Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Recapitalizarea bancilor, masura necesara la iesirea Greciei din zona euro

Recapitalizarea bancilor, masura necesara la iesirea Greciei din zona euro


Liderii europeni trebuie sa fie pregatiti sa recapitalizeze bancile in eventualitatea iesirii Greciei din zona euro si sa asigure finantare Spaniei pentru a preveni colapsul economic al tarii, a declarat presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.

Daca Grecia se va retrage din zona euro si liderii europeni nu vor actiona decisiv pentru sprijinirea bancilor, criza rezultata ar putea impinge intreg continentul intr-o "zona periculoasa", scrie Zoellick intr-un editorial publicat de Financial Times.

"Liderii zonei euro trebuie sa fie pregatiti, psihologic si prin Mecanismul European de Stabilitate (MES), sa recapitalieze bancile. In zona euro, garantiile asigurate la nivelul statelor membre nu vor fi suficiente, vor fi de ajuns numai garantii la nivelul intregii regiuni. Liderii europeni sunt departe de a fi pregatiti pentru aceasta situatie", avertizeaza Zoellick.

Soarta Greciei se decide pe 17 iunie

Alegerile generale din Grecia programate pentru 17 iunie ar putea decide daca statul ramane sau pleaca din zona euro, in functie de rezultatul obtinut de partidele care se opun masurilor de austeritate convenite in acordul de finantare externa cu UE si FMI.

Joi, Comisia Europeana a indicat ca nu este posibil ca bancile din zona euro sa fie recapitalizare direct prin MES, insa afirmatia pare sa contrazita un document publicat miercuri tot de Executivul UE, noteaza Reuters.

Zoellick, al carui mandat la sefia BM se va incheia la 30 iunie, a adaugat ca simple injectii de lichiditate vor fi insuficiente.

Liderii europeni trebuie sa se asigure ca bancile vor directiona acei bani catre economia reala, pentru a preveni o criza a creditului asemanatoare cu cea care a urmat falimentului Lehman Brothers in 2008.

Pe termen mediu, zona euro ar trebui de asemenea sa stabileasca garantii de finantare pentru tari precum Spania, fie prin MES, fie prin oblicatiuni comune la nivelul regiunii, a mai afirmat oficialul american.

FMI a negat pregatirea pachetului de asistenta pentru Spania

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a dezmintit joi informatii aparute in presa conform carora creditorul de la Washington ar pregati un pachet de asistenta pentru Spania.

Lagarde a precizat ca FMI nu a primit nicio cerere de finantare din partea Madridului.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1031 ori