dreapta in momentele dificile care se anunta in cazul in care se confirma victoria Frontului National la alegerile europene. Pe de alta parte, tinand cont de situatia actuala a economiei franceze, Lagarde ar fi o garantie ca politica comunitara este cea mai in masura sa ajute Franta.
In orice caz, mandatul pe care liderii i-l vor da lui Van Rompuy la 27 mai va include, potrivit unor surse diplomatice, 'intregul pachet de numiri', nu doar pe cel al presedintelui Comisiei, pentru care Lagarde indeplineste toate conditiile. Este vorba si de presedintele Consiliului,... mai mult
Luni, 26 Mai 2014, ora 11:24
Noul sef al FMI a declarat ca vrea sa aiba o discutie indelungata cu Dominique Strauss-Kahn, conform NewsIn.Lagarde considera ca "un succesor trebuie sa discute cu predecesorul sau" si ca ar avea de invatat din ceea ce ii va spune DSK.
"Voi face ceea ce se poate face in baza dreptului american", a precizat ministrul francez, refuzand sa se pronunte asupra dosarului judiciar in curs.
Christine Lagarde a devenit prima femeie care ocupa functia de director al FMI, cei 24 de membri ai consiliului de conducere aproband-o pentru acest post.
Ministrul francez de finante s-a luptat pentru aceasta functie cu guvernatorul Bancii Centrale din Mexic, Agustin Carstens.
Ea va avea un mandat de cinci ani.
Lagarde ii urmeaza in functie lui Dominique Strauss-Kahn, care si-a dat demisia dupa ce a fost arestat la New York pentru tentativa de viol. mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 11:52
Ministrul francez de finante Christine Lagarde, care ii urmeaza lui Dominique Strauss-Kahn la conducerea FMI, este unul dintre politicienii francezi cel mai bine cunoscuti pe scena mondiala, atat pentru pregatirea profesionala, cat si pentru stilul sau sic, informeaza Newsin.
Citeste si:
Christine Lagarde, noul sef al FMI
Vezi toti fostii SEFI ai FMILagarde, in varsta de 55 de ani, este prima femeie care conduce institutia. Insa, oficialul francez este obisnuit cu premierele.
Nascuta Christine Lallouette, la Paris, ea a fost obisnuita cu victoriile inca din adolescenta, cand a reprezentat echipa nationala de inot sincron a Frantei.
La varsta de 17 ani, dupa moartea tatalui sau, ea a studiat in Statele Unite timp de un an, perioada in care si-a perfectionat cunostintele de limba engleza.
Dupa ce a absolvit Facultatea de Drept din Paris, a facut masteratul la Institutul de Stiinte Politice de la Aix, din Provence.
In 1981 s-a intors in Statele Unite, unde s-a alaturat cabinetului international de avocatura Baker & McKenzie, ca asociat, specializandu-se in dreptul muncii si drept comercial. 18 ani mai tarziu a devenit prima femeie presedinte a firmei.
In 2005, Lagarde a fost numita ministru francez al comertului si, in timpul mandatului sau, exporturile Frantei au ajuns la niveluri record. In 2007 a devenit ministru de finante, prima femeie care a ocupat acest post atat in Franta, cat si in restul tarilor membre G8.
Cunoscuta pentru ca nu ii este teama sa spuna ce... mai mult
Marti, 28 Iunie 2011, ora 22:22
Board-ul FMI a numit-o pe Christine Lagarde, ministrul de Finante francez, in functia de director general al Fondului, mandatul de cinci ani al noii conduceri incepand cu 5 iulie.
Citeste si:
Vezi cine este Christine Lagarde, noul sef FMI
Vezi toti fostii SEFI ai FMI"Board-ul FMI a ales-o astazi (marti, n.r.) pe Christine Lagarde ca director general al Fondului si presedinte al board-ului director pentru un mandat de cinci ani, incepand cu 5 iulie 2011", se arata intr-un comunicat al FMI.
Lagarde si-a asigurat postul dupa ce marile state cu economii emergente, China, Brazilia si Rusia, i-au sustinut candidatura.
Statele Unite au anuntat, de asemenea, sprijinul pentru Lagarde inaintea sedintei de marti a celor 24 de membri ai board-ului director.
Singurul contracandidat pentru postul de sef al FMI a fost Agustín Carstens, guvernatorul Bancii Centrale a Mexicului.
Postul de director general este vacant de la mijlocul lunii mai, dupa demisia lui Dominique Strauss-Kahn, arestat la New York pentru acuzatii de viol, respinse de fostul oficial. mai mult
Marti, 28 Iunie 2011, ora 22:19
Omul cu cele mai mari sanse de a deveni viitorul sef FMI, Christine Lagarde, incepe un turneu in capitalele marilor state emergente, pentru a le garanta o buna reprezentantivitate in Fond, relateaza ziare.com. Christine Lagarde, candidatul ce va deveni urmatorul director al FMI, a cautat sa inlature vocile critice ale celor ce se opun sefiei europene a Fondului, precizand faptul ca economiile emergente vor fi foarte bine reprezentantate, la nivelul pozitiilor de varf din Fond.
Promisiunea candidatei a fost facuta in momentul in care aceasta se pregatea sa faca o vizita prin capitalele economiilor emergente, in incercarea de a convinge liderii acestora ca tot un european ar trebui sa detina mandatul la sefia FMI, informeaza Financial Times.
La inceputul acestei saptamani, intr-unul dintre rarele eforturi de cooperare, Brazilia, Rusia, India, Africa de Sud si China au semnat o declaratie comuna prin care isi aratau nemultumirea pentru faptul ca sefia FMI revine in continuare Europei, ignorandu-se expansiunea economiilor emergente.
De la infiintarea sa, in 1947, Fondul a fost condus fara intrerupere de catre europeni, majoritatea francezi, in vreme ce sefia Bancii Mondiale a revenit americanilor.
Principalul contracandidat al Christinei Lagarde se pare ca va fi Agustin Carstens, guvernator al bancii centrale a Mexicului, format la University of Chicago, si care si-a declarat intentia de a "purta steagul economiilor emergente". mai mult
Vineri, 27 Mai 2011, ora 10:12