Congresul SUA a aprobat un buget de 1.000 de miliarde de dolari, dar nu si majorarea capitalului FMI

Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 13:24
1536 citiri
Congresul SUA a aprobat un buget de 1.000 de miliarde de dolari, dar nu si majorarea capitalului FMI

Congresul SUA a aprobat luni seara, pentru prima oara din 2009, un acord amplu referitor modul in care va fi cheltuit bugetul in valoare de 1.012 miliarde de dolari, dar a refuzat sa ratifice o majorare a capitalului FMI, prevazuta intr-o reforma convenita in 2010.

Acordul reprezinta o actualizare a prioritatilor de cheltuieli ale SUA, dupa mai multi ani in care guvernul nu putea, din cauza dezacordurilor din Congres, sa realoce fonduri si va preveni blocarea activitatilor guvernamentale, prin finantarea activitatilor pana in septembrie, relateaza Financial Times.

Reducerea cheltuielilor in cazul multor programe si refuzul Congresului de a ratifica reforma cotelor de contributie a statelor membre ale FMI arata ca bugetul strict va limita spatiul de manevra al presedintelui Obama, in cel de-al doilea mandat.

"Suntem multumiti ca am ajuns la un acord bipartizan referitor la finantarea guvernului in 2014", au declarat intr-un comunicat liderii democrat si republican ai comisiilor insarcinate cu negocierile.

Acordul confirma nivelul de cheltuieli convenit de congresmanul republican Paul Ryan si senatorul democrat Patty Murray, in luna decembrie, dar elimina o taiere a majorarii pensiilor veteranilor cu dizabilitati, costisitoare din punct de vedere politic.

Republicanii din Camera Reprezentantilor au refuzat apelul presedintelui Obama pentru aprobarea unei reforme a cotelor de contributii la FMI, din 2010. Aprobarea reformei nu va mai putea avea loc pana anul viitor, iar reforma nu poate intra in vigoare pana cand SUA nu o ratifica.

In aceste conditii, statele europene vor continua sa fie reprezentate disproportionat la FMI si nu exista nicio posibilitate de crestere a drepturilor de vot ale tarilor aflate in dezvoltare. Faptul pune in pericol legitimitatea FMI si confera unora dintre tari o arma diplomatica, in relatiile cu Trezoreria SUA.

Lagarde, nemultumita ca reforma nu a fost aprobata

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, si-a exprimat dezamagirea ca reforma nu a fost aprobata.

"Lumea evolueaza si suntem dedicati sustinerii tarilor membre sa finalizeze acordul din 2010, care permite Fondului sa tina pasul cu schimbarile globale. Intelegem ca Statele Unite vor continua sa actioneze pentru a asigura acordul legislativ si speram ca acest lucru se va intampla", a spus Lagarde.

Reforma din 2010 ar dubla capitalul FMI la 720 de miliarde de dolari, sase puncte procentuale din cota totala ar reveni statelor in dezvoltare, iar doua din cele 24 de posturi de directori care revin in prezent Europei ar fi transferate tarilor in dezvoltare. Imprumuturile existente ale FMI ar deveni capital permanent, astfel incat Statele Unite nu trebuie sa aloce fonduri suplimentare.

O noua reforma a cotelor de contributie ar fi trebuit sa fie convenita in acest an, dar sansele sunt reduse avand in vedere ca prima reforma nu a fost pusa in practica.

In alte domenii, planul de buget arata deciziile dificile de limitare a cheltuielilor. Astfel, veniturile personalului militar vor fi majorate cu 1%, dar cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare in domeniul apararii au fost reduse cu 6,9 miliarde de dolari fata de 2013, la 63 de miliarde de dolari.

#christine lagarde, #congres sua, #buget sua, #capital FMI , #FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9729 RON

0.0013

1 USD = 4.5749 RON

0.0104
  1. Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum
  2. Experții trag semnalul de alarmă: Cea mai mare criză din istorie lovește România și alte 100 de țări
  3. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  4. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  5. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  6. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  7. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  8. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
  9. Cine este bugetarul care încasează un salariu de 36.000 de euro net, lună de lună. Acuzații grave
  10. Revolta unui expert contabil. Cât au ajuns să plătească la stat micile afaceri românești, în comparație cu corporațiile: „discriminare socialistă din partea guvernului!"