Reformarea FMI, pusa in pericol de victoria republicanilor in alegerile din SUA

Duminica, 09 Noiembrie 2014, ora 15:07
1644 citiri
Reformarea FMI, pusa in pericol de victoria republicanilor in alegerile din SUA

Victoria republicanilor in alegerile care au avut loc in Statele Unite risca sa dea o lovitura fatala reformarii FMI, iar directorul general al institutiei, Christine Lagarde, va trebui din acest motiv sa isi dovedeasca talentul de contorsionist.

Lagarde s-a folosit de aceasta gluma in luna octombrie, atunci cand si-a declarat hotararea de a convinge Congresul SUA sa ratifice reformarea conducerii institutiei, votata in 2010 de statele membre ale institutiei dar care nu poate intra in vigoare in lipsa acordului american.

Rezultatul alegerilor de la jumatate de mandat din Statele Unite nu va facilita sarcina sefei FMI. Republicanii, care trateaza cu neincredere organizatiile multilaterale, au obtinut marti majoritatea in Senat, astfel incat din luna ianuarie vor controla ambele camere ale Congresului.

"Schimbarile din peisajul politic american nu sunt de bun augur pentru progresul reformelor din FMI", a declarat Eswar Prasad, fost membru al institutiei.

Inca din 2012, administratia Obama a incercat sa convinga republicanii sa adopte aceasta reforma, care mareste influenta statelor emergente in FMI si dubleaza resursele permanente. Doua tentative care au avut loc in acest an s-au soldat insa cu un esec.

Nemulturile marilor state emergente sunt in crestere, acestea fiind tot mai critice referitor la reprezentativitatea in cadrul Fondului. In prezent, China dispune de sub 4% din drepturile de vot din conducerea FMI, putin peste Italia, a carei economie este de cinci ori mai mica.

Din acest motiv, tarile BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) au creat in iulie propriul fond monetar si vor profita de viitorul summit G20 din Australia, de la jumatatea acestei luni, pentru a aduce acest subiect in discutie, potrivit administratiei presedintelui rus Vladimir Putin.

FMI, care a refuzat sa comenteze, este constrans sa se bazeze pe resurse financiare fluctuante si asteapta adoptarea reformei, in timp ce legitimitatea sa este atacata.

"Neratificarea reformei va conduce la slabirea rolului jucat de FMI, ca element central al sistemului financiar international", a avertizat Domenico Lombardi, fost membru in board-ul FMI.

Daca reforma nu va fi adoptata pana la sfarsitul acestui an, Fondul s-a angajat sa prezinte un plan B, al carui continut este vag si care ar putea necesita noi discutii intre cele 188 de state membre.

Unii analisti prefera alta solutie, respectiv exercitarea de presiuni ca ratificarea din SUA sa aiba loc in acest an, inainte ca noul Congres sa inceapa sa lucreze.

#reforma FMI, #FMI alegeri SUA , #stiri FMI